Признаци, че детето ви може да е жертва на кибертормоз

Основната цел на онлайн тормоза е да се сплаши жертвата
11 яну 2022 23:00, Михаела Лазарова
9
Признаци, че детето ви може да е жертва на кибертормоз
Снимка: Istock

Виртуалният свят все повече се превръща в любимо място за децата и тийнейджърите, в което те прекарват часове наред. И това постепенно става норма, от която няма как да избягаме. Но докато възрастните или поне повечето, имат механизми как да се предпазват в уеб пространството, не можем да кажем същото и за децата.

Кибертормозът е тема, която в последните години набира непрекъснато популярност, разширява обхвата си и все повече деца споделят, че са жертви на интернет тормоз. Макар да няма актуални данни какъв е процентът от българските деца, които са подложени на подобен вид насилие, това е проблем, който се разраства и не бива да се подценява.

Какво представлява кибертормозът? Най-често той се случва в социалните медии, в които жертвата може да получи заплашителни, обидни съобщения, да бъде злепоставяна и обиждана в различните социални мрежи и форуми. Възможно е насилникът да разпространява лъжи и неприлични снимки за жертвата, както от свое име, така и под чужда самоличност.

Основната цел на онлайн тормоза е да се сплаши жертвата, да бъде унизена и засрамена.

Признаци, че детето ви може да е жертва на кибертормоз

1. Проявява нервност, притеснение при получаване на съобщение или имейл;

2. Проявява нежелание да ходи на училище. Преструва се, че е болно, за да не отиде;

3. Няма желание да споделя информация за нещата, с които се занимава онлайн;

4. Проявява гняв или депресия, без да има видима причина. Особено ако това се случва, след като е бил в интернет;

5. Ненадейно става от компютъра, без да даде обяснение какво го е накарало да го изключи;

6. Прекъсва или разрежда контактите си с приятели, съученици, близки. Все по-малко общува със семейството;

7. Оплаква се от болка в корема или главоболие, без да е болно или да има ясна причина;

8. Изпитва трудности да заспи, буди се често през нощта;

9. Безпричинна загуба на тегло или рязко напълняване;

10. Мисли за самоубийство или опити за такова.

11. Отказва да се занимава с дейности и хобита, които преди са му доставяли радост.

12. Изпитва трудности в училище, забелязва се значим спад в успеха, без ясни причини.

Какво можем да направим като родители?

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антре *** точно заради вас дето дранкате повечето наивни хора стават така да ви *** *** лелина спрете се със идеостината кефе ви когато некой страда *** а говорите за коректност и човешки права ти си просто психично болен човек дето постоянно пишес такива неща ходи на лекар се лекувай идотт мрасен ако вас ви слуша човек досега да го немаше *** това е ваша нарасна тактика да контролирате хора със слаби психики пази божее
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно вярно. Само погледнете коментарите. Сутрешното надлъгване в новината за заразените и починали от вируса дава ясна престава за наглостта на антиваксаджиите. Антиваксаджия е синоним на слаб в мисленето, силен в писането на лъжи в коментарите и арогантен до безбожие. Кибертормозът от антиваксаджии и мозъчно изостанали индивиди е факт, а не фикция. Време е да се вземат най-решителни мерки.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз влизам в категорията "възрастни" и ме е страх от социалните мрежи и отражението върху психиката ми, а представям си какво е с децата!Но това, какво се случва в интернет, е пряко свързано с реалния живот, то не е нещо имагинерно или родено във фантазиите на детето. Обидите, насилието ги има и в живота, в училище..Там също те преценяват по външния вид. Също ти казват, че си неудачник, лузър, ако не отговаряш на съвременните критерии и те ценят по опаковката. Но никой не спира децата от училищ
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 и как му спираш нета и не му позволяваш да има профили, като за да бъде част от класа трябва да има профил? Вие знаете ли на какъв тормоз са подложени децата, които отказват да се снимат на всеки 30 мин и да качват снимки в инстаграм? Подигравки от типа че нямали живот, че са смотльовци и т.н. са най-малкото. Изолацията на нормалните деца се е превърнала в спорт за ***. А играта на затапки е по-важна от това дали знаеш, дали си си научил уроците, колко си човечен.
1
3
 
10
 
! Отговори
Набор 93 преди 2 години
Детето ви за да не е жертва на кибертормоз, забранявате му да си прави профили в соц. мрежа, или ако има някакви, му ги преглеждате за нередности. Спирате му нета на телефона за вънка, може само вкъщи под родителски контрол!