Театър в Русия предлага: Постановка, но за един човек

Идеята се родила още преди епидемията от COVID-19
27 мар 2020 08:10, Нели Христова
5
Театър в Русия предлага: Постановка, но за един човек
Снимка: БГНЕС

Театрите по цял свят останаха празни заради пандемията от коронавирус. Пред някои стоеше избор - да пуснат ограничен брой хора, които да стоят през няколко седалки или да затворят напълно. Всички, притеснявайки се за здравето на артистите си, затвориха вратите си.

Ала един театър в Русия има необичайна идея. Той иска да продължи да изпълнява своите представления, дори и пред публика от... един единствен човек.

Театърът в Перм, малко градче край планината Урал, ще бъде домакин на уникалното преживяване - един човек, който си е закупил билет на нормална цена, ще стои сам в залата за над 800 човека и ще се наслаждава на някоя от оперите или балетните спектакли на театъра.

Идеята, която носи името "Един на един", е на Марат Гацалов, главен сценичен режисьор на Пермския театър за опера и балет. По думите му интересното хрумване дошло преди да се разпали епидемията от коронавирус, който принуди светът да се изолира. Но когато властите обявили, че всички масови прояви са отменени заради невидимата напаст, Гацалов осъзнал, че времето за подобно събитие е дошло.

"Казаха ни, че не можем да пускаме много зрители в театъра. Но това не означава, че не може да пуснем само един", казва той пред The Guardian.

Идеята се харесва и на останалите театри из Русия.

"Помислих си, колко често имам възможността да седна в театъра и да гледам представление сам. Осъзнах, че това е едно невероятно преживяване. Наистина е важно за зрителя и хората на сцената", допълва още Гацалов.

В края на март проектът "Един на един" ще започне с опера на Пучини и ще продължи дори и след края на епидемията от коронавирус.

Но как ще бъде избиран единственият зрител?

850 души ще се регистрират за всяко шоу, независимо дали е балет, опера или концерт. Победителят ще стане ясен след лотария и ще бъде поканен да си купи билет на нормална цена от театъра. Никой друг няма да бъде таксуван, въпреки че театърът може да използва тези средства, за да се справи с финансовата криза.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Географ преди 2 месеца
Наистина, милион и кусур население и 800 кв км площ. Дори и за Русия не е малко градче
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Малко градче с милион и 200 хил. население"
------------------------------------------------------------

След прочитането на едно-единствено подобно изречение, веднага ти светва колко недодялана е западната пропаганда. Пермь е прекрасен град, център на огромен и
богат край. В този град се произвеждат хиляди неща, но най-важното производство
на световно ниво е производството на перспективните авиационни двигатели ПД-14
и ПД-35.
2
0
 
2
 
! Отговори
Не съм от БАН преди 2 месеца
На сцената обаче ще се съберат много, което е нарушение на закона.

Също така е необходимо точно да се посочи количеството, което определяме като много. В някои култури това е числото 3. В езиците, които исторически са загубили двойственото число, може да възникне спор дали двама души са много. В руския двойственото склонение се прилага за съществителни от 2 до 4, следователно 5 човека са вече много.

У нас обаче реликтовата форма на двойствено число може да се приложи и за 100 човека.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ние знаем името на човека...