Единствената работилница за стъклени играчки за елха е в Добрич

Съхранява традициите на ръчното производство
20 дек 2021 22:27, Анисия Иванова
13

Единствената останала у нас работилница за стъклени играчки за елха се намира в Добрич. Тя съхранява традициите на уникалното ръчно производство, които с поколения свързват със своето детство.

Христина Стоянова пази традицията на стъклените играчки вече половин век.

"Търсене за играчките има, въпреки че пазарът е пренаситен с масово производство", каза собственикът на работилницата Георги Керанов пред Bulgaria ON AIR.

"Най-отговорната работа се върши от майсторите, които оформят нажеженото стъкло в желаната форма", посочи художникът Ася Минчева.  

Засега играчките се продават само у нас, но ако интересът продължава да расте, ще могат да се намерят и зад границите на България. Самият Георги Керанов очаква децата му да поемат щафетата и да носят радост на още много поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
мимоходом преди 2 години
до анонимен 6 - никак дори не са опасни. Имам доста такива играчки отпреди 30 и повече години и ги съхранявам внимателно. Дори в момента стаята е украсена с такива играчки. И, да, красиви са. Дори като деца, ако някоя играчка се случваше да се счупи, я наситнявахме на много ситен прашец и с него посипвахме картичките, за да блестят някои елементи по тях.
7
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
Браво на тези хора !
6
1
 
19
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
ЕТ "ПластикВГ" в гр. Добрич - 0899132451 Дано *** се покажат българи и не изтрият коментара. Това не е реклама, а нещо, което е елементарно за намиране в гугъл.
5
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 2 години
ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив" също произвеждат стъклени играчки. Имам панда от тях.
4
1
 
33
 
! Отговори
Щастливо детство преди 2 години
Супер са, и не са толкова скъпи! Играчките от моето детство, нямащи нищо общо с китайските *** от типа "да отбием номера" за празниците. Бях хлапе, когато от училище ни водиха във фабрика "Жакард" за да ни покажат как се изработват стъклените играчки. Чест прави на тези хора, че продължават "магията". Успех!!!
3
0
 
17
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Коя е фирмата? Как да си купя?
2
2
 
11
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
Щом и мартеници са вече от Китай... ще бъде просто още един артикул в тяхната кошница - стъклени играчки за елха (ръчно изработени).
1
4
 
11
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 2 години
За съжаление... китайците ще произведат 1000 бр. на цената на една нашенска. Всичко е обречено!