Георги Чолаков беше избран с мнозинство за шеф на ВАС

Зад него застанаха 20 членове на ВСС, 5 подкрепиха Соня Янкулова
8
Георги Чолаков беше избран с мнозинство за шеф на ВАС
Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Той беше подкрепен от 20 членове на Съвета срещу пет за Соня Янкулова, която беше другият кандидат за поста, предаде БТА.

Предстои президентът Румен Радев да подпише указ, с който да назначи Чолаков. Държавният глава може да наложи и вето на избора, като така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.

Близо 5 часа продължиха изслушванията на двамата кандидати за председател на Върховния административен съд. Представянето и въпросите към Георги Чолаков продължиха около три часа, докато към другия претендент за поста - Соня Янкулова - два пъти по-малко.

"Изборът за председател на ВАС не беше договорен, аз поне не знам да има договорки за този избор. Той се проведе по правила, приети от Висшия съдебен съвет, заяви Чолаков, след като беше избран.

Той отрече спекулациите, че съдии от ВАС са били заплашвани да подкрепят кандидатурата му за председател на съда. "Аз не съм заплашвал, нито принуждавал някой от колегите ми да гласуват за мен", заяви Чолаков и  допълни още, че носи отговорност пред всички подкрепили го магистрати.

Новият председател на ВАС каза още, че отношенията му с председателя на ВКС Лозан Панов са колегиални.

Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича, заяви след изслушванията, че Чолаков е отличен професионалист и задълбочено познава административното производство.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея, че независимостта е състояние на духа. Председателят на ВАС е главата на институцията, която трябва да брани правата на гражданите, заяви Панов и разкритикува ВСС, защото нямало кампания по отношение важността на избора. Нарече го "избор на тишината", защото е бил през летния сезон.

Изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този ВСС, когато всеки член е съсредоточил погледа си в посока друг път, каза Панов и изрази съмнение, че този избор може да е повлиян от договорки и обещания.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев подкрепи Янкулова и посочи, че тя е добрият административен съдия.

Колегата му Юлияна Колева припомни, че познава Чолаков още от Сливен. Некоректно е да сравняваме качества на един кандидат с тези на друг, посочи тя и припомни голямата подкрепа, която Чолаков получил от различни места. Колева заяви, че ще го подкрепи в избора си.

Представляващият ВСС Димитър Узунов коментира, че при проведения избор за председател на ВАС не е имало скандали, а само сблъсък на идеи. Той допълни, че след като свърши мандата му като член на ВСС на 3 октомври, ще се върне в съда в Сандански и няма да се възползва от кариерния бонус, който му позволява да се върне като действащ магистрат на по-висока позиция от тази, на която е бил избран.

Узунов отрече слуховете, че ще стане председател на Специализирания наказателен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Ыуеи преди 6 години
По-добре да изберат Емил Чолаков!
7
1
 
6
 
! Отговори
ВСС преди 6 години
Имало сблъсък на идеи!? Как, като идеята е само една - да крадем!!! Борим корупцията, ама друг път!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият слуга на Тримата Шишковци.Честито Тикволандци - заслужавата си 600% съдбата.
5
1
 
10
 
! Отговори
херман преди 6 години
Мисля си, че Цеци бе определена за боклуче в битката за президент. Но наглостта на Боци няма граници-направи я министър на правосъдието. Това си е наглост отвякъде. Друг е въпросът, че Цеци не и пука, важното е да е на софратаа!
4
2
 
12
 
! Отговори
guderian преди 6 години
А Цецка кой я избра, че стои там на видно място?
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната пионка на мафията, изцяло подчинен на организираната престъпна група Пеевски - Боко - Цацаров! В България мафията си има държава
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е корумпета да изберат корумпе.Другото би било нелогично.Така че статуквото продължава ...
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния верен на ГРОБарската партия кадър.После бълнувайте за борба с корупцията.А пък като видя кой е и правосъден министър, не зная да се смея ли или да плача.