Къде Мохамед бин Салман държи най-скъпата картина в света?

"Спасителят на света" най-вероятно е окачен в личната яхта на саудитския принц
15 юни 2019 19:08,
89
Къде Мохамед бин Салман държи най-скъпата картина в света?
Снимка: Christies

Шедьовърът на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", за който учените всъщност все още спорят дали наистина е негов, стана най-скъпата картина. За нея бяха броени 450 млн. долара преди две години.

Картината бе продадена на търг на "Кристис" в Ню Йорк и от тогава никой не можеше да каже със сигурност къде е платното.

Рекордно скъпата картина бе купена от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и според сайта Artnet.com той я е окачил в личната си яхта.

"Спасителят на света" се намира на суперяхтата "Серена", твърдят двама източници "свързани с транзакцията", които обаче остават анонимни.

Яхтата "Серена" за последно е видяна на 26 май в Червено море, край египетския курорт Шарм ел Шейх.

Колкото и луксозна и сигурна да е една яхта, едва ли морето е най-подходящото място за една картина, особено за най-скъпата на света. Но не за първи път богаташите демонстрират подобна "небрежност".

Например извесната картина на Френсис Бейкън "Триптих 1974 - 1977", оценена на 70 млн. долара, била окачена на долната палуба на яхтата "Авива" на Джо Луис.

Вероятно "Спасителят на света" ще остане на борда на "Серена" поне докато Саудитска Арабия построи планувания си културен център. Проектът е все още във фаза проучване, обясни представител на саудитските власти, отговорен за проекта.

Саудитският център за международна комуникация обаче отказва какъвто и да е коментар по темата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
разбира се,изключвам Тъмните векове на Инквизицията,но католицизма по рождение си е малко извратен.В Проповедите на Исус Е заложена Надеждата за спасението на света!!!!!! НЕ в някаква рисунка!Не случайно Той Самия казва за Себе Си:-"Аз съм Пътят,и Истината,и Живота,Началото и Края,Алфата и Омегата"!!И това НЕ го прави от самолюбива куртоазия!!!!...Това е Неговата СЪДБА!!!
58
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименБожиите Заповеди не са 10,много повече са.Има специална книга ,отредена на тях..-"Второзаконие"....Православието /за католиците не знам,признавам!/ ги редуцира до 10 вероятно за .."по-удобно".НО:-Разликата м/у Християнството и Исляма е ФРАПИРАЩА въпреки,че и едните и другите споменават "правила и заповеди".Защото:-Ако си в течение би трябвало да знаеш,че САМИТЕ Проповеди,ДУХЪТ на Християнството ОСВОБОЖДАВА вярващия,а Корана просто го ПРИКОВАВА към догмата!За това са шашките о
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"?? Коранът всъщност е баш препис на Библията, но основно на Стария Завет. Тълкуването за Исус е, че е пророк (Иса), син на Мария (МарАуеее маучии уеее
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неква картинка ... ко са заспорихте толкова вече. Картна я има запазне,а няма да се забрави. Аре чау уе
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иванов 72Защото 450 000 000 пара ... Сейш с .. $$$ ча чиинг ;)
54
0
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Подигравка с европейската култура. Защо трябваше да я продават, а не да я сложат в някой музей?
53
4
 
1
 
! Отговори
Според мен преди 4 години
позата на ръката е ТИПИЧНА за човек( свещеник, светец), който Благославя.Папата благославя и с длан.Двата пръста идват от жеста, когато се кръстим( прекръстете се; събираме 3 пръста: но ако искаме прекръстването да е насочено към хората срещу( около) нас, благославяме по гореописаните начини.Не мога да разгадая облеклото: но не съм попадал на източник, който информира КОЙ,КЪДЕ е открил тази картина: дали не е СЕГА направена от НЯКОГО, за да ни въвежда в ЗАБЛУЖДЕНИЕ( възпитано казано).
52
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Не е...изключено принца да е окачил най...скъпата картина,в позлатената му...тоалетна на яхтата.Докато се...облекчава от пилафа,да й се...наслаждава.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всчките промити религиозни мозъци по-долу да го фукате. Това е просто картина нарисувана от велик художник,нищо повече.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТохммм, ми то това е религията.И разбира се, щот 10-те Божи заповеди са пожелателни и не са правила, нали?
49
6
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Профански коментар от невежа кратуна. Напълни се с такива форумни "капацитети" кочинята българска, затова е и най-деградиралата територия в цяла Европа. Как пък малко уважение и респект към традициите и културата на другите нямате, пък очаквате някой да се кланя на 90% самоизмислената ви история. И си мислят повечето ***, че са християни, което те разбират като пиянство и плюскане по време на два толкова духовни и извисени празника. Християни ли?
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леонардо е бил знаещ. Когато си знаещ, имаш какво да кажеш, скрито, през много варианти, така че бъдните поколения да се замислят, а поръчващите служители, даже да не се усетят, за посланието което си отправил.А при един по обективен прочит на съборите, всеки малко по умен от лукова глава, ще се досети, че там има повече политика, отколкото реално духовно знание.
47
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
много хора нарочват Исляма за "религия",но според мен всъщност той НЕ е точно религия.ФАКТ е,че той е сътворен в началото на СЕДМИ век,400 години по-късно от установяването на Християнството като официална религия от Константин и майка му.ФАКТ е,че автора /авторите/ му са преписвали яко от ЕВРЕЙСКИЯ Талмуд...Но пак повтарям:-Исляма НЕ е религия!..Той е СБОРНИК ОТ ЗАПОВЕДИ И ПРАВИЛА,които НИЩИТЕ,основно КАМИЛАРИ,е трябвало да спазват!!.и те ги спазват и до сега!..-Няма мисъл,има ПОДЧИНЕНИЕ
46
6
 
5
 
! Отговори
Osman преди 4 години
Много символично за състоянието на християнският свят и ценностите му. Най-скъпата картина, на която е изобразен Спасителя е притежание на саудитеца Мохамед. Той също символично я е захвърлил да се клати на някаква скъпа лодка.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В него Христос не е баш ... добър, сейш ли се!!!...??? Коранът всъщност е баш препис на Библията, но основно на Стария Завет. Тълкуването за Исус е, че е пророк (Иса), син на Мария (Мариам), който е създаден чрез непорочнато зачатие директно от Алах. Обаче тъй като Алах е създал директно и Адам, Иса няма специален статус като божи син, а се смята само за един от 24 пророци, по-маловажен от Мохамед.
44
4
 
4
 
! Отговори
Лесбийке, преди 4 години
Леонардо е бил художник, а не свещеник. Нито пък има доказателства за твоите тези. Дори обикновените свещеници нямат право да променят или да дават тълкувания на Светите писания извън тези, направени на църковните събори при православните и от папата и кардиналите при католиците. Пий си хапчетата!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"не е визирал прехода от матриархат към патриархат в религиозните вярвания на тогавашните народи."Не, не е :)
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хорица, миличките, няма какво да ядът в България, а виИииии тукааа! За какви работи приказвате! Картинкиии, яхтиии ... тцццтцтцтц ...
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ерес е просто определение за отвергната група, от някакво събрание. Въпроса тука е, какво е искал да каже Леонардо, и дали с определено женските черти на "Спасителя на света", не е визирал прехода от матриархат към патриархат в религиозните вярвания на тогавашните народи.Гениите в изкуството създават противоречия, навеждат въпроси, Големите в изкуството, предават емоции. На останалите, замисъла се обяснява от изкуствоведи.
40
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та ако мога да продължа..(учудващо..)Още в "Основния Закон" на Мойсея е поставено РАЗДЕЛЕНИЕ между човеците!!!!!!Той самия ДЕФИНИРА ".." като ЕДИНСТВЕНИТЕ същества,на които е "дадено правото" да общуват с Бог!ЩО ЗА ЩУРОТИЯ?!?!?!?!...С какво акитата на левитите са по-ароматни от тия на редовите?!Ето защо юдеите разпънаха Исус,защото той проповядваше:."А ти,когато се молиш,влез в задната стаичка,защото Бог,който вижда в тайно,ще ти въздаде на яве"..Нещо,с което ИЗМЕКЯРИТЕ ставаха ИЗЛИШНИ!!!!