32-годишният Емад ал Суилмин е извършителят на взрива в Ливърпул

Шофьорът на таксито бе наречен герой от британски политици
16 ное 2021 14:18, Елка Василева
43
32-годишният Емад ал Суилмин е извършителят на взрива в Ливърпул
Снимка: архив, БГНЕС

Британската полиция идентифицира предполагаемия извършител на експлозията в Ливърпул като 32-годишния Емад ал Суилмин. Властите определиха взрива, станал в такси, като терористичен акт.

Емад ал Суилмин пристигнал във Великобритания като кандидат за убежище преди няколко години и приел християнството през 2017 г.

Още по темата

Той е свързан с двата адреса в Ливърпул, на които полицията предприе обиски. Според силите на реда заподозреният е живял на първия адрес от известно време, а отскоро е наел и жилището на втория адрес. Там са намерени важни елементи и е необходимо да се извършат още проучвания. На този адрес е извършена като предпазна мярка и контролирана експлозия.

Именно на булеварда, където е този адрес, заподозреният е взел такси и е поискал от шофьора да го откара до болница на 10 минути път с кола от това място. При експлозията пътникът е загинал. Тя отекна в неделя сутринта, в момента, в който цялата страна бе запазила минута мълчание в памет на жертвите на войните. Взривът стана на неколкостотин метра от катедралата на Ливърпул, където стотици военни, ветерани и обикновени хора се бяха събрали на възпоменателна церемония.

Във връзка с взрива бяха арестувани четирима души на възраст между 20 и 29 години. Впоследствие полицията съобщи, че те са освободени.

Засега все още не са установени мотивите за терористичния акт.

При нападението бе ранен шофьорът на таксито, който бе наречен от британски политици "герой", а според британската преса действията му са помогнали да се избегне смъртта на други хора.

Таксиджията преценил, че клиентът му изглежда подозрително и го затворил в колата, преди да избяга. Последвала експлозията, убила клиента.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
религията на мира? не е Джон а се оказа някакав брадат, изненадани има ли?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Abu Hureyra 28Абе стотици, направо милиони кажи :)
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил съм охрана в Лондон и един ден като ни докараха дрехи от фирмата, донесоха и 4-5 килимчета. Първо си мислех, че майтап, но като започнаха от 10 човека да няма половината около 12 часа и взе да ми се изяснява. В съвета на един квартал някакъв посетител се оплака, че нямало "стая за молене за посетителите". Това е модерният Англистан.
25
1
 
5
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 2 години
Ай що праиш дискриминация бате, мъжкото любов за цял живот, че и на оня свят, ако не е любов поне сикиш да има!
24
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
Сега аз като не харесвам мюсюлмани, а те харесват мъжката любов. Хомофоб ли съм?
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таксиджията е цяло чудо че оцеля, дадоха взрива по ББС - целият покрив на колата беше отнесен а таксиджията излезе от колата и тръгна нанякъде димящ.
22
27
 
6
 
! Отговори
Abu Hureyra преди 2 години
Щом е тръгнал да приема християнството, значи наистина не е бил в ред човека. Жалко, че психиатричната помощ не е успяла да се погрижи за него навреме. Ако беше в мюсюлманска държава щяха да се погрижат хората. Да излезеш от Исляма и да отидеш при обърканите трибожници си иска психично разтройство, за първи път чувам такова нещо. Иначе напоследък в Западна Европа масово приемат Исляма. И жени, и мъже, познавам стотици, които го направиха лично.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който не иска такива неща е против допускането на мигранти
20
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Шофьорът му е погазил човешките права, трябва да бъде съден !
19
1
 
30
 
! Отговори
ТОШО преди 2 години
ДНЕС ПО ОБЯД ПО РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ДАДОХА ДИРЕКТНО ЩУРМ НА МЮСЛИТАТА НА ПОЛСКАТА ГРАНИЦА : БЯХА ПОСРЕЩНАТИ С ВОДНИ ОРЪДИЯ С РАЗЛИЧЕН ЦВЯТ НА ВОДАТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ХИМИКАЛА КОЙТО СА СЛОЖИЛИ.ВЪОБЩЕ ПОЛЯЦИТЕ НЕ СИ ПОПЛЮВАТ И НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА МАЙКИ ,ДЕЦА И ЧЕ Е СТУДЕНО
18
0
 
25
 
! Отговори
Явно е преди 2 години
"Приел" християнството само за мимикрия !
17
0
 
21
 
! Отговори
либераст преди 2 години
Как може,поканили го момчето да живее в UK,а ще го арестуват.Това,че гръмнал някой,това са национални традиции.
16
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 11, като се научите да се държите нормално ще спрем да ви наричаме Ганнню, щото това понятие се отнася за разни фоби и расисти. Дали е ясно. Щото и един много беличък от Норвегия отиде и застреля едни 70 души, нали така. Проблема не е само религиозен или расов. А това дали стана ясно.
15
2
 
21
 
! Отговори
Ето това е преди 2 години
Истински британец !
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам приятелка, която се омъжи за грък, родителите й не й даваха, защото уж чужденец, пък и тя беше мюсюлманка. Ама любов млада, не ги послуша и отиде при него Та се прекръсти и прие християнството, заради мъжа си. И медальон с кръст носи около врата си. В началото родителите й, и казаха, че се отричат от нея, не я искаха, ама минаха години....и сега все едно нищо не е станало, обичат си я, виждат си се и тъй. Така че всичко минава! Стига с тези религиозни различия!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приел християнството, но пак направил същото. Т.е. вълкът козината си мени, но нрава си - не.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
я тоз суилмин или какъвто е, да пробва същото в някоя от лондонските синагоги, да видят на другия ден какви фойерверки ще има из газа. колкото и да са хитри евреите, май само те знаят как да се оправят с мюслитата.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местна двойка, която за кратко живяла с атентатора сподели пред медиите, че той е лежал половин година в психиатрична болница заради странно "поведение с нож", но иначе бил прекрасен човек и го обичали.
10
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганнню, който прилича на мангоджери се загрижил за англичаните, които са имали най-голямата империя въобще, а на всичкото отгоре пуска расистки коментари. Не е ли жалко.
9
0
 
31
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
В нашия град понеже живеят и хора с ислямска вяра, та една баба Айше, над 90-годишна женица, постоянно насъсква внуците си, да не се водят с християните в града, че било грях, че ще горят в Ада. Единият й внук дори се беше залюбил с християнка, та бабето избухна, до магии посегна, за да ги раздели! Не знам какво е това примитивно мислене, а кажете ми?!