Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната

Завръщането към силната марка ще доведе до ръст на продуктивността
Обновена: 27 сеп 2012 15:19 | 27 сеп 2012 11:05, Бойчо Попов
105
Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната
Засега Меркел не дава и индикации, че Германия може да потърси завръщане към марката. Снимка: Reuters

Трябва ли Германия да напусне еврозоната? Това в крайна сметка е една реална възможност, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

Въпросът е дори още по-уместен, след като германският канцлер Ангела Меркел реши да подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги срещу Йнес Вайдман, избраният от нея самата президент на Bundesbank, за програмата за изкупуване на облигации.

Президентът на Bundesbank, най-уважаваната институция в Германия, се превърна в говорител на евроскептиците в страната.

Това, което германците осъзнават, е, че ЕЦБ няма да остане в сянката на Bundesbank и тъй като перспективите пред еврозоната са песимистични, излизането от валутния съюз може да се окаже по-добра опция.

Ако разгледаме въпроса от германска гледна точка, трябва да пресеем реалните аргументи.

Според Пол де Грув, белгийски икономист и преподавател в London School of Economics, Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната.

Първо, Германия акумулира нетни чуждестранни пасиви не заради отчетността на ниво централна банка, а защото има огромен излишък по текущата сметка. Германците развиват два бизнеса – да изнасят продукти, в което се справят отлично и да акумулират финансови пасиви, в което не ги бива особено.

Накратко, излишъкът по текущата сметка на Германия излага страната на финансов риск.

Балансите в еврозоната обаче не са добър индикатор за този риск. Те се разшириха чувствително заради спекулативните финансови потоци, а не заради дисбалансите по текущите сметки.

Представете си, че притежателите на испанска банкова сметка искат да прехвърлят парите си в германска банка. Това би увеличило пасивите на испанската централна банка и активите на Bundesbank. Междувременно германската банка ще има пасив към испанския инвеститор и резервна позиция в Bundesbank. Така нетната позиция на Германия ще остане непроменена, но нетните пасиви на Bundesbank ще се увеличат, а тези на германския частен сектор ще се свият.

Второ, излизането от еврозоната няма да доведе до чувствителни загуби за германските данъкоплатци. Стойността на пасивите на Bundesbank не зависи от стойността на активите й.

Стойността на парите зависи от покупателната способност на населението. При монетарни системи, които не са гарантирани със златен стандарт, централните банки не се нуждаят от активи, освен за да упражняват монетарен контрол. На практика те са способни да печатат пари от нищото.

Това, което придава стойност на парите, не е тяхното покритие, а склонността на хората да извършват транзакции с тях, както и на държавата да ги приема при погасяването на данъци.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
топала преди 11 години
и тази лелка ако напусне германия няма да изгуби а ще спечели
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EU E BALON KOITO SKORO 6TE SE SPUKA
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 000 марки и един месец отпуска, 700 марки за детска градина, 6000 марки битови разходи на месец, безплатно здравеопазване и куп цивилизовани екстри!:)Азиатският пазар е жаден за германско, не ги мислете!:)
83
2
 
2
 
! Отговори
ES преди 11 години
Ispancite su6to iskame da napusnem evro zonata!Vuprosut e Za6to taka i nikoga ne vleznaha tam "GOLEMITE"evropeici angli4anite?!Te sa vinovni za kraha na eurozonata!A ne samo da si izmislqt tupi zakoni za tyutyunopu6eneto na ob6testveni mesta naprimer!
82
3
 
10
 
! Отговори
Machiavelli преди 11 години
Айдее, Бай *** пак почна да плюе и да смърди как немците били грозни, крадци и т.н.Нека си погледнем кочинката и тогава да плюем останалите.Глупав народ.
81
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
най-сетне да се върнат при нас , от кога ги чакам (от преди 9 . 9 . 1944 година )
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мога да кажа че живея 22год. във Гернания и просто няма = на нея а колкото ред и дисциплина в БГ, може само да мечтаем.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера какво се пените толкова. Германците са в много добри отношения с Русия, особено икономически, така че не ги мислете какво ще им се случи ако излязат.
78
0
 
13
 
! Отговори
ДО 81 преди 11 години
Ако мислиш ,че някой ще те защитава много се лъжеш.Никой няма да си мръдне пръста за насако няма интерес.Всичко е интереси.Къде са ти инвеститорите за направа на някакви заводиза да има тая България производство.Има само МОЛ-ове,за да си изперат парите.
77
0
 
5
 
! Отговори
jj преди 11 години
6000 марки и месец отпуск....... това е!
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много разбирачи тука бленуващи за марката. От излизането от еврозоната и смяната на евро с марка ще загуби най-много...Германия.Това ще я направи много по-малко конкуретна на световния пазар, а те имат какво да губят, защото произвеждат. За какво и е на Германия скъпа и силна марка и беден европейски пазар с местни девалвирани валути, в режим на хиперинфлация (това ще стане ако се разпадне ЕУ). Всичко това на фона на Китай, Русия, Бразилия и САЩ. Те и затова драпат най-много за ЕУ германците.
75
7
 
6
 
! Отговори
вие не мислете за преди 11 години
Германия ! Германия през 2та св.война ,през които държави е минала обра всичкото им злато под формата на кюлчета от банките и ги транспортира с вагони в Германия ! Затова Германия се съвзе много бързо след войната !
74
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Източна Европа им дойде като манна небесна и за да не изтърват положението създадоха ЕС, и корумпираха правитекствата за да ни набутат там без да сме подготвени и наполовина. Схемата е следната - дават ни заеми и субсидии, но не за да развиваме собствената си индустрия, а за да купуваме техните стоки. Паричките отново се връщат там и пак ги завъртат. На нас ни пробутват теорията за ниската пройзводителност и собствената ни некадърност. Измъкването ще е много трудно.
73
2
 
17
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
До всички заблудени:Не Германия издържа ЕС а ЕС издържа Германия ***. ЕС като ходиха в Китай да искат пари какво стана(май не сте наясно,пък сте компетентни).Смях,Китай каза колко милиарда ви трябват даваме ви ги безвъзмездно,само махнете митата и таксите за нашите стоки.Германия и Франция изреваха-дума да не става.Германия изнася за ЕС близо 70% от производството си(няма граници,мита,такси).Хайде представете си какво ще се случи ако го няма ЕС.Бедна ви е фантазията колко ще загази Германия.
72
5
 
22
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Единствено си прав, че Меркел е дебела, и че е ГДР-ейка. Това за германската цицка са пълни глупости, защото Германия цица от всички останали в ЕС, не случайно е единствената държава на която кризата се отразява минимално. Това , че германците работили много и затова имат, го пробутвай на малките деца.
71
2
 
11
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Честно кажи, правиш ли разлика между еврозоната и Европейския съюз ? Благодарение на тази ни ориентация, се напълнихме с турцизирани ***.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ddt71-искаш да кажеш че ще има да крадете от богати и ще сучите от 2 ненки.
69
4
 
3
 
! Отговори
х преди 11 години
До Анонимен81-където и да сте нищо не става от ваз,вие сте едно крадливо и мързеливо племе дето *** в паницата от която се храни и заради далавери забива ножа в гърба на ближния.
68
0
 
9
 
! Отговори
Тера идиотика преди 11 години
Масовата култура си е свършила работата. Станали сте съвсем дистанционно управляеми, господа "фенове на...". Цялата криза, цялата истерия в момента се дължи на един *** дисбаланс в човеците - противоречието между мога и искам. Това са едни от най старите глаголи във всички езици. В момента хората които искат - не могат, а тези които могат- не искат, т.е. ресурсите са у група хора, които не могат да ги ползват, но не ги дават на останалите, които искат да ги ползват. Хората не ги бива!
67
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не сме в еврозоната, на сутринта ще се събудим турски санджак! И без това са изкупили една трета от България... *** вече ги купиха и ислямизираха. Мислете, умници!