Ципрас подаде оставка

На 20 септември Гърция отива на предсрочни избори
Обновена: 20 авг 2015 22:14 | 20 авг 2015 21:09, Анисия Иванова
89
Ципрас подаде оставка
Снимка БТА

Гръцкото правителство подава оставка, заяви днес премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията.

"Веднага след обръщението ще връча на президента на страната молба за моята оставка и за оставката на правителството", заяви Ципрас, цитиран от ТАСС.

Още по темата

В телевизионното обръщение, излъчено по държавната телевизия, Ципрас заяви, че не е успял да сключи такова споразумение с кредиторите каквото иска, но е било най-доброто при такива обстоятелства.

Гръцкият премиер заяви още, че моралът изисква да остави това, което е направил, на преценката на гражданите.

"Политическият мандат от изборите на 25 януари се изчерпа и сега гръцкият народ трябва да каже своята дума", заяви той. Гърците трябва да решат дали ги е представил смело пред кредиторите, за да бъде преизбран.

В обръщението си Ципрас защити преговорната тактика на своето правителство и заяви, че Гърция е получила най-доброто възможно споразумение за нейната тригодишна спасителна програма от другите страни от еврозоната на стойност 86 милиарда евро, посочва Асошиейтед прес.

Изборите ще бъдат произведени в рамките на един месец, като по данни на официални източници от правителството най-вероятната дата е 20 септември.

След обръщението си гръцкият премиер връчи своята оставка и тази на кабинета си на президента Прокопис Павлопулос и поиска да бъдат насрочени предсрочни избори за възможно най-близката дата, предаде Ройтерс.

"Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство", каза Ципрас пред Павлопулос по време на тазвечершната им среща.

Гръцкият премиер на практика загуби мнозинството си в 300-местния гръцки парламент, след като депутати от неговата партия СИРИЗА нарушиха партийната дисциплина и не подкрепиха многомилиардната спасителна програма, която правителството му договори с международните кредитори по-рано този месец, отбелязва Ройтерс. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
16
 
! Отговори
ити преди 8 години
световната обстановка е тежка,ципрас направи каквото можа в този сложен пъзел...живота в гърция все още е с висок стандард,а най тежкото мина
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следва логичният фалит. И на децата им е ясно, че тези огромни дългове никога няма да бъдат изплатени.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после.
30
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всеки нормално мислещ човек беше ясно, че Ципрас ще избяга от кашата, която надроби. Така скочи на Меркел, че сега се спасява като бито псе и други ще му оправят бакиите. Социалист, какво да го правиш.
29
4
 
19
 
! Отговори
циник преди 8 години
Ципрас се оказа един малък Горбачов, намаза им ските на гъролята с всякви глупотевини за финансова независимост, борба с кредиторите и нам си кво още, а да референдум, глас на народа и т.н. и ХАХАХА хоп, пак на колене пред Анхела и сега видите ли оставка ЯСО ПАЛИКАРИ ЦИПРАС, ЯСО!!!
28
15
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Aко съм грък,пак ще гласувам за Ципрас.Това момче тепърва ще се...развива.Дори при следващ мандат,може да започне да строи...развития социализъм.Капитализъма вече го...упапаха.Ние вървим,по...обратен ред.
27
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя лъжец вече мисли само за собственото си оцеляване.Интересно дали ще си бие камшика от Гърция?
26
2
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Както се казва по нашио край: "сложи им го четвъртит" на гърците.
25
4
 
3
 
! Отговори
grece преди 8 години
doyde vreme da piem uzo i da slusame sertaki .A na drugite maynata im, kvo ni interesuva,4e ni davat miliardi zaem.To ni se polaga kato darjava 4lenka na EU.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е цената на новия заем и се знаеше още преди 2 месеца.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
doyde kraqt na Pkk kakto na asala da jiver ERDOGAN
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАдресирано бе до колегата под номер 24.Извинявам се.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25 Щом те са в "мизерия" ,ние в какво сме?
20
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарният капитализъм е най-ефективната обществена система. Пазарният капитализъм няма алтернатива - това е последнатото и най-съвършено обществено устройство. Вижте какво направиха комунинистите с Гърция - алтернативата на пазарният капитализъм в хаос и мизерия, както живееха хората в мизерия преди 89та година при комунизма а сега и гърците живеят така заради комунистите.
19
1
 
5
 
! Отговори
i'm до 12 преди 8 години
Да! Нещата могат и така да се разгледат. И това също е вярно!
18
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 10;Каква просешка тояга бе ,пич? Вчера се прибрах от Халкидики.Всичко си им е ОК.И аз искам тяхната"просешка тояга "тук.На Кулата пресичаш 50-годишна "времева"граница.Не в наша полза.
17
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си в икономическа криза и да си избереш комунистическо правителство, си е ритуално самоубийство и признак за безгранична глупост! Единственото което могат да направят гърците сега е да се стегнат и да работят за преодоляване на кризата, а не да се пазарят, цупят, оплакват и т.н. А Ципрас е просто един клоун, който реално закопа Гърция, чрез своето и това на кабинета му бездействие.
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
станишев отдавна подсказа, че ципрас ще ги прецака, като сам се припозна с него, ама никой не го чу!
15
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте какво представляват т.н. комунисти-социалисти-марксисти и тем подобни. Говорят празни приказки , обещават реки от мед и масло и накрая се НАГУШАТ С ПАРИЧКИ и хоп оставка. Но нашия Станишев този номер го изигра отдавна и сега си живурка в Брюксел , а балъците от БСП чакат светлото бъдеще .
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стаматда! следващия ще е за гърците! четвъртит и ръбест!