В Сирия умират корените на европейската култура

Разграбват се безценни византийски и средновековни съкровища
Обновена: 17 юни 2012 10:45 | 17 юни 2012 10:45, Елка Василева
126
В Сирия умират корените на европейската култура
Протестиращи срещу сирийския президент Башар Асад в древния град Палмира, ноември 2011 г. Снимка: Reuters

Масовото избиване на невинни хора в Сирия е страшно. Но в страната умират и корените на европейската култура - безценни византийски и средновековни съкровища биват разрушавани и разграбвани. Сирийската трагедия е и наша, пише Дойче веле.

Апамея е град с древна и богата история. Още преди рождението на Христос градът е имал половин милион жители. Останките от славните стари времена дават достатъчно ясна представа какво великолепие е царяло в този град през вековете. Но и те са вече жертва на гражданската война в Сирия. Старинните колони биват обстрелвани с танкове, към цитаделата хвърчат гранати, булдозери рушат стените, за да отворят път за танковете. Апамея принадлежи на снайперистите. И на черния пазар.

Варварства и унищожения

Гражданската война винаги е и културна катастрофа, тъй като превръща цялата страна в бойно поле - включително храмовете, музеите, старинните градски части и гробищата. В случая със Сирия войната засяга страна, чиято изключителна значимост за културната история на човечеството бе осъзната едва преди няколко десетилетия.

Именно поради това и до днес археологическите богатства на Сирия са слабо известни, а драмата със сирийските културни съкровища не ангажира особено западното съзнание. Боевете в Сирия се водят от миналото лято, от месеци постоянно излизат информации за разрушения и разграбвания. Но голям шум и протест срещу извършваните варварства няма.

В средата на май излезе първото мащабно изследване за състоянието на археологическите обекти в Сирия. Негов автор е Ема Кънлиф, а преценката й е смразяваща: от разкопките в Тел Халаф недалеч от границата с Турция до късноримските и ранноислямски сгради в Хауран на границата с Йордания няма вече нито едно място, където сирийската служба за опазване на паметниците на културата да може да защити съкровищата си от унищожение.

Музеите се разграбват, златните статуи и бронзовите оръжия се изнасят, джамиите и църквите се обстрелват с гранати. Старият град на Хомс е разрушен, както и джамията "Ал Омари" в Дара, чийто фундамент е от времената на първите халифи. Списъкът със съсипаните останки от стари времена става все по-дълъг.

Палмира, разграбената

Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни.

Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален локален стил. През пролетта и есента Палмира е пълна с туристи, сега е празна. Некрополите са обирани нееднократно, в средновековната крепост са се настанили войници от армията на Асад. През нощта из града обикалят мародери, които се опитват да измъкнат последните останали ценности.

Не по-малко драматично е положението в сирийските музеи, някои от които се оказват буквално насред бойните действия. През юли 2011 правителството на Асад издаде меморандум, по силата на който някои от най-ценните музейни експонати бяха прибрани в трезора на сирийската централна банка.

Преобладаващата част от експонатите остава обаче беззащитна срещу нападенията на въоръжените грабители. Много от находките нито са описани систематично, нито са заснети. Което само улеснява крадците в пласмента на плячката на международните пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
33
 
! Отговори
75 преди 11 години
Малко го навържи с връщането на добруджа и ще ти се изясни какви политици са били тези преди 44 и ако имахме такива докаде щяхме да стигнем.
72
8
 
32
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
а заплата 1977.........120 лв
71
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито....
70
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от тези депутати, Серафим Георгиев: Това показва, че картината на българската мизерия е страшна.Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи...
69
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България даде 5 милиярда за космически програми до 90 в момента я сравнявате с държава в която няма един завод просто е смях.
68
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 25 януари 1939 г. в Народното събрание царският министър на земеделието Иван Багрянов заявява: Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕНие нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен ***. (Общи ръкопляскания). Цифри за доказателство аз по-рано приведох в изобилие.
67
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То в Европа умира европейската култура от мюсюлманите а те се загрижили за Африка!!!
66
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 71 стига бе виж Сирия е същия к.р в момента пропаганда и простотия.Не разбра ли ,че точно тея дето са там наемниците в момента 22 години след разрухата ви пълнят главите с простотии колко било зле в соца и как 10 милиярда дето само техниката на 2-3 завода струваше толкова били големите пари.България 10 милиярда само от консервирани домати изкарваше ,ама простотия неземна.Айде на село като толкова разбирате връщаите панелките и в керпича с 5 декара да ви видим докаде ще я докарате ***.
65
9
 
37
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
В бар на Златни пясъци през 1977 г. едно уиски 100 гр. струваше 4.50 и БЕШЕ УИСКИ!20 - дневна арта за възрастен за почивна станция на завод беше 48 лв., а за дете 24 - средно, 36 лв.1 кутия малборо - 1.20, 1 бутилка водка Сталичная - 4.00, 1 чисто ново Рено 12 - $ 2880.-, Пежо 504 - $3800, Лада 2101 - 6200 лв., апартамент 72 м2 - 8600 лв. (през 1965 г. - 4700 лв.), една кокакола - 15 ст. един сладолед - 24 ст. возене с градски транспорт - 2 ст (от 1982 г. - 4 ст.), ....
64
12
 
34
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Е,те тия цени сринаха първо СССР и след това целия соцлагер.И децата вече знаят че цялата ни икономика от 71-ва до 85-та беше субсидирана от Брежнев.Дойде Горбачов и каза-"Приятелството си е приятелство,но сиренето е с пари".И "могъщата"родна икономика за 4год. натрупа 10 млрд.$ дълг.Като долара се е обезценил 2 пъти оттогава досега.
63
8
 
39
 
! Отговори
ерг преди 11 години
Дойче Веле няма какви да плаче за археологията в Сирия защото самата Германия подкрепя агресията срещу тази страна. Когато Меркел открито се обяви срещу въоръжените банди от Турция, срещу подстрекаването на други такива банди от Вашингтон, тогава да повярваме в тази загриженост за археологията.
62
9
 
38
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Ами ти що не си селянин ???Много ме кефи някои пълен *** по род които се домогнал до безплатно образование и възможност да си надскочи чергата 100 пъти как му са виновни точно тея които го изкараха от мизерията.За твоя сметка ще ти кажа ,че преди 1944 моите предци са едни от най богатите българи и точно в това е разликата ,за мен загубава може да е огромна ,но за вас ратаи и слуги печалбата от тея *** е нещо което простите ви мозъци немогат да асимилират.
61
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 65 знам че бабите и дядовците ми умрахя с пенсии между 40 и 80 лв , до като имаше и други пенсии на активни перасти / борци / против фашизма 700 лв , баба ми на село си умря без да е видяла морето с очите си , за какъв рай говорите
60
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано не си унищожат природа
59
8
 
43
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
На 20 години апартамент в голям град ,работа по специялноста ...Кво да говоря аз хванах 10 години от дебелия комунизъм е беше си утопия.По луксозен живот масово никаде в света не е живял никои народ.Такова изобилие от храна,гориво,жилища развлечения без пари ще ме извинявате ама масово всеки можеше да ги има.
58
9
 
36
 
! Отговори
абе, 63 преди 11 години
ти не си бил и в погледа на баща си по онова време, изобщо нямаш представа за какво говориш
57
8
 
46
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Дреме ми колко е било месото през 80-те в България. Тука в тази статия показват проблем с историческите паметници в Сирия и тея *** от Дойче веле се опитват да внушават, че Асад ги унищожава, демек - Асад е виновен. Аз мислим, че требва да кажат на техните мекерета да не се крият из музеите, кога правят засади на армията, оти она затова е армия - да стреля по тея, дето сакат да бутнат държавата.Сека държава, освен България, си храни армия да пази държавата. И у САирия е така.
56
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 62 Альо ти ако си ходил с 36 лв на море , аз не съм ,и не мога да си представя що за море е това мога да ти цитирам и аз куп цени , между другото понеже спомена море , нали и сега е актуално тогава в дискотеките усикито беше по скъпо от днес но 250 лв са си 250 сиреч нищо , никога не са били нещо 100 долара че и по малко
55
10
 
50
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
58, Когато месото беше 3.60, сиренето 2.50, млякото 30 ст., токът 1.8 ст./квч., парното 18 лв. на месец, водата 2 ст./куб., бензинът 36 ст., таксата за детска градина 8 лв. на месец, вноската за апартамента 26 лв. на месец, болницата 0, училището от 1-ви клас до дипломата в университета - 0, картата за 20 дни на море - 36 лв., билет за самолет София-Варна - 22 лв.... да обяснявам ли какъв стандарт е имал малкият човек с 250 лв. заплата през 1980 г?
54
8
 
37
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Забравил си Гласът на Америка.Свободна Европа е закриха не по финансови причини,а защото си свърши работата.Запознат си явно с радиостанциите,имаше радио Москва,Радио България и всички останали социалистически страни както и радио Тирана което се смяташе като отлъчило се от стадото."Нашите"радиостанции загубиха ефирнта битка с"техните"