В Сирия умират корените на европейската култура

Разграбват се безценни византийски и средновековни съкровища
Обновена: 17 юни 2012 10:45 | 17 юни 2012 10:45, Елка Василева
126
В Сирия умират корените на европейската култура
Протестиращи срещу сирийския президент Башар Асад в древния град Палмира, ноември 2011 г. Снимка: Reuters

Масовото избиване на невинни хора в Сирия е страшно. Но в страната умират и корените на европейската култура - безценни византийски и средновековни съкровища биват разрушавани и разграбвани. Сирийската трагедия е и наша, пише Дойче веле.

Апамея е град с древна и богата история. Още преди рождението на Христос градът е имал половин милион жители. Останките от славните стари времена дават достатъчно ясна представа какво великолепие е царяло в този град през вековете. Но и те са вече жертва на гражданската война в Сирия. Старинните колони биват обстрелвани с танкове, към цитаделата хвърчат гранати, булдозери рушат стените, за да отворят път за танковете. Апамея принадлежи на снайперистите. И на черния пазар.

Варварства и унищожения

Гражданската война винаги е и културна катастрофа, тъй като превръща цялата страна в бойно поле - включително храмовете, музеите, старинните градски части и гробищата. В случая със Сирия войната засяга страна, чиято изключителна значимост за културната история на човечеството бе осъзната едва преди няколко десетилетия.

Именно поради това и до днес археологическите богатства на Сирия са слабо известни, а драмата със сирийските културни съкровища не ангажира особено западното съзнание. Боевете в Сирия се водят от миналото лято, от месеци постоянно излизат информации за разрушения и разграбвания. Но голям шум и протест срещу извършваните варварства няма.

В средата на май излезе първото мащабно изследване за състоянието на археологическите обекти в Сирия. Негов автор е Ема Кънлиф, а преценката й е смразяваща: от разкопките в Тел Халаф недалеч от границата с Турция до късноримските и ранноислямски сгради в Хауран на границата с Йордания няма вече нито едно място, където сирийската служба за опазване на паметниците на културата да може да защити съкровищата си от унищожение.

Музеите се разграбват, златните статуи и бронзовите оръжия се изнасят, джамиите и църквите се обстрелват с гранати. Старият град на Хомс е разрушен, както и джамията "Ал Омари" в Дара, чийто фундамент е от времената на първите халифи. Списъкът със съсипаните останки от стари времена става все по-дълъг.

Палмира, разграбената

Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни.

Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален локален стил. През пролетта и есента Палмира е пълна с туристи, сега е празна. Некрополите са обирани нееднократно, в средновековната крепост са се настанили войници от армията на Асад. През нощта из града обикалят мародери, които се опитват да измъкнат последните останали ценности.

Не по-малко драматично е положението в сирийските музеи, някои от които се оказват буквално насред бойните действия. През юли 2011 правителството на Асад издаде меморандум, по силата на който някои от най-ценните музейни експонати бяха прибрани в трезора на сирийската централна банка.

Преобладаващата част от експонатите остава обаче беззащитна срещу нападенията на въоръжените грабители. Много от находките нито са описани систематично, нито са заснети. Което само улеснява крадците в пласмента на плячката на международните пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквах.1. президентът и жена му2. лошите президентски сили3. убиват президентските хора невинни жени и деца4. лошата Русия, дето им дава оръжие5. ООН и разни други креатури на САЩ6. културното наследство се руши! ОООО, ужас, как ще изгуби светаът!За това заслужават демократични бомбардировки от САЩ, за да може да се запази и подследното културно наследство от Римската империя, когато не е било известно дали изобщо ще съществува най-варварската държав в историята на света-САЩ!
92
11
 
41
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
само, че гнусната соросова медия дв, не казва кой ги граби, а именно платените ислямисти на хамериканците изпратени там от новият голям брат,,,
91
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е как иначе терористите да си купят оръжия от САЩ
90
12
 
46
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Нищо няма да изчезне. Всичко ще отиде в частни колекционери в САЩ и Западна Европа. Нали затова са пратени тези убийци от Америка - да грабят, да убиват деца, да подготвят общественото мнение за поредната завоевателска война на САЩ!
89
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сионистите искат да контролират нефта в света.Катaр и ОАЕ са под амерukaнско управление,остава им иран който иска да затрие катaр и АОЕ заради предателство,те и заова катaр и ОАЕ въоръжават опозицията в сирия за да свалят сирия,която не дава коридор на нато за да удари иран.Рано или късно иран ще вземе ирак,OAE,катaр.Русия е германия взимат влиянието на източна европа.Китай- азия.Западна европа ще се самоунищожи от гражданска война,защото те са повече мюсюлмани и евреи.израел ще изчезне защото иран отдавна има голямата пиратка,*** затова u не влиза а само лае от америка.
88
13
 
53
 
! Отговори
Че Ге Бесим Сите преди 11 години
Всъщност, арабските диктатори водеха една прозападна светска политика и с диктатура и репресии потискаха радикалния ислям. Всъщност Кадафи, Садам, Асад, бяха основните врагове на Ал Каида. А какво стана всъщност САЩШ и запада помагат и открито свалят светските режими в мюсулманския свят. А напоследък и Турция върви към ислямизация и радикализъм. Проблема е че светските режими не си дават природните ресурси току така, а разбити и скапани държави с гражданска война са лесни за ограбване. Мислете..
87
13
 
50
 
! Отговори
Че Ге Бесим Сите преди 11 години
Хората не скачаха срещу комунизма а срещу това, че върхушката беше започнала да краде и да се обогатява още от 1985 г. а това от западната пропаганда се представяше като нечовешкото лице на комунизма. А до момента комунизъм не е имало никъде по света. Малко след 10.11.1989 г. изплуваха едни *** по медиите в който бивши лагерници, социал-демократи, комунисти и земеделци подробно обясняваха как върхушката на БКП е всъщност създадена от агенти на Гешев и предатели на идеите за които са си дали живота сума хора. Нещо да кажете сега 20 г. след промените, а? Почти цялата върхушка в страната всички управници през последните 23 г. са били или агенти на ДС или вербовчици и бивши офицери на ДС. Доста познато нали ...? Колкото за мизерията на българите от преди войната ... Много моля не свързвайте нещата, днешните ни западни съюзници и приятели, а вне малка степен и Русия направиха така, че България да загуби 2/3 от територията населена с българи и около половината от населението си, превърнато с репресии и извращения в сърби, македонци, славянофони-гърци и румънци. На всичкото отгоре репарациите наложени ни пак от същите тези авери доведоха почти до гладна смърт българите след птрвата световна. Напрактика ние финансирахме обезбългаряването и асимилацията на около 4 милиона българи останали по родните си места на територията на съседни страни. Никой не вдигна глас в защита на тези хора нито на запад нито на изток. А всеки който се опита да помогне вътре в страната се обявяваше за враг и преди и след 9.09.1944 г. България се управлява от национални предатели не от вчера но след 9.09.1944 г. в управлението и са само такива РЕНЕГАТИ, РОДООТСЪПНИЦИ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ИНТЕРЕСЧИИ. Всички които са пробългарски и патриотично настроени биват елиминирани от властта със всички методи включително и с активната помощ на западнитени "приятели. Това е валидно и за руснаците и те правят същото. За това хората често си мислят, че руските агенти са патриоти но земат ли власта се вижда за какво иде реч и обратното ... до кога мамка му стара писна ми.
86
12
 
46
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
където има ислям има САМО разруха и извращения
85
13
 
44
 
! Отговори
ЦРУ преди 11 години
Евреите умишлено подържат този хаус.
84
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 89 аман от всезнайковци , не знам дали ти е известно но по онова време СССР даваше за въоръжаване до 25% от БВП , което си е убийствена цифра , икономиката прегря и не издържа , това и след като ще цитираме ти един международен терорист аз пък американския президент Риналд рейгън който каза на времето че ще ги накарат руснаците прикладите на калашниците си да ядат и го направи , а Империята на злото пак според него се срути
83
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тихчо забрави ти опашките пред посолствата , кога някой от вас *** си е мсили , че ей така за уикенда или по някой празник ще ходи на Халкидики и ще се оплаква от обслужването там , не знам що за хора сте , но съм сигурен че ако сега се върне старото ще ревнете до бога , ех да можех да ви погодя този номер да ви гледам сеира тогава , човек бързо свиква на хубавото и збравя лошото но ако падне някой ден сътресението е голямо.
82
8
 
38
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Сирийската драма продължава доста време, сега се разграбват музеи и археологически обекти - но никой не обяснява, за каво всъщност става дума: кой провокира този хаос и убийства и каква е целта? Не става дума за българските писания, те само повтарят повърхностните новини. Но и сериозни чужди издания / германски/ също не предлагат сариозни анализи и прогнози.
81
9
 
41
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
Точно заради простотия падна както казваше Арафат Макдоналдс свали СССР.А това с ембаргото беше най голямата простотия защото *** нямаше да издържат и долара щеше да се срине ,а не рублата.
80
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 84 тихчо хаххаахахахахха , това наистина ми хареса , между другото не знам дали си слушал радио дойче веле някога , аз например по времето на тройната коялиция си го бях нагласуил в колата и редовно го слушах и знаеш бяха прави за всико бяхя прави , после и изборите го показаха , въпреки че аз за ГЕРБ не съм гласувал , но това си беше наказателен вот силно повлиян от популизъм също така , но дълбоко се съмнявам някой от тука присъстващите да слуша редовно Дойче веле.
79
11
 
45
 
! Отговори
тихчо преди 11 години
и соца го разтуриха такива като тебе, щото много слушаха Дойче веле и Гласът на Америка. За дъвки, дънки и бонбонки продадохте заводи, болници, детски градини, армия, селско стопанство... сега и чесъна, и мартениците са ви китайски, и децата ви вече ше им се дръпнат очичките от много демокрация и капитализъм!Важното е, че мечтата на живота ни се състоя - BMW - ама след германеца и 2-*** турци, е, пак е баварка де... не е нов москвич хаха!
78
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 72 и какво стана 1980 година след революциятя в Иран и нахлуването на съветските воиски в Афганистан , Борото стана 2,40, БТ 1.20 а уискито 7,50 и никой не питаха , нямаше протести , пълно мълание поп встниците , а инфлациатя беше 100 % , а колкото до колите дето ги цитираш да ама не Ладата струваше 20000 лв когато я купуваха доматените крал;о през 80 от щастливците с излязъл номер.
77
8
 
36
 
! Отговори
81 преди 11 години
40 година сме неосвободени от Румъния!Неможеш дори да си преставиш за какво богатство става на въпрос ,само ще вметна думите банка и определяне на цените на зърното на световните борси и млъквам.Но картината с керпичените къщя е била нал лице и затова го казвам за масовото население комунизма е бил доста щедър особено за неблагодарни ратаи станали градски чеда с образование ,но ще мине време и ще го оцените.
76
8
 
33
 
! Отговори
тихчо преди 11 години
83, те ако беха краднали, немаше сега да клечи на това убаво време на компа, а щеше да си вее гъзо некъде по островите. Същия цървил като нас е, ама му е отровено съзнанието от такива като дойче веле... хаха!
75
13
 
33
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Като беше толкова прекрасен живота,що свалихте Бай Тошо?!?!Що разтурихте соца?Ей тва не ми е ясно-хем живот като в приказките,хем един милион на митинг против комунизма в София през 89г.ЗАЩО РАЗТУРИХТЕ СОЦА?
74
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот. Сред тази действителност ли детовците ти са били богаташи, капиталистче? Еми ето, унуците им пак ни докараха до там! Затова е имало и Народен съд, и ПАК ЩЕ ИМА!