Състояние на имотния пазар. Какво се търси и предлага?

Експертите сочат: Ръстът на цените почива на устойчива база
10 апр 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
42
Състояние на имотния пазар. Какво се търси и предлага?
Снимка: Булфото, архив

Когато човек реши да си закупи жилище, той със сигурност трябва да се съобразява с редица фактори. Сред тях, освен всички останали, е и състоянието на имотния пазар у нас.

След случилото се с пазара на жилища у нас в периода около и след 2008 година, стана много модерно да се говори за балон на имотния пазар у нас. Има ли днес такъв, или цените са напълно реални? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в последната статия от проекта ни Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Повечето експерти на пазара на имоти у нас са категорични, че за разлика от резкия ръст на цените на имотите преди кризата от 2008, сегашният такъв, макар също рязък, почива на сравнително устойчива база. Освен това, когато говорим за пазара в София, мнозина посочват, че ръстът на пазара на имоти започва да добива нормални европейски модели.

Интересни данни от доклада Global Investment Atlas 2018 на консултантската компания Cushman&Wakefield показват, че България е постигнала най-голям годишен ръст на инвестициите в недвижими имоти през 2017 г. сред 60 страни. Инвестиционните сделки в България са нараснали със 153% спрямо 2016 г., сочат данните на компанията.

Според данните на Агенцията по вписванията пък пазарът на жилища в България запазва относителна стабилност през 2017 г. с няколко ясни тенденции. София все повече се откъсва напред с устойчиви ръстове на продажбите и ипотечното кредитиране. По-смелото теглене на ипотечни кредити и рефинансиранията продължават да тласкат ипотечния пазар нагоре и то не само в най-големите градове, а пазарът като цяло явно се успокоява след по-резкия бум.

Според данните, в цялата страна през 2017 г. са сключени общо 214 385 сделки спрямо 228 586 за 2016 г., което представлява спад от 6,2%. При ипотеките обаче ръстовете дори леко се ускоряват през 2017 г.

София пък остава водещ пазар за цялата страна с устойчив ръст и на сделките, и на ипотеките. За цялата 2017 г. в столицата са сключени 28 175 сделки с имоти в сравнение с 26 480 през 2016 г. Увеличението достига 6,4%.

При ипотечното кредитиране купувачите на имоти в София са доста по-смели, като ръстове се дължат и на продължаващите рефинансирания заради задържането на лихвите на рекордно ниски нива.

Кои са най-търсените квартали в София?

Истината е, че различните агенции за недвижими имоти предоставят различни данни кой е най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в столицата. И все пак повечето от тях са места около метрото, като дори и райони, които доскоро не са имали подземна железница, вече се радват на повече популярност заради предстоящото пускане на третия лъч на метрото.

И все пак няма как да подминем няколко квартала, в които със сигурност пазара се раздвижи доста в последните години. Един такъв район е столичният "Младост", особено неговата четвърта част, който регистрира едно от най-големите търсения на жилища. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция "Бизнес парк" намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички останали части на "Младост".

На голям интерес се радват и жилищата около метростанциите "Г.М. Димитров" и "Жолио Кюри", Студентския град, както в кварталите "Редута" и "Гео Милев". В западната част на столицата по традиция най-много се строи в "Манастирски ливади", където също се забелязва сравнително постоянен интерес към имотите.

В крайна сметка обаче последната дума е ваша! Защото само вие можете да определите как трябва да изглежда и къде да бъде разположен домът на вашите мечти. А ние и експертите от Токуда Банк можем само да ви помогнем! Успех!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
гаден комунист преди 5 години
изчакайте ГЕРБ да си заминат и фирмичките на техните *** ще продават като луди
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Krali MarkoАко нямаш българска клавиатура, намираш транслит.нет в интернета, пишеш с латински букви, получаваш български. Копираш текста и го пращаш където щеш.
40
0
 
8
 
! Отговори
Млад Софиянец преди 6 години
И после още една графика да отразява как се движим демографски, която ще сочи надолу като на стар софиянец. И ако сега София все още расте, защото има мигриращи от провинцията, ще видим от къде ще расте и с колко селд още някоя годинка. Колко пъти повтарям гледайте си схемите з апочистване на сняг, много липсват
39
5
 
5
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Хубаво щеше да бъде да се нарисуват няколко криви на цените на квадратен метър от 1990 година досега. Тогава повече от половината коментарии стават безмислени.1990 година цената беше в долари и една двустайна панелка в Младост/София се продаваше за 12-13 хиляди долара. Сега същата панелка остаряла с 28 години се продава за 60-65 хиляди евро. Който иска да чака още 28 години и да си купи същата тази панелка на познайте каква цена.
38
2
 
7
 
! Отговори
Krali Marko преди 6 години
Abe ne pravete gluposti da kupuvate na teja ceni. Osobenno za hora kato mene ot chujbina, mnogo se precakvate ako mislite che pravite "investicia". Teja deto mi sravnjavat Sofia s drugite stolici v EU, mai voabste ne sa izlizali ottam.Mojata prognoza e che do 1.5 godini cenite padat do 20-30%..Sega golemia balon predstoi s otkaza or Schengen i EU Zone...Aide vsicko ubavo;-)
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странен начин да се рекламират презастроени квартали с надути цени, без инфраструктура! Точно Манастирски ливади никога! Слатина лежи върху погреби, а в Младост вече съседите ще си подават огънче през прозореца....
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странен начин да се реклнадути презастроени квартали с надути цени, без инфраструктура! Точно Манастирски ливади никога! Слатина лежи върху погреби, а в Младост вече съседите ще си подават огънче през прозореца....
35
2
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Ще ме разплачеш. Мюнхен не е единственият град в Европа. А покупката на жилище там означава и живот там с техните заплати, банкови кредити при техните условия, теглени от техните банки.Който иска да се прецаква - да си тегли кредити от нашите банки и да се гафне с поредната барака в София - няма проблем. Аз моят проблем отдавна го реших. Не в тази посока, слава Богу.
34
2
 
10
 
! Отговори
ax преди 6 години
До АнонименАко се очакваше инфлация банките нямаше да раздават кредити като бесни, а точно обратното. По скоро се очаква вдигане на лихвите и сега хващат последните шарани на въдицата, преди балона да изфъскааа...!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази разлика,провинция и голям град я има навсякъде.скоро писаха,продадено цяло село в германия за 140 000 евро. в мюнхен,гарсониера започва от 200 000 евро.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по скоро ще ударят една инфлация и ще обезценят спестяванията на хората
31
7
 
5
 
! Отговори
31 преди 6 години
а ако стане една инфлация ,сегашните цени ще ти се струват приказно ниски
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30Може и да стане евтино.Като се има предвид,че 25 процента от жилищата в София са необитаеми.Просто в момента хората с пари купуват апартаменти в софия заради ниските лихви по депозити в банките.Ако се сложи висок данък на второ ,трето и така нататък жилище цените веднага ще паднат.
29
1
 
4
 
! Отговори
29 преди 6 години
така де,ама не щат видин, искат в софия,как да стане евтино за всички
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щракнах имот бг,видин център срещу градската градина с изглед към дунав,88 кв тухла за 40 000 лева.с пазарлък може да иде и на 35 хилки.кво му плащаш
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в гълъбово има апартаменти по 4-5000 лева.има,няма 60-70 лева за квадрат и цените още ще паднат..къде го видяхте тоя балон
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
във франкфурт най евтините жилища са от 7-8000 евро за кв.м.в софия цените са нормални.това е единствения град в бг с възможности за развитие и високи доходи.няма как,всеки който иска да може да купи в софия.
25
1
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
ще ме разсмееш.в мюнхен почват от 6000 евро за квадрат. вероятно имаш предвид някой арабски квартал в дортмунд,там долу горе цените са като в софия
24
0
 
16
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Хахах-това за Редута и Гео Милев е голям смех,бе!Че там посмъртно няма къде да паркираш!Едва се разминаваш на косъм!А те все си строят и строят още и още-да има да се лапат пари от строежи.А как ще се живее там...кой го интересува!
23
7
 
8
 
! Отговори
петър преди 6 години
няма никакъв балон при жилищните имоти. хубави,големи апартаменти във видин,тутракан,чирпан,белоградчик има по 20-25 000 лева. в софия е друга бира,никъде не е казано че всички трябва да имат привилегията да купуват в столицата.там,сиренето е с пари и не е за всеки.в софия цените ще растат,в провинцията ще падат защото няма хора