След броени години – 1/3 от България ще живее в София

Експерт: Важни са не само пътищата, но и транспортът, училищата...
Обновена: 16 мар 2017 15:25 | 5 юли 2016 16:37, Екип на Investor.bg
114
След броени години – 1/3 от България ще живее в София
Снимка: архив, БулФото

След няколко десетилетия в София ще живеe 30% от населението на България. В момента делът е около 20 на сто. Такава е тенденцията във всички малки европейски държави, а населението ще отиде там, където има работа. Това мнение изказа пред Investor.bg Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

"В София няма безработица, а заплатите в сравнение с други големи градове като Варна, Пловдив и Бургас са 50% по-високи, какво да говорим за Видин. Toвa остава най-бедстващата област на България. Този град изчезва. Населението му спадна с 25%. Вижте преброяването през 2001 г. и 2011 г. и сравнете данните", уточни Павлов.

Според него Пловдив е един от добрите примери за добро съчетание между частни инвеститори и общината. В града се реализираха няколко индустриални проекта, които са много добре подготвени за инвестиция, поясни мениджърът.

По думите му търсене ще има, ако има ясен хоризонт за това как ще се развиват инфраструктурните проекти. "Не са важни само пътищата. Трябва да има градски транспорт, трябва да има детски градини, училища, трябва да има определени парцели за магазини, за градинки, паркове. Все работа, която трябва да свърши общината. Инвеститорите ще дойдат, ако имат ясен план, че нещата ще се случат“, подчерта Павлов.

На фона на зачестяващите дискусии за оставащия живот на панелните жилища, Павлов открои още една отговорност на общините - контролът върху конструктивното качество на сградите. "Освен панелките, това трябва да се направи и с много от старите сгради. Трябва да теглим чертата, да влезем в домовете на хората и да видим стоят ли носещите колони. И ако не стоят - трябва да се направи конструктивен проект и да се възстановят", обясни още експертът.

И все пак инвестиции не липсват, а специалистите от сектора открояват офис сградите и търговските центрове като една от най-апетитните хапки за инвеститорите заради високата доходност. Според данни на експерти офис сграда в София може да донесе доходност от 8%, което е по-висока възвръщаемост в сравнение с други страни, например с Полша.

Въпреки че тези цифри са радващи според Павлов пазарът е много плитък и с много малко сделки. Но според него сделките ще се увеличават, а факторите, които влияят за това са няколко. На първо място Павлов открои стабилността на държавата, а на второ – размера на пазара. "Затова аз лично работя в жилищния сектор, защото там се случват десетки хиляди сделки всяка година. Докато сделките при офис сгради и търговски центрове се броят на едната ми ръка, максимум на двете", отбеляза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то пък не може всички да.са доволни. Лично аз не се оплаквам - давам 3 апартамента и 2 магазина и с парите от наемите си живея сносно. Да му мислят тези, които им се налага да блъскат за.хиляда лева и да плащат наем.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хайде, хайде, не е политика на герб, без въобще да им симпатизирам. този *** процес тече от 1879 г. - да направиш град с 11694 жители (смесени етнически) столица в течение на 137 години да я напълниш с близо 1,5 милиона племе??? да не би да са се пръкнали само от градовете? а индустриализацията след 1945 г? вземи земите на хората и ги натикай в заводи, а бившите крадци направи управници. само вижте за последните 25 години премиерите и президентите - един няма от софия. овцете следват пъдаря
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По селата ще останем само смирените, наживелите се, с дългите бради и голямата мъдрост в съзнанието :D
44
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Да, натам отива - един голям град-държава, дефакто изолиран от провинцията, поради огромната разлика в стандарта и все по разпадащите се инфраструктура, заетост, здравеопазване и сигурност. Оттам - разпадане на самата България. Вероятно част от нея ще бъде анексирана, друга - ще обяви независимост/автономност. То и сега по уж "националните" ТВ - говорят за "ние/тук" (София) и "те/там" (провинцията).Държавата трябва да спаси ситуацията (себе си), а не да я приема като неизбежно природно явление.
43
3
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
В САЩ и Канада имате ли лютеничка, или само веднъж на 2 години мезите с тъжни песни за излей йе йельо айдутин
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата ще продаде всичкото земя и ще остане само София , ще видите!Тоя ненормалник ще подари земята ни!
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдещето е ясно - софиянци изкупуваме България и я правим райска градина, *** с панелки в Софето ги оставяме да се задушат в чалга и салфетки
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОСТАВКА !!!Това започна още през 90-те. А лъскавинята в софия далеч не е на всякъде. Я се разходи из панелните коптори или пък покрай халите и йоан екзарх.
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето софиянци отдавна емиграха в.САЩ и Канада, защото разбраха накъде вървят нещата и че тук оправия няма. И тъй като прородата не търпи вакуум, .местага им бързо бяха заети от едни други, което всички видяхме до какво доведе.
38
0
 
14
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
След броени год.1/3 ще живеят в Софиа а 2/3 ще бъде чужда територия....То и сега е вече така!....
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре ся - мераци !!?!?))))
36
2
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 7 години
Като ходите на екскурзия из България обърнете внимание на фрапиращото обезлюдение на населени места , разруха и разграбено имущество!Това е от политиката на демократите и цъфтежа на България при Герб!Иначе в София всичко е лъскаво , истината обаче е друга за съжаление!
35
6
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Емигрирай бързичко, мила, да не ревеш после да ти пращаме лютеничка
34
4
 
7
 
! Отговори
5552 преди 7 години
Да, но никой не отчита това, че само до няколко години още доста млади хора ще емигрираме навън. Дори и в Германия нещата да отидат на зле, заради външната им политика, има и други страни, където може да се реализира човек и то в много по-чисти и сравнително по-малки градове. Само език да знае човек и да има нужното образование.Софиянец съм, но вече не ми се живее в София, а друга алтернатива за съжаление в БГ няма, особено за моята специалност.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВие пък сте отишли в Париш при арабите и африканцитеВърнали сте се към корените според Дарвин - шимпанзетатабраво на вас
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сегашното трагично положение е виновно онова жалко шуменско селянче Жельо Жабата, което премахна софикското жителство и по този начин обзлюди България. После допълнително драгалевският ром наряза забодите, в които много хора работеха.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се управлява, ако не се крадеше толкова, а се работеше за развитието на страната, нямаше да е нужно да ходите да живеете в София или чужбина, съвсем скоро цялата държава ще рухне финансово, в момента тя е един необмислено надуван балон.
30
2
 
28
 
! Отговори
До Софиянци преди 7 години
Ало Софиянците , нищо лошо към вас , само че сами си докарвате положението!!!Гласувате за Борисов и после ревете!Този човек се централизира , окопава в София , забравил е другите градчета и села , забравил е че това България е държава а не град!Той е страхлив , страх го е да не го свалите и затова изсипва всички пари в София , но това не води до добро , виждате сами!Ако води читава политика и в Провинцията всичко ще е наред и никой няма да идва в София!
29
2
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Ми отиди в Своге бе, да те разцепит от чалга и селяния, хахаха
28
3
 
16
 
! Отговори
Еко преди 7 години
Продадох двустаен 65 квадрата в Люлин на новоселци и с парите си купих 20 декара и 6 къщи в прованса