Полицаи искат ВАС да отмени наредбата, по която ги тестват за наркотици

Искането е на Централния полицейски синдикат
4 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
95
Полицаи искат ВАС да отмени наредбата, по която ги тестват за наркотици
Снимка БГНЕС, архив

Наредбата, по която от миналата година МВР подлага на тестове за наркотици и полицаите, е атакувана във Върховния административен съд (ВАС).

Жалбата е подадена от Централния полицейски синдикат на МВР, който иска съдът да отмени наредбата като нищожна и незаконосъобразна заради противоречия със Закона за нормативните актове (ЗНА), a делото във ВАС е насрочено за 1 ноември 2023 г., пише lex.bg.

Тази наредба беше приета миналата година след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни. Освен наркотици, те засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Още по темата
За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест. Затова в последната година от МВР постоянно обещаваха промени в другата наредба от 2017 г. за тестове за алкохол и наркотици, които тази година трябваше да са готови, но още не са публикувани.

Сега обаче полицаите очакват от ВАС да отмени наредбата, по която пък те дават проби за наркотици. В жалбата си пишат, че в проекта за приемането ѝ не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС.

От синдиката посочват, че мотиви за нужното финансиране са задължителни, защото в наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР.

„Вижда се ясно противоречие между проекта, който твърди, че не са необходими допълнителни финансови средства и самият текст, който предвижда разноските да са за сметка на бюджета на МВР. Подобни разходи не са предвидени и в Закона за държавния бюджет“, посочват полицаите. Според тях липсва описание и на очакваните резултати, включително и финансовите, както изисква ЗНА.

В наредбата се казва, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се разбира какво поведение и реакции могат да станат причина за проверка.

Те негодуват и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции. От синдиката припомнят, че според чл. 29 от Конституцията никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Те цитират и решение на съда в Страсбург по делото „Р. С. срещу Унгария“, според което задължителното тестване за наркотици може да бъде характеризирано като подобно отношение..

От синдиката посочват още, че наредбата не отговаря и на условието за съразмерност с поставените цели, като не предоставя и нужните защитни мерки срещу злоупотреби. Полицаите имат предвид чл. 3, т. 1, буква „б“ от наредбата, според който проверките за наркотици могат да се извършват и по мотивирано предложение на прекия ръководител.

"Така се дава възможност тази процедура да е индивидуална по инициатива на преките началници на служителите в МВР. Това би позволило на гореспоменатите лица целенасочено и субективно да започват процедура срещу свои служители, с които имат лични неразбирателства. По този начин се създават предпоставки за нарушаване на правата на служителите“, пишат полицаите .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им...". Значи за едни може, а за други - полицаите не може, от къде на къде. Хиляди хора пропищяха от гаврата с тези измислени и несигурни тестове, от липсата на защита от своеволието покрай фалшивите тестове, а сега, хак да им е.....
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен тест трябва да им тарашат служебните коли и да им обръщат джобовете.
77
1
 
11
 
! Отговори
Е те в парламента преди 9 месеца
Ако сложат такива проверки в парламента, ще останат 5 депутата. Там всичко зима. Дилърите даже имат обикновен кокаин и "депутатски" - тва не го ли знаете.
76
7
 
3
 
! Отговори
Волен смъркаше преди 9 месеца
Костадинов смърка кокаин. Залагам 5 лева. Ха на бас?
75
0
 
12
 
! Отговори
гаргамел преди 9 месеца
Тестове до дупка!И те са като нас!
74
0
 
23
 
! Отговори
Бини Чикията преди 9 месеца
Значи мен може да ме спират и да ми прават тараши и тест за наркотици, дето не съм взимал наркотик в живота си, а те не можело да дават тестове. Те полицаите по-големи престъпници от гражданите.
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изкараха няколко месеца без дрога завалийките, и айде да махат наредбата.
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва и президента да го тестват всеки ден. Мисля че се друса с Крокодил.
71
0
 
13
 
! Отговори
Сссмрък-ссссссмръккк преди 9 месеца
Искат да си смъркат на спокойствие.
70
0
 
16
 
! Отговори
д-р Радева преди 9 месеца
Такава наредба е необходима и за народните ни представители
69
0
 
25
 
! Отговори
Аре ве, аре чиба преди 9 месеца
За данъкоплатци теста е редовен, за фуражка е нередовен, а самата фуражка с него тества данъкоплатеца. Икопраймса?
68
0
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
Защо бе ? Много ли е мъчително вземането на проба.
67
0
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Щом улицата решава какви закони да се пишат ,таз държава няма да я бъде..а по-долният коментар правилно казва, защо моите тестове винаги са отрицателни..
66
0
 
14
 
! Отговори
897654321 преди 9 месеца
Защо моите тестове винаги са отрицателни за използване на наркотици а на кукуте/ народната милиция / има положителни - за мен защото използват и сега ревЪт че са хванати след опотреба да ходят да се разхождат сус служебните автомобили Никаква прошка така както и на обикновенния гражданин- но май се страхуват
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тук е рвсно стадото да протестиеа, а не за някъв *** от цалапица... 5-6г кулите тормозят хората с тоя фалшив тест. сега ще го отменят за тях, но не и за нас!
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БОЙКОВИЯ СИНДИКАТ СИ ИСКА ДРОГАТА
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами сменете тестовете с някакви адекватни такива, а не да треперим по две седмици след като дръпна един два пъти от някоя трева.
62
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато проверяват шофьорите на пътя тестовете са редовни, но когато проверяват полицай те - не са. Интересно
61
0
 
34
 
! Отговори
Бивш Служител на МВР преди 9 месеца
Аз се махнах сам от тази прогнила от корупция и чантаджии система видях корупцията отвътре как са навързани началниците и лижат *** на разни политици как свестните ги репресират как всичко е връзкарщина!Как полицаи карат пияни и дрогирани или прекарват дрога или бежанци или се занимават с сводничество и как ки показват картата когато ги спрът и ги пускат помиарите защото и те са същите като тях!
60
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И каква е разликата тогава между кварталния наркоман и кварталния полицай? Вторият има оръжие и е също толкова друсан. Поне да не смесват бензодиазепините с алкохол или кафе, кола, шоколад. Ще стане фонтан отзад и то докато спи. А оня "на работа съм" - гълта 2 хапа и се събужда след 12 часа. Ние на тия им плащаме буквално да спят! От нашите данъци!