Ципрас подаде оставка

На 20 септември Гърция отива на предсрочни избори
Обновена: 20 авг 2015 22:14 | 20 авг 2015 21:09, Анисия Иванова
89
Ципрас подаде оставка
Снимка БТА

Гръцкото правителство подава оставка, заяви днес премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията.

"Веднага след обръщението ще връча на президента на страната молба за моята оставка и за оставката на правителството", заяви Ципрас, цитиран от ТАСС.

Още по темата

В телевизионното обръщение, излъчено по държавната телевизия, Ципрас заяви, че не е успял да сключи такова споразумение с кредиторите каквото иска, но е било най-доброто при такива обстоятелства.

Гръцкият премиер заяви още, че моралът изисква да остави това, което е направил, на преценката на гражданите.

"Политическият мандат от изборите на 25 януари се изчерпа и сега гръцкият народ трябва да каже своята дума", заяви той. Гърците трябва да решат дали ги е представил смело пред кредиторите, за да бъде преизбран.

В обръщението си Ципрас защити преговорната тактика на своето правителство и заяви, че Гърция е получила най-доброто възможно споразумение за нейната тригодишна спасителна програма от другите страни от еврозоната на стойност 86 милиарда евро, посочва Асошиейтед прес.

Изборите ще бъдат произведени в рамките на един месец, като по данни на официални източници от правителството най-вероятната дата е 20 септември.

След обръщението си гръцкият премиер връчи своята оставка и тази на кабинета си на президента Прокопис Павлопулос и поиска да бъдат насрочени предсрочни избори за възможно най-близката дата, предаде Ройтерс.

"Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство", каза Ципрас пред Павлопулос по време на тазвечершната им среща.

Гръцкият премиер на практика загуби мнозинството си в 300-местния гръцки парламент, след като депутати от неговата партия СИРИЗА нарушиха партийната дисциплина и не подкрепиха многомилиардната спасителна програма, която правителството му договори с международните кредитори по-рано този месец, отбелязва Ройтерс. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още нещоНе , че съм защитник на Ципурата , но реално той е на власт от няма и 2 години , тоест не той е виновника за натрупаните 350 млрд евро дългове , а точно тези които в момента се изживяват като опозиция и потриват ръцете , че друг им свърши мръсната работа .Не случайно реформите бяха приети с гласовете на Нова Демокрация и Пасок .Добре изиграни карти от Ципрас .Дори да понесе негативите на изборите , поне няма да понесе негативите от самите реформи ако се случват .
12
0
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Дано следващия да е за гърците!
11
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това Гръцката сергейша ли е?
10
17
 
19
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Най- после гнусния антивизантийски ***- дал се маха! Дано с него си отидат всички комунярски *** *** ое целия свят! АМИН!!!
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До i'mвсъщност ципрас успя да си вдигне цената, после гушна огромния рушвет, предаде избирателите си (все пак е социалист) и сега се спасява за да си папка паричките на спокойствие!
8
2
 
32
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Тази сутрин получи 13 млрд евро и още толкова ще получи до края на месеца .Няма да се изненадам ако това е планиран ход за да не се изпълняват реформите които щяха да спазват . С две думи е добре да се разглежда като поредния византийски номер , за оправдание , че тези които подписаха да изпълняват реформите , вече не са на власт и трябва да се смекчат изискванията от ЕС , но им благодарят за тези 26 млрд евро подарък.
7
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкият Орешарски Ципрас получи заслужен шут от народа, който бе докаран до просешка тояга без пари заради евтиния популизъм на един полипсихопат!
6
25
 
33
 
! Отговори
! преди 8 години
Кел файда, върнаха Гърция 5 години назад. Откъдето мине цоцалист, трева не никне!
5
19
 
36
 
! Отговори
i'm преди 8 години
И какво? Ципрас се прави на *** 1 година, дърпа се, вади от 9 кладенеца вода, само и само да не реформира държавта, уж да пази националните интереси(а всъщност гръцките олигарси), стана ясно, че номера няма да мине и сметката ще трябва да се плаща! А сега сключи договори с ЕС за реформи(образно казано) и сега напуска кораба и друг да го замерят с камъни!!! Е комуниста си е комунист...Долно, нищожно и измамно комунистическо ***!!!
4
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципурчо, ципурчо.... каква я мислеше, каква стана. Да управляваш не било толкова лесно колкото да лаеш като пуделче докато си опозция..
3
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дами и господа, да приветстваме Варуфакис на бял кон!
2
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на великия Ципрас , който не се даде на бандата кредитори , а сега вече клекна окончателно. Е другарю Миков и Волен Сидеров нали казвахте , че Сириза е новото начало на Гърция. Питам къде да го търся това начало .
1
15
 
44
 
! Отговори
ФАЛИРАКИС преди 8 години
Евальята, страхоотно...Каквото можа *** и сега фъз.