В търсене на дом: Дебнат ни скрити уловки, къде да внимаваме?

Какви детайли не бива да забравяте, когато избирате жилище
Обновена: 27 мар 2018 09:45 | 27 мар 2018 08:40, Екип на Dnes.bg
34
В търсене на дом: Дебнат ни скрити уловки, къде да внимаваме?
Снимка: Pinterest

Ако вече сте достатъчно напреднали с огледите на имоти и имате ясна визия за вашето ново жилище, то със сигурност сте направили няколко важни крачки към закупуването на мечтания дом. Но преди да направим своя избор, не трябва да забравяме, че има още няколко важни момента и стъпки. Именно за това как да се справим със скритите уловки на имотите ще ви разкажем в рамките на проекта Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Като за начало няма как да не отбележим, че е изключително важно да направите пълна проверка за тежести на имота. Проверете дали той, например, не е бил ипотекиран при предната му покупка. Проверете и за други тежести, като неплащани с месеци или дори години сметки за вода, парно и топла вода. Като цяло, тази дейност се прави и от нотариуса, и от вашия брокер, и от банката, която ще ви даде кредит. Но една проверка в повече не е излишна.

За по-голяма сигурност си намерете и добър нотариус, който също да проучи внимателно и в детайли имота за наличие на тежести. Използването на брокер, както вече стана дума в предишния ни материал, също е за препоръчване. Макар и рядко, но може да се случи продавачът да се опитва да крие някои факти от вас и да иска да се отърве от имота много бързо, като причината за това може да не е просто фактът, че има спешна нужда от пари.

Хубаво е и да сключите предварителен договор. Той ще даде спокойствие на всички по веригата, че сделката ще стане факт. Разбира се, нормално е при сключването на този договор да платите за услугите на брокера и да дадете капаро на продавача. Колко точно ще му дадете е въпрос на уговорка между вас, но все пак най-често става въпрос за 10% от продажната цена.

Що се отнася конкретно до имота и неговото състояние, заинтересувайте се преди сделката дали към имота има гараж или паркомясто и дали те са включени в цената, или ще се наложи да плащате допълнително, за да ги имате. Има продавачи, които държат да продадат апартамента си заедно с гаража например, но гаража не е включен в цената и за него ще трябва да платите допълнително. Има и случаи, в които продавачът продава жилището, но желае да запази гаража към него. А това може и да не ви устройва, ако държите да имате място, където да може да паркирате автомобила си. Затова, дори и с риск да станете досадни, няколко пъти уточнете този въпрос с продавача. Защото разликата между питането и непитането може да се окаже няколко хиляди лева.

Подобно е положението и с наличието на мазе, склад или таванско помещение към новия ви дом. Нашият съвет е да не се отказвате от подобно помещение, защото то е от изключителна полза, колкото и да си мислите, че няма да трупате "вехтории" в дома си. Все пак в подобна стаичка може да държите велосипедите си през зимата, гумите на колата, зимнината или дори да я направите на перално помещение, стига да имате достъп до вода. Често обаче складът не е включен в цената на жилището и за нещо също трябва да платите допълнително.

Може би ако имате гараж, това помещение няма да ви бъде толкова необходимо, но имайте предвид, че особено при новото строителство, гаражите са с доста скромна квадратура и в общи линии в това помещение може да съберете само колата и аксесоарите към нея.

Затова нашият съвет е, особено ако живеете в голям град, да отделите още малко средства и да си купите гараж (или място за паркиране), а заедно с апартамента ви задължително да има склад, мазе или таванско помещение. Повярвайте, това със сигурност няма да ви бъде излишно. А ако нямате достатъчно средства, или просто не искате да харчите спестените пари, най-добрият избор си остава ипотечния кредит. А експертите от Токуда Банк може да ви бъдат изключително полезни в тази насока със своите продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
До До 25 преди 6 години
По-често става така, като е описано по-долу. Една и съща брокерска фирма среща продавача и купувача, като и двамата брокери са служители на тази фирма, но единият се е представил на продавача, а другият - на купувача. Всеки един от тях взема комисионата, но не сия слага в джоба, а я дава на собственика на брокерската фирма. После получава някаква сума като възнаграждение за участието си във "врътката" - така наричат осъществената сделка. Всъщност, съпоставят чужди обяви и свързват хората.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 25Значи просто не ти се е случвало в последните години да купуваш жилище.Обажда ти се някой и казва, че е видял обявата, чрез която търсиш жилище. Предлага ти такова и казва, че е брокер. Комисионата не на всички е 2.5%, в последните години някои искат 3% от цената на имота. След като приемеш да се срещнете, този те представя на друго лице, което пък било брокера на продавача. Редно е това лице да си иска комисионата от продавача, но не винаги става така.По-често се случва друго, точно
29
0
 
10
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Съветите в статията не струват. Примерно за паркомястото на практика няма такива случаи, като описаните в статията. Ако човек търси жилище с паркомясто в София, доста ще се озори да намери такова. Старите сгради в София почти винаги нямат паркоместа, ако не са къща с двор, където да се паркира. Новите сгради ги правят с едни маломерни и малко на брой паркоместа, за които искат доста пари, примерно между 6000 и 15000 евро и ти продават идеална част от подземен паркинг и по-рядко отделен гараж.
28
0
 
14
 
! Отговори
Бокуда Танк преди 6 години
Не видях никъде да пише "Платена публикация", а е посочена една банка. Други няма ли?
27
0
 
15
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
За пръв път чувам за двойна комисионна платена от купувач на жилище. Това просто няма как да стане. Купувачът контактува финансово само с единия брокер, а не с двамата. Иначе е често срещано една и съща брокерска фирма да се опита да вземе комисионни и от продавача и от купувача и обикновено е 3%.всяка, т.е. общо 6%.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, дребните махленски брокери по-рядко продават жилища. Те обикновено са брокери при наемането на апартаменти.Знаят кой от квартала дава под наем, подпитват кога ще напускат наемателите му и по обяви търсят хора, които се интересуват от жилища като това, което ще се освободи. Предлагат им услугите си, водят ги при хазяина, който не е молил брокера за услуга. Но ако доведеният човек хареса квартирата, брокерът взимат комисиона и от него, и от хазяина.
25
1
 
7
 
! Отговори
Има и стабилни, преди 6 години
компетентни брокери, които съвестно си вършат работата.Намират това, което търсиш, правят всички проверки за евентуални тежести върху имота. Но такива хора се срещат рядко. Дори и те не получават цялата комисиона, ако работят към някоя брокерска къща, защото собственикът на фирмата прибира по-голямата част от сумата, дадена като комисиона.Цялата комисиона слагат в джоба си дребните махленски брокери, които работят самостоятелно, не ползват услугите на адвокат и не плащат данъци.
24
0
 
6
 
! Отговори
Продължение на 24 преди 6 години
.... Двете "брокерки" взимаха само по 200 лв при всяка продажба, защо са подставени лица - не правят нищо. Жената на строителя чака някой да се обади по телефона и да иска да купи. Купувачът плаща две комисиони, всяка в размер на по 2.5% от цената на жилището. Тоест, за него цената на жилището се вдига с 5%.Онези апартаменти се разпродадоха на цени 60 000 - 85 000 евро, според квадратурата.Значи всеки купувач е дал минимум 3 000 - максимум 4 250 евро отгоре. Жената на строител взима тези пари.
23
0
 
5
 
! Отговори
До Двойни комисиони преди 6 години
Знаеш ли на какво попаднах преди няколко години?Собственик на брокерската фирма (шефка+две "брокерки") беше жената на един дребен строителен предприемач. Той строи сграда с 14 апартамента. С 4 от тези апартаменти обезщетява собствениците на старата къща, на чието място е строежът. Останалите 10 жилища ги рекламира жена му. Щом се обади кандидат-купувач, едната от брокерките става негов брокер, а другата - брокер на строителя. Купувачът плаща комисиони и на двете жени, но те получават...........
22
2
 
9
 
! Отговори
Жо преди 6 години
БРОКЕРИТЕ гледат да сключат сделка, за да си вземат комисионната. Затова често лъжат или премълчават някои важни неща.Брокер ми предлага тухлен, двустаен за 35 000 евро в сграда на 30 години. Разбрахме се за оглед в понеделник. Още в неделя аз отидох на адреса и открих въпросния апартамент. Разговарях с една жена, която живее на долния етаж. Как 35 000 евро за този 60-годишен апартамент? Аз съм родена в този блок и съм на 58 години.Така че, търсете "бабата", както съм написал в пост 4.
21
5
 
13
 
! Отговори
двойни комисиони преди 6 години
Какво заплащане на брокера(паразита)????? КУПУВАЧЪТ НЕ ДЪЛЖИ ЗАПЛАЩАНЕ НА ПАРАЗИТА! На паразита му се плаща комисиона от продавача. Няма как и от продавача , и от купувача брокера да захлеби. Продавачът си плаща за да се намери клиент, паразитът намира клиент, тоест му е платено от продавача. Няма как да иска процент и от купувача. Още повече, че брокерите са едни разводачи-екскурзоводи, и затова продавачите да договарят твърда сума-примерно до 50 лв-МАКСИМУМ. Никакви проценти за паразита!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иначе то статията си е реклама на ипотечен кредит и не сме изместили въсем темата. Вижте хубаво под статията, пише: Още по темата ново жилище Apartmetherapy скрити уловки . Шегаджии :)
19
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ЖоПомниш ли какво пееше Висоцки за бабите, които седят пред блока?"И от них боиться даже участковый!" (Дори и кварталният милиционер се плаши от тях!)Така че, твоят съвет е напълно уместен.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като имам малък опит от продажби на наследствени жилища и покупка на жилище, първо ще ви кажа, че брокерите ще ви вземат обикновено 3% от реалната цена, даже и да не ги искате. Срещу това може и нищо полезно да не направят. При стари жилища например, често се иска да се осовбодят помешения от вещи, вкл. мазета и тавани. Брокерите предлагат услугите си и фирмата, която наемта премества нещата от едно мазе/таван в съседното мазе/таван. Та така с разчистването.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз съм този дето отплеснах темата и да поясня, че съм адвокат, но го не отчетох като важно.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от няколко месеца си пускам коментари под статиите, че европейската централна банка ни е редупредила за имот при балоните, за празния процент жилища специално в София, за цялостната икономическа картина и че няма как да няма балон, при условие, че няма хора, които да си позволят да купуват на тези цени. Днес под двете статии за имоти в статия се появиха 2 или 3 (вероятно изгладнели брокери или надяващи се да забогатеят продавачи), които упорито опонират и се не сещат,че само затвърждават тезата
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук един отплесна темата към болката си, че не може да си купи жилище. Та да се върнем на темата. По принцип брокерите са доста неопитни и не им се надявайте много. Би трябвало всеки да си наеме адвокат при покупка на жилище, но в България адвокатите не са на почит и май напълно заслужено.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, който няма жилище какво го грее, че имало много празни жилища, в които никой не живее?! Да не си мисли, че някой ще го пусне да живее там, без да си плати?
13
2
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
На практика в София празните апартамент са малко, а това което се води за уж празен апартамент е с наематели, за което не се плаща данък в общината. Реално не повече от 5-10% са празните жилища в София и то главно в новите сгради по понятни причини.
12
0
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Ти да четеш можеш ли? 10 е в кавички или не знаеш какво означават кавичките. Първо бях написал "1000", но заради 80-те процента го смених на "10", но явно и това не помогна.