Рецептата Dnes: Пухкави кръфини със сушени плодове

Превъзходен десерт
27 апр 2021 10:09, Илияна Николова
16
Рецептата Dnes: Пухкави кръфини със сушени плодове
Снимка: istock

 Продукти:

За тестото:
1 голямо яйце
2 жълтъка
80 г захар
350 г брашно
¼ ч.л. сол
8 г суха мая
80 мл топло прясно мляко
40 г разтопено масло
1и ½ ч. л. екстракт от ванилия
1 ч.л. бадемова есенция
За плънката:
100 г меко масло
½ ч. л. канела – по желание
50 г счукани ядки по ваш избор
100-150 г сушени плодове по ваш избор
50 г начупен шоколад – по желание
 
Приготвяне:
 
В дълбока купа с помощта на миксер разбийте яйцето, жълтъците и захарта, докато се получи гладка и пухкава смес. Отделно в купа комбинирайте брашното, маята и солта. Прибавете яйчената смес, разтопеното масло, топлото мляко, ваниловата есенция, бадемовата есенция и разбъркайте хубаво до получаването на гладко тесто. Ако имате миксер с бъркалки за такова тежко тесто, бъркайте около 10-12 минути, ако нямате, месете на ръка. Тестото трябва да е еластично, но да не е лепкаво.
 
Готовото тесто се слага в намазнена купа, покрива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 2 часа. След това набрашнете леко кухненския плот и разточете тестото с точилка.
 
От това количество може да направите един по-голям, два по-малки или няколко малки кръфини, които да изпечете във намазнена форма за мъфини, кексчета. Всичко зависи от вашето желание. Тестото се намазва хубаво с мекото масло. След това се поръсва с канелата, плодовете, ядките и шоколада.
 
Завийте внимателно на руло и с помощта на остър нож го разрежете на две по дължината, но не докрай. Оставете около 3 см неразрязано, за да могат двете дълги парчета да са свързани. Така ще ви бъде по-лесно да работите с тях. Внимателно завъртете първата нишка на охлюв, а втората завийте около нея.
 
Готовите кръфини се слагат в намазнена форма за печене, може да сложите и хартия за печене, както ви е удобно. Оставете ги да втасат още веднъж за около 1 час. Ако ще печете един голям кръфин, загрейте предварително фурната на 190-200 градуса и го печете така 10 минути, след което намалете до 180 градуса. Печете още около 25-30 минути, Може да покриете с алуминиево фолио, за да не изгори сладкишът.
 
Ако ще печете по-малко кръфини, загрейте предварително фурната на 180 градуса. Ще им трябват около 35-40 минути. След като печивата са добре охладени може да поръсите с пудра захар или разтопен шоколад.
 

16
Още от Ако щете - вярвайте
4 ефективни кардиоупражнения за вкъщи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Баба ми примираше за пухкави кръфини...
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има толкова хубави български думи за сладкиши, излагате се!
5
0
 
10
 
! Отговори
Чета, чета преди 2 седмици
.. и колкото да препрочитам, все едно излиза.
Откога козуначетата станаха кръфини (WTF) ?!
4
0
 
6
 
! Отговори
Оле-оле преди 2 седмици
Оле- оле, добре че е кръФини, иначе ще е много зловещо, ако е кръВини. ;)
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Свежо - свежо, ама колко да е свежо фолиото? Може ли да е купено преди 6 месеца и чак сега да го ползвам? Свещена простотия - тия ваши преводачи освен гугъл транлейт може ли да мислят сами? А и редакторите са грамотни, ама със знак минус, колкото преводачите
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кръфин
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ,по дяволите е кръгом?!? Нямате ли в речникът си български думи?
Ах,извинете,вие сте ит модерните еврогейци