Лужков във Великобритания – възможен сценарий

Защо руски бизнесмени и политици търсят политическо убежище на Острова
Обновена: 28 окт 2010 11:42 | 28 окт 2010 11:40, Елка Василева
10
Лужков във Великобритания – възможен сценарий
Снимка: БГНЕС

Руските медии нашироко обсъждат информацията, че бившият кмет на Москва Юрий Лужков бил подал документи за британска виза.

Според съобщенията в руския и британския печат миналата седмица Лужков лично е отишъл в посолството на Великобритания в Москва, чакал е на опашката, попълнил си е документите и е дал пръстови отпечатъци.

ВВС не успя да получи нито потвърждение, нито опровержение на тези твърдения. Британските посолства и имиграционните власти в подобни случаи никога не коментират конкретни лица.

Дори и Юрий Лужков да е решил да посети Лондон, това не означава, че има намерения да остане там завинаги.

Близкият приятел на Лужков – певецът Йосиф Кобзон, нарече глупост слуховете за възможно емигриране.

Още по темата

Юрий Михайлович е руски патриот и дори и да е обиден на държавата, никога няма да напусне страната ни, каза Кобзон.
 
Наблюдателите обаче откриват в тази история интересен исторически и хуманитарен аспект.

Фактът, че руският политик се е обърнал точно към британските власти, може да учуди малцина – неминуемо изплуват имената на Михаил Бакунин, Александър Херцен, социалдемократите от началото на ХХ век и изобщо цялата история на руската политическа емиграция.

Руски бизнесмени и политици, оказали се вече – често не по своя воля, на брега на Албиона, обясниха за ВВС какво ги е накарало да търсят убежище точно там.

„Мисля, че е важно убеждението, че британското правосъдие е самостоятелна власт, отделна от изпълнителната власт, и затова всички решения за убежище се взимат въз основа на състезание между страните. Когато хората трябва да избират между живота и смъртта, те търсят правна защита точно там, където тя се осигурява най-пълно. В това отношение Великобритания е единствената страна в света, в която правосъдието не се разменя за привнесени обстоятелства“, заяви за ВВС Борис Березовски.

Бизнесменът и политик, който преди седем години получи политическо убежище във Великобритания, заяви, че от собствен опит знае какво означава да изпаднеш в немилост в Русия и е готов да помогне на Лужков и на съпругата му Елена Батурина с пари, ако не им достигат за британски адвокати за политическо убежище.

„Не съм готов да си сътруднича с него, готов съм да помогна, но това не означава сътрудничество“, допълни Березовски.
През последните години от президентството на Борис Елцин Лужков и Березовски бяха политически опоненти. Наблюдатели оцениха предложението за материална помощ за съперника на Березовски като насмешка.

Координаторът на групата „Акция 31“ в Лондон Андрей Сиделников също е убеден, че всички тези хора ги привлича преди всичко независимостта на британския съд.

„Не мисля, че Юрий Михайлович е заинтересован от политическо убежище. Засега не знаем дали той иска просто да дойде тук или има по-далечни планове да се установи в страната“, каза Сиделников за ВВС.

„Великобритания е най-свободната и толерантна страна в Европа и тук добре помнят онзи случай, когато тези принципи бяха нарушени – имам предвид предаването на казаците на Краснов на болшевиките след Втората световна война. Тогава бяха направени изводи, които са отразени в законите, които свято се спазват“, каза за ВВС чеченският опозиционер Ахмед Закаев.

Трябва да се отбележи, че и Закаев, и Березовски, и останалите руски граждани, получили убежище във Великобритания, са успели да докажат пред съдебните власти, че в родината си са реално заплашени от политическо преследване.

Не е известно дали Лужков ще поиска да тръгне по този път, дали в Русия за него съществува опасност и най-главното – как британските власти ще възприемат неговата молба, ако такава последва.

На Запад Юрий Лужков има репутацията на политик, който пренебрегва правата на човека – преди всичко поради многократните забрани за провеждане в Москва на опозиционни митинги и гей паради.

Освен това тези дни стана известно, че руският бизнесмен и собственик на лондонския вестник „Индипендънт“ Александър Лебедев се е обърнал към британските власти с молба да бъде разследвано заявеното от бизнесмена Шалва Чигирински, който живее в Лондон, че през 2004 г. е бил принуден безвъзмездно да предаде на структури, контролирани от съпругата на Лужков Елена Батурина, 50% от свой бизнес в Москва в замяна за помощ от страна на кмета за разрешаване на административни въпроси.

Искът на Чигирински в момента се разглежда в британски съд.

Освен това според руските медии срещу Лужков пред британското правосъдие могат да се оплачат и жителите на „Речник“, чиито къщи бяха срутени по решение на московското кметство през февруари тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
mary преди 13 години
bedniat "Lujkov"toi i jena mu ako niamat pari koi ima togava?te sa miliarderi,edno vreme toi meleshe na melnicata na Putin, no iavno Medvedev mu bi shut tozi pat ,nali triabva da se vidi koi e prezident?toi ili Putin?
8
1
 
0
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Каквото правил - правил -----Ще се разбере, ще се докаже, ще се реши каквото трябва и от когото трябва ------Аз се възхищавам на следното - как НИКОЙ в Русия / било то политик,партия или медия / НЕ ОБЕЛИХА ДУМА, НЕ СПРЕТНАХА ЕДНА КЛЮКА ПОНЕ ----ВЪПРОС НА ВИСОК МОРАЛ според мен Кога ще ги стигнем ------ руснаците---
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Lujo Lujo da beshe jiv Stalin niamashe da mojesh da zapazish otkradnatite 3 miliarda$
6
4
 
2
 
! Отговори
ххх преди 13 години
Да от путин могат да се научат как се бият протестиращи,че нещо доста протести се задават!
5
1
 
6
 
! Отговори
Предатели преди 13 години
Предатели са всички тея мижатурки дето са в лондон, а цялата работа че лужков се увлече в краденето и стана персона нон грата. 4 млиарда само официално а още колко е награбил и колко имоти и фирми има по света никой не говори, и за това го изгониха. То бива то може ама чак толкова става нагло. Та му врътнаха кранчето. Евала на путин, добре че е той та да чисти такива кръвопийци. От путин нашите могат само да се учат как се управлява държава и как се печели доверието на народа!
4
3
 
2
 
! Отговори
The End Russia преди 13 години
"Кмет един мандат и стига! Какво означава 10-15-20 години кмет на един град."А какво означава да си президент 5...10...15....20 години..,както искат джуджетата да се менкат през 5..10години начело на новия ссср!!!!
3
3
 
3
 
! Отговори
UK преди 13 години
Руските политици подвизаващи се във Великобритания един ден ще управляват русия и тогава без война и кръв ресурсите и ще бъдат заграбени от западния свят!Много е вероятно тези и други политици,бизнесмени (руски) да са настоящи или бъдещи агенти на Ми-5!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mi te vsichki kradzi tam hodiat pak i kradenite parichki koito investirat tam sa dobre doshli i te ne sa malkichko pak i v taia kriza kolkoto do Lujo toi sho e obiden na vlasta nito v zatvora go vkaraha nisho namaa... si tlastata gushichka kakvo iska poveche da krade bezkraino li Moskva da ne mu e lichna sobstvenost
1
1
 
4
 
! Отговори
Маринова преди 13 години
Кмет един мандат и стига! Какво означава 10-15-20 години кмет на един град. Той запомва да живее с мисълта, че е негов. И в нас е същото. Повече от един мандат не! Ограбиха ни. подписват, каквото си искат, а после - подписите били фалшиви. Друг ги подписал. Цял живот го гледаме този филм.