Експертиза потвърди – ДНК-то от Белнейски е на Колев

Вероятността за грешка била 1:48 трилиона
Обновена: 15 фев 2011 15:48 | 15 фев 2011 14:16,
93
Експертиза потвърди – ДНК-то от Белнейски е на Колев
Снимка: Dnes.bg

Биологичният материал, намерен в тялото на Христина Белнейска и под ноктите на сестра й Росица, съвпадат напълно с ДНК профила на Лазар Колев.

Това заяви в съдебната зала вече бившият директор на ДНК лабораторията към Националния институт по криминалистика към МВР Иван Иванов.

По думите му обаче това не означава, че точно Лазар Колев е убиецът на сестрите, защото биологичен материал може да попадне не само при убийство, но и при любовна игра.

Именно намереният ДНК материал е едно от основните доказателства срещу Колев. Според експертизата вероятността установеният ДНК профил да е на друго лице е 1:48 трилиона.

Днес за първи път стана ясно, че е намерено второ ДНК под ноктите на Христина Белнейска, но на този етап не е установено на кого е.

"То е сравнено с ДНК-то на всички 300 заподозрени в извършването на двойното убийство, но съвпадения не са открити“, заяви криминалистът Иван Иванов.

Още по темата

В това число е бил сравняван и ДНК профилът на сина на бившия зам.-министър на транспорта – Георги Петърнейчев – Атанас, но съвпадение не е открито.

Иван Иванов допълни, че е уволнен от поста директор на Националния институт по криминалистика от бившия вътрешен министър Михаил Миков.

Оттогава не знае дали са правени сравнения на второто ДНК с това на други заподозрени.

Иванов не можа да потвърди със сигурност и дали уволнението му е свързано с убийството на сестрите.

В момента той oспорва заповедта на бившия вътрешен министър пред Върховния административен съд.

Заседанието по делото за убийството на сестрите Белнейски продължава с разпит на останалите експерти този следобед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
да вземат ДНК от джипа на.......Как чак след 2 години намериха нещо, то от Скотланд Ярд ненамериха та чак сега, толкова ли им беше нужно за да ги подхвърлят, нагласена работа отвсякъде
85
6
 
3
 
! Отговори
До Домакиня преди 13 години
Тъпкано да ти се върне,ама и ти да присъстваш..и дано имаш и син,та да го опнат от зад преди да го убият!!Теб за последно да оставят,не че ще искат да те...вярвам доста си грозна,от там идва и завистта и злобата!***!
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
че има общо с убийството , има . Ама кого прикрива и защо ?????Той знае истината , ама явно предпочита затвор пред "самоубийство В БГ по принцип битовите убийства ги разплитат , само поръчковите и мутренските -не . Тоест има замесен няко с много власт
83
0
 
3
 
! Отговори
Бре! преди 13 години
Така и не се разбра откъде се взе чак сега този ДНК-материал? Как успяха нашите специалисти да го изследват с такава точност, а колегите им от САЩ и Великобритания установиха, че такова нещо е невъзможно? Ако нашите криминалисти владеят някакъв метод, който не е известен на всички останали експерти по света, защо пет години мълчаха?
82
3
 
0
 
! Отговори
зрител преди 13 години
на някои от вас и запис от убийството да им покажат пак ще продължат да си пеят тяхната песен - тоя е набеден, оня е прикриван.. ясно е, че отдавна народа е изгубил всякакво доверие в институциите и се смята за по-компетентен от тях, но в случая ми се струва, че и от обвинението и от защитата са добри професионалисти и дано резултатът от това да е установяване на обективната истина каквато е целта на всеки наказателен процес. Доказателствата срещу Лазар Колев са сериозни..
81
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Без да се изяснят причините и обстоятелствата при които т. н. биолигичен материал е попаднал в момичетата не може да се съди човек.Дори на теория да сме сигурни, че е виновен.Наивно е да се допуска, че непременно е насилие.Човешките взаимоотношения не са толкова предсказуеми.
80
1
 
10
 
! Отговори
kitaec__ преди 13 години
Биологичният материал, намерен в тялото на Христина Белнейска и под ноктите на сестра й Росица, съвпадат напълно с ДНК профила на Шотландския боец.
79
0
 
9
 
! Отговори
v преди 13 години
Много убийци е изкарал от затвора Марковски и този ще извади.Но наистина страшна некадърност в това следствие ,като започнеш от следователи до експерти,пълна некадърност и дори и Лазар да е убиеца, при това водене на следствието сигурно Марковски ще го изкара от затвора.
78
4
 
1
 
! Отговори
до 79 преди 13 години
Предполагам, че не си толкова наивен да му вярваш.Адвокат и безплатно - няма по-голяма смешка...
77
0
 
9
 
! Отговори
тия ще видят зор преди 13 години
На въпрос на журналистка,Марковски каза,че не го е страх от полиция,от министри и депутати!И че поема защитата Безплатно!
76
11
 
21
 
! Отговори
до домакиня преди 13 години
Пикли или не,*** или не, това са деца и никой няма право да ги лишава от живот.Тези като тебе,които оспорват правото на живот на две деца и защитават убийците им с нищо не са по-добри от тях.В Ада има запазено място за теб, ***!
75
0
 
10
 
! Отговори
Какафония преди 13 години
А защо съдебните медици твърдят че не са открили никакъв биологичен материал?
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая лаборатория,ако се стегнат малко,ще изолират и ДНК на динозавър...
73
8
 
17
 
! Отговори
зрителка преди 13 години
не му е чиста работата на този Лазар.щом си е купувал алиби отървал се набързо от колата която е била на 1 месецходил е от град на град и е гледал в една точка денонощно пиян.Като не разкрива другия извършител, който е няккой богат да го отнася той.Може би са го излъгали че ще му се размине защото са се погрижили да няма улики но това сигурно се отнася само за богатияму съучастник.И стига сте говорили градски легенди и овчаря се оказа жив и ски инструктора може би ги разпространява съучастника
72
0
 
8
 
! Отговори
Белчо преди 13 години
Тук мирише от 5 години и от 5 километра
71
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква любовна игра?! Лазар Колев твърдеше, че вобще не познава сестрите. Ако ДНК материала наистина е негов и той лъже за това, това означава, че лъже и за много други неща и вероятно наистина е убиеца.
70
6
 
8
 
! Отговори
до домакиня преди 13 години
В едно съм сигурен,ако толкова си и грозна,колкото си проста няма защо да се страхуваш от изнасилване.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Начи реших след обстойно прочитане на коментарите гледам разбирате ги тия неща,след като оправдаят това момче да го запозная с дъщеря ми.Гледам момче на място е.
68
20
 
24
 
! Отговори
Домакиня преди 13 години
Абе толкова ли за прости ни имат? Преди 5 години пращаха проби къде ли не - нищо нямаше, сега след 3 ексхумации и 5 години гниене и разлагане на телата, откриха ДНК на Колев. И един мармот завива шоколада..... Колкото до двете "девойки" - кой каквото търсил - намерил. И майка им не пада сигурно по-добу от тях, що не ги е потърсила 4 дни. Малолетни момичета.... Просто повече не досаждайте на хората с пикли ***, некадърни следователи, продажни полицаи и прочие нелицеприятна ***.
67
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С тия доказателства във Франция отдавна да са го осъдили на доживотен. Но в България от години се води не наказателен, а ОПРАВДАТЕЛЕН ПРОЦЕС.