Сирийски войски настъпват, за да отблъснат турската агресия

Дамаск води преговори с полуавтономните кюрдски власти
Обновена: 13 окт 2019 22:23 | 13 окт 2019 21:02, Анисия Иванова
273
Сирийски войски настъпват, за да отблъснат турската агресия
Снимка: БТА

Сирийската армия се придвижва към северна Сирия, за да отблъсне агресията на Турция, която преди пет дни започна настъпление срещу кюрдските сили, предаде Франс прес, като се позова на сирийската агенция Сана.

Сирийската армия е навлязла в северния сирийски град Манбидж, за да установи контрол над него, предаде ТАСС, като се позова на сирийска телевизия.

Още по темата

Сана не съобщи подробности за мобилизацията на сирийската армия, която в миналото се е разполагала в някои сектори, контролирани от кюрди, за да не допусне турско настъпление.

Кюрдски представител, пожелал анонимност, заяви, че се водят преговори между полуавтономните кюрдски власти и сирийското правителство, отбелязва АФП.

Асошиейтед прес цитира кюрдски представител, който заявил, че е постигнато споразумение с помощта на Русия сирийски правителствени сили да се разположат в някои гранични градове, контролирани от кюрдите, от които се изтеглят американските военни.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че сделката се отнася за градовете Кобане и Манбидж, в които се разположиха американски войски след изгонването на бойците на Ислямска държава през 2015 г., добавя АП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ бяха длъжни да пазят мира в региона. На кръстопът са поставени интересите на Турция, Сирия, Иран и ИЗраел. Орпавданието, че не можело там да има толкова време американски военни е слабо, защото в Израел имаше ДЕСЕТИЛЕТИЯ американски военни, в Виетнам -15 години (а преди това 9 години френски части). Още по-нелепо е, че не се воювало срещу Самолети. доколкото помня Американците въоръжаваха Афганистанците във войната им срещу СССР с РАКЕТИ и РПГ-та.
186
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция губи война, и при сключването на Севърския договор Турция се възползва от това че е показала сила и просто отхвърля проекта на Великите сили за себе си като присъединява и някои острови на Гърция. Великите сили не се осмеляват да й наложат наново проекта си.
185
4
 
8
 
! Отговори
историк2 преди 4 години
227 - не са анулирани договорите, а са сключени нови договори. 1919 година Турция не съществува. съществува разпадащата се Османска империя която е една слаба държава. Великите сили искат да си чопнат парченце от тази бивша империя и я "орязват" до Анадола, като в областта около ИНстанбул, Анкара и азиатското крайбрежие ще се установи европейски протекторат. Гърция решава да се възползва от момента 1922-1923, но междувременно Ататюрк е направил реформа в армията.
184
1
 
2
 
! Отговори
от бореца преди 4 години
Минаващ, по- бързо преминавай да не наториш почвата без време.!.
183
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 220 историкоИ ти си един историк!След края на ПСВ Турция е на страната на губещите,отнети са й 90% от днешната европейска част и около 20 хил.кв.км около Измир са дадени на Гърция!На изток територия е дадена на Армения ,а по-голямата част от останалия Анадол и Истанбул са окупирани от Британци,французи и италинци!Заради неуспешната война 1920-21год.на Гърция ,договорите са анулирани!
182
6
 
2
 
! Отговори
Penev преди 4 години
До RecepZashtoto si negramoten.
181
5
 
4
 
! Отговори
Recep преди 4 години
тогава защо вие викате на България Bulgaristan?
180
8
 
6
 
! Отговори
Penev преди 4 години
До ПанталеевEdirne si e Edirne a ne Odrin, Plovdiv si e Plovdiv a ne Filibe, İstanbul si e İstanbul a ne Konstantinopolis, Shumen si e Shumen a ne ShumnuNauchete se da pishte naselenite mesta na savremennite si imenaProsto ostavete da si mechtaete.
179
13
 
30
 
! Отговори
Панталеев преди 4 години
Господин минаващ, такъв град като Едирне в българския език няма. Има град Одрин, един стар български град, който по стечение на обстоятелствата днес е в Турция. Едва ли на някой турски гражданин ще му е приятно чужденците в Турция като идват да казват Константинопол вместо Истанбул. Изразявайте се правилно ако ще пишете в български сайт. Не сте в махалата. Благодаря!
178
8
 
8
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Това не означава, че Турция не изигра изключително мерзка роля, заедно с американци, арабските монархии, европейските държави и Израел, в подклаждането, спонсорирането и способстването на войната в Сирия, помагайки на всякакви радикални терористични групи, представяни за борци за демокрация! И когато и на малките деца стана ясно, че въпросните не са умерени...терористи, САЩ заложиха на кюрдите в стремежа си да запазят лице и да останат в играта по сваляне на Асад...и тук се разминаха с Турция!
177
9
 
15
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
то Турция, имайки предвид своето важно регионално значение, не може да бъде пренебрегната от американците. Американците не предават кюрдите с изтеглянето си, те просто са принудени от Турция да напуснат! Ако не напуснеха Сирия, САЩ рискуваха да загубят Турция като съюзник, защото Турция няма да позволи никога кюрдска държава на границите си. Ако говорим за предателство, то първи го сториха САЩ към Турция с подкрепата си за кюрдите, което не е никак съюзническо поведение...
176
5
 
8
 
! Отговори
Историко преди 4 години
При договарянето в края на ПСВ турците имат договор с Британците и съюзниците им.Който гласи ,че ако Сирия или Ирак се разпадне турците имат право на 20 мили буферна зона.Другото е само драма по медиите.Ние също подписвахме договори в края на ПСВ в която бяхме заедно заради арабите предатели ударили в груб немците и турците .Заедно с грманците и турцитеи загубихме ПСВ и 51% от територията си отнета от Англия ,Русия и франция и дадена на сърби ,гърци и румънци........
175
19
 
13
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
До Анонимен 216; Турците в България преживяха не едно а 5 такива етнически прочиствания. В годините за които споменаваш същото се случваше по земите от Македония до Едирне-на всякъде където беше стъпил бутуша на българския иззедник имаше кръв, сълзи и масови изселвания. Да не говорим за 1877-78,през 1885г.Иречек пише "Покрай пътищата все още стоят скелетите и костите на избитите турци". Над 1Милион напускат домовете си. През 1950-51 450.000, през 1989-92 500.000 турци.Видя ли кой е разорен?
174
4
 
11
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Кюрдите нямат никакъв шанс срещу турската армия! Ще претърпят тотално поражение! Единственият им вариант е да се договорят с правителството в Дамаск. Досега отказваха, разчитайки на подкрепата на САЩ и Израел, но не са си направили добре сметката! Американската подкрепа за сирийските кюрди е в пряко противоречие с националните интереси, както на Турция, така и на Сирия, а също и на Ирак и Иран. И докато Дамаск не може да си върне заграбените от кюрдите територии, докато американците са зад тях,
173
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сирия,Ирак и Либия са суверенни държави."Отвори си учебниците и прочети какво е суверен, после прочети какво означава "суверенна държава" и чак тогава се връщай.
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейски и американски медии в момента се спукват да показват само едната страна на монетата. Това пропагандата е голяма работа. В сайтчета като този, се случват същите неща.
171
13
 
10
 
! Отговори
Независим Кюрд преди 4 години
Сирия,Ирак и Либия са суверенни държави. Това че Америка ги унищожи за да сложи демокрация не означава, че не е така. Виждаме ги турците колко са силни. Нападат държава разкъсана от граждански войни и се мислят за силни. Терора *** на вратата
170
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги има аналог на ставащото!Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война! Сега след война и отслабена държава ще прочистят и кюрдите.
169
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кой ти дава правото да нахлуваш в суверенна държава?"Очевидно не знаеш какво означава "суверенна държава". Сирия НЕ Е суверенна държава. И очевидно дори и преди войната не е била, иначе нямаше да се стигне до това.
168
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма да предложим на кюрдите да си правят държава в Гърция,защото изсконните им територии са в границите на Турция!"Пич, ти си толкова T Ъ П, че дори не знаеш как се пише думата "изконен", а си тръгнал да раздаваш акъл по форумите. Вземи седни да си напишеш домашното по физика, че утре пак ще ти пишат двойка в училище. Остави международната политика и проблеми на по-умни хора. Нищо не знаеш и за кюрдите. Нито откъде са, нито кои са. Само си чувал за тях преди 1-2 години нещо.