НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
4
 
2
 
! Отговори
нато преди 7 години
Този път руската гадост трябва да се унищожи напълно....
254
2
 
1
 
! Отговори
До дай БАЙ преди 7 години
Какво искаш бай? Ще си го получиш, щом толкова искаш! Русия не прибра Южна Осетия, нито Абхазия, въпреки желанието на хората там да се включат в РФ. Кремъл се дърпа и от това да прибере Приднестровието. Каква Молдова те е патила? А Калининградска област е придобита поклаузите на договорите, които победителите на фашистка Германия наложиха. Също като Елзас и Лотарингия или пък Померания и Силезия. Само дето в Елзас-Лотарингия немският е забранен за преподаване в училищата от демократите-френци.
253
2
 
2
 
! Отговори
РККА преди 7 години
е горе на снимката ..нашето знаме го сложили на кишето отде духне да го вее и оттде куче мине да го препикае...
252
6
 
4
 
! Отговори
дай БАЙ преди 7 години
Ало от БЛИЗ пак не сте в час ! Русия имала своите интереси а ние нямаме ли своите интереси ,че всички да се клякат на руската мечка.Русия действала от своята територия .Нима не заграбиха земя от Финландия .Калининградската област заграбена от Германия ,заграбена земя в Грузия .Молдова Украйна .Това са те другарите милитаристи и агресори
251
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЖалък руски си боби
250
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 475този израз както и много други са придобили през времето съвсем различно значение така че се примири и идеологически по онова време беше достатъчен мотив да ти стъжнят живота. Естествено присъдата ще е облечена във високопарни фрази от юридическия език.
249
3
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
И тъй като и ние требе да се трепем с ***, пълна мобилизация на *** и туркофилите и да защитават европата и демокрацията - А НЕ САМО ДА ГОВОРИТЕ, а нас да ни трепят, мъна бъзлиовци и тунеядци, оправяйте си бакийте и попарата си я яжте вие, надробихте си я и сега си поемете цялата, ако щете отпред, ако щете отзади, ние ще си пием кафието и ще ръкопляскаме.
248
4
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Тук, руснакът е прав, вместо да стабилизира положението в Близкия изток, НАТО си мери оная работа не там където трябва - да се изнасят натовци в Либия и Ирак и да се трепят там с тези, които създадоха, а не да чакат друг да оправя нещата - Юнкер , какво прави тук, да не оговаря нашите да приемат всички бежанци на нашата територия, май така ке стане - Орбан ги отсвири, австриеца ги натири, останаха нашите дупедавци, барабар с по надолу пишештите, айде сороси, прибирайте си мигрантите,Юнкер иска.
247
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 473В името на НародаВраг на народа и подобни са били доста разтегливи понятия тогава ...А ЗАКОНА е бил ЗАПОВЕД на БАЩАТА НА НАРОДИТЕ - това поне със сигурност е ВЯРНО на 100%
246
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 471Ако ти се рови Архива е в МоскваСъс сигурност няма законови пречки да се убиват военнопленници. Германците след като нападат СССР веднага се оплакват любима цел на руските снайпери са линейките точно в червения кръст се целят. От там на сетне в нито една кинохроника не се вижда нито една линейка нито от едната нито от другата страна. Асимилира ли какво означава това? ВАРВАРСКА ВОЙНА СЕ Е ВОДИЛА БЕЗ НИКАКВИ ПРАВИЛА.
245
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на русия целия свят им е крив
244
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 468СССР се е отнасял така с цвета на "съюза" които са им осигурявали така любимите им оръжия. Само си представи как са се отнасяли с никой на който е лепнат етикета "ВРАГ НА НАРОДА"
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБиби, руските църкви си стоят. Взривени са българските.
242
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 465Вярно църквите ги взривяваха БЕЗБОЖНИЦИТЕ КОМУНИСТИ но какви са Руси, Белоруси,, Таджикистанци или Украинци - не те нямат нация те са комунисти над национална организация...
241
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиСори мен, ама не католиците взривяваха българските църкви.
240
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 460както БГ армия така и УКР армия последните 25 години се разграбва.Значи трябва само едно нещо да разбереш до къде стига развала там. САЩ са получили от УКРАЙНА ОФИЦИАЛНОТунгуска, Миг-29 9-14(гърбав), Р-27(ракета Въздух въздух която и Русия и Украйна произвеждат, Т-72, Т-80, Т-64, Бмп-3. Има ли са американски специалисти достъп до Ту-160 преди да се върнат на Русия ...Продали са Кораби ЗУБЪР заедно с документацията на Китай - документите са собственост на Северное Санкт Петербург
239
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 461Сори мен но православието е силно застъпено в Източна Украйна виж Западна Украйна са Католици.Да именно ще се прекръсти и ще продължи да стреля.
238
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 457Давам ти Пример Ано УмниИнжинер създал БЕЗОТКАТНО оръдие 1935 година е разстрелян защото оръдието е било неточно и са хвърлени еди колко си съветски пари в разработката му. Оръдието е било ГЛАДКОСТВОЛНО а снаряда не е имал оперение както съвременните. Тоест лесно се оправя дефекта или с въртене на снаряда или с оперениеИнженера е разстрелян.
237
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Миньора ще се прекръсти и ще продължи да води прицелен огън."Говориш за руснак, че ще се прекръсти?Аааа, да бе, вярно, че и те бяха християни. От онзи вид християни, които взривяват църкви. Особено ако са български църкви.
236
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Боби,стига де. Не отричам в никой случай, че миньорите са твърди хора, ама едно е редовна армия, друго е миньор. Да не говорим, че оня прочут Гиви е охрана в магазин. И изведнъж - надвиват армия, некак си не върви и е малко като за деца