Може ли да се яде пица всеки ден и кога е вредна?

Всичко зависи от съставките и дали си я правим сами
31
Може ли да се яде пица всеки ден и кога е вредна?
Снимка: БГНЕС

Павел Исанбаев, специалист диетолог сподели какво се случва с организма, ако пицата е част от ежедневното ви меню.

"Пицата е неутрално ястие, просто "конструктор", който може да се сглобява по желание. Дали пицата е вредна, зависи от това дали е в основата на диетата ви или е допълнение към храната, дали купувате пицата или я приготвяте сами и какви съставки има в нея", казва диетологът.

Според лекаря потенциално опасната висококалорична пица често съдържа мазни сосове, майонеза, колбаси, няколко вида сирена. Когато приготвяте пица у дома, можете да замените колбаса с месо или да се откажете от сосовете. Почитателите на нисковъглехидратните диети понякога приготвят пица с намалено количество калории - в основата ѝ е кайма вместо тесто от брашно.

"Бялото брашно е прост въглехидрат. Продуктът повишава нивата на кръвната захар и допринася за бързото усещане за глад, както и повишава риска от напълняване. Затова брашното за печене често се заменя с ръжено, пълнозърнесто или оризово брашно. Оризовото брашно се препоръчва при непоносимост към глутен - диагноза, при която употребата на "нормално" брашно причинява подуване на корема, разстройство или други стомашно-чревни неразположения", обясни специалистът.

По този начин пицата, приготвена със "здравословни" и пресни съставки, може да се консумира всеки ден.

"Не трябва да заливате пицата си с газирани напитки - комбинацията от сладки газирани питиета и мазни храни води до колебания на глюкозата, натоварва панкреаса и увеличава риска от натрупване на нежелани килограми. Хората със стомашно-чревни заболявания могат да се сдобият с гастрит, подуване на корема и разстройство", предупреди лекарят./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: пицадиета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предпочитам винаги Маргарита : с доматен сок, сушени домати, риган, малко масло и много полуразтопен кашкавал (понеже не ми харесва пармезан). Също добавям гъби, маслини, понякога кисели краставички или царевица. Става много вкусна! Не обичам месо или колбаси върху пицата, става много тежко и е нездравословно.
19
0
 
8
 
! Отговори
Копрофаг преди 2 години
Може-може и други неща може да се ядат всеки ден, но някои още се дърпат.!.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, най хубавата пица е в Неапол. Там се прави по класическа рецепта и само с истински продукти.
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най хабавата пица е в Ню Йорк. Всеки който е бил там го знае това
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката не е пица, а се нарича фoкачия. Та за да направите истинска италианска пица вкъщи ви трябва само едно нещо, дето се нарича пица камък. Проблемът на домашните фурни е, че не могат да развиват температура като тези традиционни пещи на дърва. И нататък вече кой каквото си предпочита. Но италианците имат една особена култура за cucina povera - кухня за бедни. Истинската пица не трябва да има повече от 3 компонента - сос, нещо си и някакво сирене. Друго е излишно и затапва вкуса.
15
1
 
7
 
! Отговори
Тва е ... преди 2 години
Ако спортуваш активно , може и прасенце на ден да ядеш !!!
14
3
 
3
 
! Отговори
Всичко може преди 2 години
Сутрин е важно , за закуската два банана и едно кисело мляко !!! Може и без обяд. ..ама една супичка не е излишна ....и вечер каквото ти душа сака ...
13
1
 
6
 
! Отговори
Мека Цица преди 2 години
трябва да се яде всеки ден за добра кондиция!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 - да бе със сигурност жените като видят някой 100 килограмов *** и потичат.
11
4
 
12
 
! Отговори
Твоя работа преди 2 години
Дебелият мъж обикновено е символ на други неща. По принцип продължителният живот с наднормено тегло води до сериозни заболявания, които често остават и скрити, поне до момента, в които и двамата разберат, че е късно да се прави каквото и да било. Пълно е с такива живи примери наоколо. И тогава идват семейните трагедии, особено когато има и деца. Тези тинтири-минтири как щял да защити семейството са глупости от 1001 нощ и разни суеверия и народни вярвания и традиции...
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 8: Една пица, най-голямата Доминос, е 17 лв. Не ми казвай, че можеш да си позволиш да си купиш нещо за 17 лв само веднъж в годината, при положение, че общият ви доход е 2400 лв. Дори и с две деца. Сигурно, обаче, можете да си позволите цигари и бира всеки ден, нали така?
9
3
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Ти си със също толкова деградирало мислене и ценностна система, точно като онези, които харесват пластмасовите страшилища наречени плеймейтки. Всичко в тях е изкуствено - джуки, ***, гърди. Та и ти.... Жените отдавна харесват мъже с дебели портфейли, а не търбуси. И далеч не всички с голям търбух са богати, напротив....
8
5
 
6
 
! Отговори
Всички преди 2 години
видове фаст фууд са вредни. Има само вредни съставки - тесто, бекон, шунка, кетчуп.
7
6
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
По голяма глу..пост скоро не бях чел ! Ти клошар ли си бе дечко ???
6
0
 
20
 
! Отговори
Сицилия преди 2 години
В нормалната пица с каквото и да е МАЙОНЕЗА и КЕТЧУП НЯМА !! Това е дресингът на нашето младо поколение! Всеки италианец ще се възмути ,ако види че така ,,орезилявате" пицата!........Но виждаме го постоянно и това вече не е точно пица !
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доминос е топа
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пицата е скъпо удоволствие за определени хора българите много трудно можеме да си позволиме всеки ден да консумираме хубава пица с хубаво бяло саломурено сирене и хубав кашкавалец които се топи в устата не можеме също да напълниме една количка от берьозка защото е ултра мега скъпо за нас нядавам се един ден да започнеме да си ги позволяваме тези неща този лукс.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е колко да е вредна, това си е хляб с манджа отгоре. Вредна е ако е обилно поръсена с ония "сирена", дето не са сирене, а са направени да има къде да се пробутва мазнината останала при производството на обезмаслените млечни продукти. Ако е с нормални продукти и българско сирене и истински кашкавал, не е по-вредна от което и да е ежедневно ядене.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо статията за пицата е в раздел миш-маш.
1
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ядете пица всеки ден ще станете дебели и непривлекателни.