Саакашвили се страхува за живота си в грузинския арест

Има доказателства, че бившият президент е малтретиран бит от надзиратели
24 дек 2022 03:00, Йоана Цонева
20
Саакашвили се страхува за живота си в грузинския арест
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили заявява, че се страхува за живота си в ареста на властите в Тбилиси, а медицинските доклади, с които се е запознал "Политико", показват следи от "живак и арсен" в косата и ноктите му, както и разкъсвания "по цялото му тяло".

Личен враг на руския президент Владимир Путин, Саакашвили е арестуван, когато се завръща в родината си от самоналожено изгнание през октомври 2021 г. В ексклузивни аудиозаписи, получени от "Политико", прозападният юрист с американско образование казва, че на няколко пъти е губил съзнание след побои от похитителите си.

Нарастващият брой доказателства за влошеното му състояние вероятно ще засили международния натиск върху правителството в Тбилиси, ръководено от партията "Грузинска мечта", за която много грузинци се опасяват, че се опитва да запази добрите си отношения с Кремъл. В знак на това, че лечението на Саакашвили може да се окаже сериозна пречка пред кандидатурата на страната за членство в ЕС, миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, с която поиска освобождаването му по "хуманитарни причини".

Украинският президент Володимир Зеленски също призова Саакашвили да бъде освободен, като му предложи място в украинска клиника и заяви, че продължаващото му задържане от грузинските власти е акт на жестокост.

В знак на своята слабост Саакашвили изглежда измършавял и изтощен по време на видеозапис пред грузински съд в четвъртък.

Преди няколко седмици той е посетен от американския си адвокат Масимо Д'Анджело и двама лекари в клиниката в Тбилиси, където е задържан.

Запитан дали е "в постоянен страх за живота и сигурността си", Саакашвили отговори: "Да, със сигурност".

Бившият президент каза, че на няколко пъти е "губил съзнание" след "много епизоди", в които е бил "бит" от надзирателите в затвора.

"След това зазгубих съзнание"

"Опитваха се да стискат ръцете ми, да ме хващат и да ме дърпат надолу към пода", разказва той. "И тогава загубих съзнание."

Според доклада на един от лекарите, прегледали Саакашвили, тези събития "имат клинични характеристики, които силно подсказват за припадъци". Той е имал "разкъсвания по цялото тяло, включително по лявата ръка и предмишницата", се добавя в доклада.

В пробите от косата и ноктите му, взети по време на това посещение, са открити следи от "живак и арсен", според токсикологичния доклад, видян от "Политико".

В него се заключава, че Саакашвили страда от "отравяне с тежки метали", което го излага на "значително повишен риск от смърт, ако не бъде незабавно прехвърлен от Грузия и правилно лекуван".

В изявление, публикувано във "Фейсбук" във вторник, Грузинската пенитенциарна служба заяви, че е предложила да извърши собствен токсикологичен анализ в края на ноември, но твърди, че Саакашвили е отказал.

Запитан дали подозира, че е бил отровен, Саакашвили отговори: "Е, тук всичко може да се случи. Но аз не знам."

Обесен за "топките"

Саакашвили стана президент на 37-годишна възраст, през януари 2004 г. - само няколко седмици след щурма парламента в Тбилиси заедно с хиляди демонстранти, принуждавайки предшественика си да подаде оставка.

Той изкара два последователни мандата до 2013 г., като прокарваше прозападна програма в Кавказката република.

Саакашвили стана личен враг на Путин, като бе обвинен, че е предизвикал войната между двете страни през август 2008 г., и заяви, че трябва да бъде "обесен за топките".

През 2014 г. той напуска страната си и прекарва по-голямата част от следващите седем бурни години в изгнание в Украйна, където за кратко е назначен за губернатор на Одеска област, а по-късно е арестуван за създаване на "престъпна група", като три дни по-късно е освободен.

През 2018 г. грузински съд го осъжда задочно на шест години затвор по обвинения в злоупотреба с власт, които според него са политически мотивирани.

Бившият президент е арестуван в Грузия през октомври 2021 г., малко след като се е завърнал в родината си в неочаквано усилие да подкрепи партията си "Единно национално движение" на общинските избори.

След ареста си Саакашвили започна 50-дневна гладна стачка, която нанесе значителни щети на здравето му.

Оттогава той е задържан.

Европейската мечта е застрашена

Сега изглежда, че случаят ще попречи на усилията на Грузия да се присъедини към Европейския съюз.

Грузия подаде молба за членство през март миналата година заедно с Украйна и Молдова. Но за разлика от другите две страни, тя не получи статут на кандидатка и първо ще трябва да проведе редица реформи.

Още по темата
Положението на Саакашвили е "символично" и "един от основните показатели за това как работи грузинската съдебна система", заедно с това на друг затворен политически опонент, телевизионната водеща Ника Гварамия, заяви пред "Политико" европейският депутат Анна Фотига.

Това "ще бъдат важни фактори при оценката на кандидатурата на Грузия", каза Фотига, която е член на парламентарната комисия за асоцииране ЕС-Грузия.

Евродепутатът Рафаел Глюксман предупреди: "Ако Саакашвили умре в затвора, това ще е краят на европейската съдба на Грузия и срам за европейските лидери".

"Вратите за Грузия са широко отворени, ако правителството направи жестове, които да ни уверят по въпросите на върховенството на закона", добави французинът, който е бивш съветник и "личен приятел" на Саакашвили.

По-рано този месец председателят на "Грузинска мечта" Иракли Кобахидзе заяви, че Саакашвили не може да бъде освободен, защото това би "дестабилизирало страната", съобщи грузинската информационна агенция InterPressNews.

Миналата седмица Кобахидзе нарече резолюцията на Европейския парламент с искане за освобождаването на Саакашвили "проява на корупция", според InterPressNews.

Посочвайки корупционния скандал, който разтърсва ЕС, той заяви, че резолюцията отразява "проблемите с корупцията и олигархичните влияния, които са ясно видими в Европейския парламент".

Ако властите не отстъпят, това ще ги изправи срещу собствения им народ, заяви Глюксман. Според последните социологически проучвания 85 % от грузинците подкрепят членството в ЕС.

Всичко е въпрос на политика

Въпреки това все повече грузинци се опасяват, че правителството им се сближава с Москва под ръководството на управляващата партия "Грузинска мечта", която е на власт от 2012 г. насам.

Нейният основател, бившият председател и бивш министър-председател Бидзина Иванишвили, е тясно свързан с Русия, където натрупва богатството си през 90-те години на миналия век.

Официално милиардерът вече не участва в политиката, но все още се смята, че дърпа конците.

Саакашвили твърди, че е "политически затворник", и заявява, че лишаването му от свобода "е изцяло заради политиката".

"Той умира в грузински затвор от ръцете на олигарх, който е натрупал богатството си в Русия", казва френският евродепутат Глюксман и нарича това "невероятна несправедливост".

"Той беше личен враг на Путин. Сега той е затворник на Путин", добави Глюксман.

Свързан с Политико, председателят на "Грузинска мечта" Кобахидзе не беше открит за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Яденето на вратовръзки е вредно за здравето.
9
1
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Не съм виждал по-глупав човек от този . Няма аналог в Света .
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо се върна в Грузия тоя продажник, след като беше ясно че там го чака присъда? Надяваше се да го посрещнат с манифестации и да прави пак революции ли? Или не му стига стражът за американска пенсия и заработва като оранжев революционер? Каквато и да е причината, сам си е виновен, да си беше стоял при Господарите си
7
2
 
5
 
! Отговори
Тоя прецедент преди 1 година
Що го подкараха толкоз зле грузинците? А как добре отстояваше руската агресия, неблагодарници
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинците са толкова *** че бяха взели този откровен престъпник на правителствена длъжност
5
5
 
12
 
! Отговори
Наакашвили преди 1 година
От косматите надзиратели се страхува.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го пратят в Сибир, на курорт, та да се оправи во век и веков .
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безпокоим се за аакашвили. Но повече се притесняваме за Берлинския пациент. Как е той? Осигурен ли е с високоскоростен интернет в руския затвор?
2
5
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
От статията не става ясно от какво собствено се оплаква престъпникът Миша Наакашвили.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taka трябва! Този направи много пакости на Украйна и на Грузия.