А всичко започнало с едно късо съединение и една умряла жаба...

Експерименти с трупове вдъхновяват Мери Шели за "Франкенщайн"
Обновена: 5 ное 2018 11:26 | 2 ное 2018 22:00, Нели Христова
22
А всичко започнало с едно късо съединение и една умряла жаба...
Снимка: Wellcome Collection

Изкуството често имитира истинския живот. И колкото и странно да звучи, новелата "Франкенщайн" също е вдъхновена от истински събития. Всичко започва с едно късо съединение и малка умряла жаба.

През 18-ти век Луиджи Галвани прави своето голямо откритие – галваничният елемент, който носи неговото име.

Докато асистентът му извършва дисекция на нервните окончания в жаба, близкият генератор създава искра и кракът й трепва. Професорът не скрива интересът си към аномалията и години наред прави изследвания и извършва експерименти докато не доказва, че мускулът и нервните клетки произвеждат електричество. Неговите тестове обаче не се провеждат само върху жаби.

На 17 януари 1803 година убиецът Джордж Фостър е обесен в затвор в Лондон. Практиката била следната – тялото пътува през целия град чак до колежа за хирурзи, където се извършва публична дисекция. Но не това се случва с трупа на Фостър. Неговата съдба е друга – ще бъде електрифициран, за да може Галвин да докаже своето твърдение. 

Присъстващите на експеримента са ужасени. Тялото започва да се гърчи, мускулите на бедрата се стягат, лявата ръка на трупа се вдига във въздуха, а едното му око се отваря. Когато по-късно ги питат какво са видели, всички са категорични – убиецът е бил на ръба да се върне към живота.

Но идеята, че има връзка между живота и електричеството далеч не хрумва първо на Галвани. Около век по-рано Исак Нютон също споменава за подобна възможност в своите ръкописи от 1700 г.

30 години по-късно астрономът Стивън Грей провежда друг експеримент. Той иска да демонстрира принципа на електрическата проводимост и за целта използва малко сираче, което виси от тавана на копринени шнурове. Грей допира положително заредена метална тръба до краката на детето и така те се зареждат отрицателно, а другата половина от тялото на момчето – положително. Пръстите му се превръщат в магнит и привличат към себе си златно листо от близката маса.

Кръговете на обществото, в които се движела младата Мери Шели, също били дълбоко впечатлени от възможността електричеството да върне човешко същество обратно към живота.

Нейният близък приятел поетът Самюъл Тейлър Колридж е толкова впечатлен от галванизма, че когато разбира за лекцията, която неговият другар Хъмфри Дейви ще води в Лондон по темата, веднага му пише писмо: "Мускулите ми изтръпнаха и се стегнаха когато чух новината. Сякаш ги бяхте подтикнали с вашата връщаща живота техника".

Самият Пърси Биш Шели, който става съпруг на Мери през 1816 г. е крайно заинтересуван от експериментите.
Възможно ли е или не? Десетки лекари и учени влезли в спор по темата.

Някои се подигравали на опитите на Галвин, други ги приели прекалено сериозно и стигнали до свои заключения – че електричеството е връзка между духа и тялото на човека.

Естествено, никой не успява наистина да върне труп обратно към живота, но все пак успяват да вкарат идеята в главата на Мери Шели.

Сама тя твърди, че смразяващ кръвта сън я е вдъхновил да напише "Франкенщайн". Пред очите си тя вижда млад студент с огромно желание да се превърне в Бог. Той е коленичил с тревожно лице пред своето зловещо творение – чудовище, което някога е било мъртво, ала животът отново е започнал да тече във вените му.

Мери Шели се събужда, а тръпки побиват тялото й. Малко след това, романът е факт. Но сънят не е просто знак от съдбата, а нейното съзнание, което обработва цялата информация за галванизма, която е получила.

Два месеца след публикуването на книгата, химикът Андрю Ур провежда свой собствен експеримент върху тялото на екзекутирания за убийство Матю Клайдсдейл. В своите записки, той разказва, че всеки един от мускулите на трупа започнал да све свива, крайниците му – да се движат, а на лицето му се появявали различни гримаси, от  гняв до плашеща усмивка. Случващото се било толкова ужасяващо, че някои от наблюдателите напуснали сградата, а част от тези, които решили да останат – припаднали.

"Франкенщайн" не жъне успех веднага след излизането си. Идеята за това, да върнеш мъртвите обратно към живота е била нещо, с което тогавашните хора са били свикнали, също както днес ние сме сме напълно наясно с вероятните възможности, които има изкуствения интелект. За тях, историята на Мери Шели не е била фантастична, а просто част от реалността им. Ала когато никой не се връща към живота благодарение на електричеството, идва времето на "Франкенщайн" да се превърне в легенда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Франкенщан" е апотеоз на една объркана и фрагментирана личност, която търси себе си. Още като момиче Мери Шели се е увличала по хоррър истории и дори е правила опити да пише кратки разкази на ужасите. Възможно е опитът с жабата да е дал искрата за написването на "Франкенщайн", но бурната и връзка, и драми с Пърси Шели са истинската причина той да се появи под перото на жена от онази епоха когато е било подозрително жена да пише белетристика и скандално да пише романи от хоррър жанрът.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно късо съединение???????????????????????????????????????????????????
15
4
 
1
 
! Отговори
Алекс Хънтър преди 5 години
До доктор Ох Боли:КОЙ ВИ НАВАФЛИ, ЧОРБАРИ СМОТАНИ!? ФК Мура! От къде сте? От Диарбекир! Как се казвате? ЧОРБАСПОР! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше навремето една готина комедия - "Болница "Франкенщайн", предшественик на сегашните безконечни глупави сериали на болнични теми.
13
1
 
2
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Те в наши дни , продават малки "сирачета" , за булка , за джапчииство , нормално преди 200 години да са го продали в името на науката.
12
1
 
0
 
! Отговори
тъжна работа преди 5 години
"БЛИЗКИЯ ГЕНЕРАТОР"!?
11
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
..."малко сираче,което виси от тавана на копринени шнурове..."Кой го покачи и провеси на тия шнурове?Това в наше време си е престъпление,горкото сираче.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Франкенщайн е името на доктора не на чудощето. Доктора се казва Виктор Франкенщайн.
9
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
освен xюмнетата с килийно дето водят важните теми, явно и новите автори вече са задминали лелка наброс и алтън по чупене на тъпoмера..
8
2
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
.."близкият генератор създава искра и кракът й трепва.""Нека да сме точни.Недоучките ще го запомнят/смях/,а това не е вярно.По това време не е имало генератори на постоянен ток.Появяват се 70 години по-късно.По това време източниците на ток са електрохимични.Така ,че искрата най-вероятно е от такъв източник ,а не от все още неизобретения генератор.Майкъл Фарадей все още не е роден както и не е формулирал своите уравнения./Това се учи още в 9-ти клас по физика/
7
2
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До 11Франкенщайн е името на доктора,не на "чудовището.Виктор Франкенщайн.Четете,бре!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че Франкенщайн на Мери Шели съвсем не е чудовище. Франкенщайн е изкуствено създаден мъж , висок и едър, не грозен, който плаши и отблъсква хората поради размера и силата си. Франкенщайн броди сам в търсене на любов, в търсене на човешка близост, защото е безкрайно самотен.Мотивът за самотата и един от основните в романтизма.
5
10
 
16
 
! Отговори
Изтрумбишу Аналаки преди 5 години
И всичко започнало когато изял една филия с мас!
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тялото пътува през целия град чак до колежа за хирурзи, където се извършва публична десекция." ДЕСЕКЦИЯ... Имаш ли завършен 4-ти клас, бе? ДЕСЕКЦИЯ... *** Христова - ДЕСЕКЦИЯТА...
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"също както днес ние сме сме напълно наясно с вероятните възможности, които има изкуствения интелект."Изкуствен интелект няма а има супербързи компютри които правят милиарди неинтелигентни елементарни операции в секунда и на това му казват "изкуствен интелект". А методите с които борави този "изкусветн интелект" са относително тривиални и разработени от математиците още 60те и 70те на миналия век, но едва последните няколко години се появиха достатъчно бързи масови компютри.
2
3
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Интересно четиво.Книгата е велика,а филмът с Де Ниро е добър.
1
9
 
6
 
! Отговори
Umnici преди 5 години
Ако пуснеш трифазен ток на 3Д телевизор и той ще премига и ще пуши и ще се спече. В члвешкото тяло протичат химични процеси, а за тях е нужна енерргия която да може да се акомолира и сьщевремено да се дели по нужното и естество и се разнася основно с крьта и водата в био организмите.