3 дка тучна трева, къща - 420 квадрата, курник и парник

И Окръжната прокуратура в Пазарджик подхвана имението на кмета
Обновена: 24 авг 2015 12:31 | 23 апр 2015 11:00,
147
3 дка тучна трева, къща - 420 квадрата, курник и парник
Имението в Паталеница. Снимка: bTV

И Окръжната прокуратура в Пазарджик започва проверка на кмета Тодор Попов, след разкритията за "селската" му къщичка в село Паталеница.

Говорителят на прокуратурата Димитрия Ганчева обяви, че държавното обвинение се е самосезирало след репортажа на bTV, в който бе показано имението на градоначалника, което според изнесените данни е на стойност поне 1,5 млн. лв.

Още вчера финансовият министър Владислав Горанов разпореди и проверка от НАП, за да се проучи откъде са средствата за градежа на имота.

Още по темата
"В резултат на появилите се коментари за несъответствие между имущественото състояние на местни органи на изпълнителната власт, визирам проблема с кмета на Пазарджик, ако въобще има такъв НАП вече е образувала проверка на имущественото състояние на г-н Попов", каза Горанов и се зарече, че ще има нулева толерантност към опита на висшестоящи лица да бъдат отклонявани пари или пък да бъде нарушаван държавният интерес.

Произходът на парите за строителството Тодор Попов оправдава със заеми и доходи на съпругата си Силвия от 4-те фирми, на които тя е собственик.

Според декларацията той има заем от 20 000 лв. към банка, а съпругата му - 160 000. Доходите на съпругата му - Силвия Попова от фирмите ѝ през 2013 г. са 104 хил. лв. от трудови правоотношения и 76 хил. от дивиденти.

За имотите на кмета в намиращото се на 12 км от Пазарджик село се носят легенди, но малко хора са ги виждали, защото са заобиколени от висока ограда. Имението е на площ от почти 3 дка според декларацията на Попов пред Сметната палата от 2014 г.

За да го изгради, той купува 3 парцела - първите два през 2012 г., а третия през 2013-а. Общата стойност на тези покупки е 11 500 лв., чийто произход кметът декларира, че са от заеми.

Строежът на основната къща, която по признание на Попов, е от 420 кв. м, започва през 2013 г. След това са построени фитнес сграда, плувен басейн с джакузи, къща за гости, гараж, парник за розови домати и курник.

Пред основната къща има и малка изкуствена рекичка, която завършва в езерце.

Попов живее в къщата си в Паталеница от лятото на 2014 г. Той обаче има апартамент и в центъра на Пазарджик от 169 кв. м, който според декларацията му е споделена собственост със съпругата му Силвия и е купен също със заеми.

"Доходите на Тодор Попов и семейството му не съответстват на имотите, които притежават, и на начина им на живот", заяви общинският съветник от БСП и адвокат Румен Петков.

Веднага след скандалните разкрития, кметът обеща факти, идната седмица обаче.

Днес обаче, общинският Румен Петков, заедно с колегата си от ГЕРБ Тодор Георгиев обявиха пред bTV, че общинският съвет неведнъж е разглеждал съмнителни сделки в района.

По думите им от 2007 г. до края на 2014 г. в Пазарджик са извършени над 5000 сделки за продажба на общински имоти за жълти стотинки.

Двамата съветници отбелязаха, че пред общинския съвет на Пазарджик не е бил поставян въпросът за имотите на кмета Тодор Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Абе едва ли става въпрос за 1.5 милиона. Така като гледам, става въпрос за няколко ниски постройки без някакъв особен лукс, няма басейни, и т.н"Опитай да постоиш 3-метрова ограда, която да загражда площ от 3 декара. Гарантирам ти, че 150 000лв няма да ти стигнат. И не знам дали си правил ремонт вкъщи, но миналата година си ремонтирахме банята вкъщи и ремонтът ни излезе над 5 хил лв - най-обикновен ремонт на баня с размери 2м х 2.5м.
45
1
 
11
 
! Отговори
СалвадорДалиВали преди 9 години
*** народ-слаба държава. Ама много важно.
44
0
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Абе заяждай се ти за фитнеса, обаче лежанка, свободни тежести, гири, клек-стойка и подобни няма да струват повече. но да за пътечки и ергонометри си прав. и не казвам, че му е чиста работата, а че пак много раздухват по медии вместо да събират доказателства и да вършат работа.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и къщата да не струва точно 1.5 млн нали се сещате, че той едва ли я е купил с последните си пари или със заеми. Защото то не е само да я купи, а и да я поддържаш, а и той едва ли живее с 500 лв на месец. Сигурно има ощя няколко имота, 2-3 коли за по 100 бона, които също искат доходи за поддръжка, сигурно ходи на почивки и не само до Царево. А да не говорим, че за да си позволи 1 млн за къща, не ми се мисли колко има в офшорки.И всичко това с 2 бона заплата и малко дивиденти???!!!
42
0
 
16
 
! Отговори
razboinikov преди 9 години
кмета на Хасково кога ще го поразгледате? има имоти в Германуя, Куба и Виена....
41
1
 
15
 
! Отговори
до Валентин преди 9 години
Абе ти луд ли си? Имаш ли представа за цените? Най ме разсмя фитнес оборудване 3 бона... Хахахахаха. че то само 1 пътека струва 2 бона и нагоре. Ти да ен си гледал каталог от 1920 г.
40
0
 
4
 
! Отговори
Мара преди 9 години
На тея законни айдуци ,кой ли ще им купи прокълнатия имот
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С заплата от 2000 лева, тоя не може да си построи и барака!Крадец и мошеник!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да добавя, не съм правил саниране, говоря само за вътре. А в къщата се прави и покрив, и двор, и ограда, които пак не са никак малко. Баща ми си смени покрива на къщата и му излезе 10 бона, пак с евтини майстори. А само облицоването на чешмата, при положение че си беше направена, излезе 1000 лв.На тези постройки само покривите им струват най-малко 50 бона. Оградата е поне още 20-30 минимум. А и замисляте ли се колко излиза поддръжката на това нещо. Поддържал съм басейн и знам.
37
2
 
11
 
! Отговори
до "един селяни преди 9 години
Селянино вземи се ограмоти малко за цените в строителството и тогава давай оценки, че всичко струвало 350 000.Само оградата му струва над 50 хил., какво да говорим повече.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стига сте говорили глупости, че е било само от подреждане, че не струвало, че излизало без пари със селяни строители. Аз си оправих двустайния апартамент и целия ремонт с обзавеждането ми излезе 16 бона, като имате предвид, че съм наел най-евтиния майстор и съм купувал най-евтините материали. А някои дребни неща си ги направих сам. И това не е в София. А чичо ми си напави недна малка беседка в двора на село и му излезе 10 бона с разрешителното, а в нея се побират само маса и 2 пейки.
35
0
 
4
 
! Отговори
фонетична преди 9 години
И по големи постройки сме виждали ама им викат бившо ТКЗС 1 млн . лева обаче е в земеделска техника и земя, тука не се види Барбекю ? , първо фотографирай имотите (старите от преди 1989 г) на големците от Сф. по Варненското и тогава ми говорете за комунизъм , социализъм , хай тек , евро шенген , тимажии и т.н. за "стари вили" кога бяхте с волги ,те новите са си ясни...
34
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Разбира се това което казах, не означава, че сметките на кмета са чисти и не трябва да бъде разследван. просто целия цирк измества вниманието от вършене на работа. сега ще има интервюта, репортажи, снимки, доклади, абсолютни престъпници и накрая нищо.
33
10
 
3
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Всеки завистник с дрон и да снима богаташките имения в България! Именията се разпродават и парите се раздават на бедните. Да живей соца! Да живеят бедняците! Да живеят мързеливците! Това е нашият прекрасен електорат на БКП - сега ДПС и БСП!
32
15
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"къщичка в село Паталеница" "според изнесените данни е на стойност поне 1,5 млн. лв" абе вие луди ли сте в България имот за тия пари трябва да е в центъра на софия и с размерите на парламнета? джакузи: 4000лв, фитнес оборудване: макс 3000лв, остъкляване за курник и оранжерия макс 15000лв. хубаво правите активни мероприятия, ама работа кога ще вършите?
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали е независим /сами знаете, че независими кметове няма/ или е член на ГЕРБ, това няма значение!През по-голямата част от двата мандата на този господин управлява партия ГЕРБ!Нали не си мислите, че този човек е нямал протекции именно от тази партия досега!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Високият каменен зид е показател за силната кореспонденция със средновековните феодални порядки. Освен това те често изключват патриотично настроените българи като цар Ивайло, Васил Левски и Стефан Стамболов.
29
5
 
4
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Моя двор е от четири декара на 15 килом. От варна тучна трева дал господ щото мотиката ми я откраднаха имам къща 300 кв.м. курник обор свинарник овошки и парник за червени домати .. не розови и кво да правя сега ??? Имам и кладенец
28
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 9 години
До процедурно питанеза сестрите питай сина на кмета на Пещера и БСП кадър - Петърнейчев. Оп..той пък беше доскоро областен и на Пазарджик ..
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
невинен е, щом е от ГЕРБ