Румъния планира намаляване на ДДС за храните от 24% на 9%

Очакванията са за спад на цените
Обновена: 25 юли 2012 14:42 | 25 юли 2012 13:21, Елка Василева
70
Румъния планира намаляване на ДДС за храните от 24% на 9%
Румъния планира драстично намаляване на ДДС за основните хранителни продукти. Снимка: архив, Reuters

Намаляване на данък добавена стойност от 24 процента на 9 процента за основните земеделски и хранителни продукти ще бъде включено в проекта за държавен бюджет за следващата година, обяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24 на сто през лятото на 2010 г.

Представители на работодателите от земеделската и хранителната промишленост приветстваха новината, като коментираха, че намаляването на ДДС за основните продукти ще доведе до понижаване на цените им с 15 на сто и намаляване на избягването на данъци.

Аурел Попеску, председател на работодателската организация в хлебопроизводството Ромпан, заяви, че първият резултат от тази мярка ще бъде увеличаване на приходите в
бюджета. Според него укриването на данъци в сферата на хлебопроизводството ще намалее от 60 процента, колкото е в момента, на 15-20 на сто. По думите му цените ще паднат с 15 процента, включително на хляба.

Сорин Миня от работодателската организация Ромалимента също коментира, че намаляването на ДДС от 1 януари 2013 г. ще доведе до намаляване на цените на хранителните продукти с около 15 на сто, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България първо трябва да мине през голям, истински глад, за да се върнат едни 500 000 по селата и да почнат да се занимават със селско стопанство. България е единствената страна от Източния блок, в която се проведе съветска колективизация и хората се превърнаха в стадо ***, които само искат да ядат, а нивите им буренясват. Нямате право да искате евтина храна, докато има необработени земи, това е положението.
53
1
 
1
 
! Отговори
Тропчо преди 11 години
То там храната и с 24% ДДС пак е по-евтина от България. Изкарах известно време в Букурещ, гладен не съм останал, накрая направих една съпоставка с БГ и разликата в цените е огромна. Дори ***, които ги продават по улиците са по-хубави и по-евтини.
52
1
 
1
 
! Отговори
Kurort Neptun преди 11 години
Аз миналия месец бях в Румъния, и мога да ви кажа че при тях храните са истински - там и най евтиния салам е от месо, а киселото мляко не е с 2.0%, а с 10% масленост и без растителни добавки. Такъв вкус не бях изпитвал сигурно повече от 10 години
51
0
 
0
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
MOJE BI BULGARIA V LICETO NA GERB PAK 6TE ZAIAVIAVAT 4E NA6ETA DARJAVA E S NAI NISKI DANACI OT CELIA EU.
50
0
 
2
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
От 24 на 9 ?!?! ееееех,в БГ можем само да мечтаем ......
49
1
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ами какво да му коментираш на подобна новина, то всичко е ясно, наште за Нова година ще вземат да вдигнат още "малко" ДДС- то че е "най- ниско" в Европа..., така ще станем още по- "стабилни" и фискално дисциплинирани и най- важно нема да фалираме като "глупавите" гърци. Жалка картинка сме..
48
0
 
2
 
! Отговори
гладен преди 11 години
До г-на , който отговори на номер 29,та къде каза , че е адресът ти?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво
46
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите урунгели да вземат пример.Да не се спотайват.Макар че папкането на гърба на народа е сладко нещо.
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България ДДС е 20 %, но не отива в бюджета, а се източва в частните фирми.
44
1
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
това за гробищните паркове беше тъпо няма връзка с новината, всички сме смъртни забрави ли..все някъде трябва да идем нали ..иначе по темата .. ми супер... дано и тука се сетят да свалят ддс-то на храните поне ,че издишаме вече !
43
1
 
7
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
BRAVO !
42
2
 
38
 
! Отговори
М ДАА преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ РУМЪНЦИ ..
41
1
 
28
 
! Отговори
някой преди 11 години
А България планира увеличаване на гробищните паркове! Целта е унищожаване на народа си!!!!
40
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по време на турското ,най-тежкият данък е бил десятъка!сега имаме ддс,здравни,пенсионни и т.н.,което прави около 60 процента ,което е 4 пъти повече данъци от турско
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДДС е замислено като данък наказание за това че си жив,че съществуваш.Целта е да си плащаш 20% за всичко ,като пълниш хазната , а "едни" хора да имат винаги пари за харчене. ДДС генерира средства в бюджета за отглеждане на ***!Друга тема,но вчера попитах един шеф в ЕВН, защо позволяват на *** да бъркат постоянно в елтаблата,а той ми отговори че те имали право на това.А нашето "право" е да им плащаме сметките!!!!!!!!!!!!
38
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цените няма да паднат, а разликата ще отиде в джоба на търговците като тлъста печалба от 15%.
37
0
 
29
 
! Отговори
qwerty преди 11 години
В Германия няма ДДС на храните и е страшно евтино, в Холандия ДДС-то на обикновенните храни е 6%, на луксозните 19% и е нормално, който може да си позволи такива храни ще си плати и ДДС-то.
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така де, всичката северна България вече ще има къде да пазарува. Няма само тези от западна да ходят до Македония и Сърбия, а тези от южна до Турция я. Справедливост трябва да има.
35
0
 
27
 
! Отговори
do 39 преди 11 години
Тия дето живеят до Дунава, румънците сами идват при тях и внасят /примерно хляб/.Защото е по-евтин, въпреки допълнителните разходи.А тази статия отговаря на въпроса ЗАЩО.