Македонците в паника: българизират ни правописа!

Ще върнат ли "темната буква" - "Ъ"
Обновена: 5 сеп 2012 19:11 | 5 сеп 2012 18:08, Елка Василева
474
Македонците в паника: българизират ни правописа!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

Пореден опит за "българизиране на македонския език" - с тези думи проф. Людмил Спасов критикува проекта за промени в македонския правопис. Той е убеден, че тези промени представляват заплаха за македонската идентичност, пише Дойче веле.

В момента македонското Министерство на културата подготвя проект под заглавие "Стратегия за развитие на културата в Македония" за периода 2012-2017 година. Част от тази стратегия се отнася до правописа на македонския език.

Според Анита Йовановска, говорител на министерство, в проекта се казва единствено, че "има нужда да се преразгледа и осъвремени правописът на стандартния, литературен македонски език". Тепърва предстои обществен дебат около евентуалните промени в правописа, но професор Людмил Спасов от Катедрата по македонски език във Филологическия факултет в Скопие вече взе отношение по въпроса.

Подмяна на македонската идентичност?

В интервю за Дойче веле Спасов твърди, че не става дума за осъвременяване на правописа: "Прокарват се идеи за намеса в целия правопис и за пореден път има опасност от разрушаване или подмяна на македонската национална идентичност. Изоставят се досегашните традиции, установени от Мисирков и от други езикови дейци, в резултат от което ще възникнат два правописа. Хората ще пишат според правописа на Мисирков, Конески и Тошев, а успоредно ще важи и втори правопис."

Според Убавка Гайдова, старши научен сътрудник в Института за македонски език и председател на Съвета за македонски език, никой не възнамерява драматично да променя правописа: "Засега има само идея, че е необходимо да се извърши тази работа - нищо повече не е нито решено, нито договорено", уверява Гайдова.

Друг член на Съвета за македонски език, Елка Ячева-Улчар, също твърди, че ревизиране на правописа в никакъв случай не означава пълната му промяна. Според нея промените се налагат от времето, в което живеем - време на много бързо и интензивно технологическо развитие, което трябва да бъде отразено и в езика.

"Темната буква во правописот"

От момента на своята стандартизация през 1945 г. правописът на македонския език е претърпял няколко промени: през 1950, 1970 и през 1998 година. В тази връзка Ячева-Улчар напомня: "Тази стъпка не само че не е прибързана, тя е дори закъсняла."

Професор Людмил Спасов обаче огласява съмненията си, че някой отново се опитва да българизира македонския правопис: "След опитите още на Любчо Георгиевски и неговата "културна група", това е втори опит за българизиране на правописа. Ако сега на някои им пречи, че в правописа я няма "темната буква" (има се предвид "ъ" - бел. ред.), ще ги попитам: къде обаче ще я сложат?"

Според Спасов в момента отново се върви към някаква архаизация на правописа, към една "изкуствена, църковнославянска основа". Спасов се опасява, че при това положение македонците ще изгубят особеностите на своята идентичност.

Dnes.bg припомня, че узаконяването на  т. нар. македонски книжовен език става с решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. до 3 май 1945 г. Комисията за кодифициране на македонския книжовен език, в която ключова фигура е Блаже Конески, определя окончателния облик на македонския, като в първия му вариант македонската азбука е по-близка до българската. Основна роля за това изиграва Венко Марковски, който се преборва буквата “Ъ” (ер голям) да остане в азбуката. Този вариант обаче е отхвърлен от ЦК на ЮКП, защото "отдалечава македонската от сръбската азбука".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
5
 
0
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
До 286 Уважавам ти мнението, но не съм съгласен за тези прости славянски езици. Да си научиме тюрско българскиот език и да си се врнеме на корените на хан Крум,Богорис, Омуртаг и Маламир, великите българи. Тангра ще не спаси всичките од комунистически доносници и псевдо- историци.
251
0
 
9
 
! Отговори
Ъ преди 11 години
това е най глупавия народ който се самоунищожава пред всичкини50 % безработица , само пиянстват и за македонизация говоряталбанците ги асимилиратнека да приключна сагатаЧЕ ПОЧНАХ НЕЩО ДА СЕ ИЗНЕРВЯМ И.............ДА СИ ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ СГИ СА НИ ПЛЮВАЛИТА САМИ СИ ЗНОЯТ ЩО СА "............................................."
250
0
 
7
 
! Отговори
геро преди 11 години
такова животно"македонски българин " няма или си Българин или не си,никой от нас не се нарича тракийски българин,шопски българин,добруджански,странджански и т.н.,само вие се делите като се наричате македонски българи,което преведено за нас значи абе нещо българи ама не съвсем,или българи по интереси,разбираш ли,нещо фалшиво
249
0
 
0
 
! Отговори
Д0 286 преди 11 години
ШИРАЯН =ФАРСИ - ШИР ,ШИРЯ СЕ , СУРАЯН --- СУРВА // ШАТРА. ЧЕШМА. ДАМАДЖАНА / Е ФАРСИ НЕ АРАБЕ/ РАЗБИРАШ ЛИ И ИСКАШ ЛИ ОЩЕ
248
4
 
4
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
До до хиндокуш, стига с тия глупости бе с тая комунистическа пропаганда. Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Сщто и на магаретата тук и там. Ние българите сме най-велик народ те намираме се и на луната.
247
0
 
20
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Пазете се, българи!В БЮРМ върлува страшна епидемия! Силно заразна болест с тежки последствия!Симптомите са комбинация между ПАРАНОЯ, ИСТОРИЧЕСКА КЛЕПТОМАНИЯ И СТРАХОВА НЕВРОЗА.
246
0
 
0
 
! Отговори
ДО 281 преди 11 години
Извинете другарю ,коя наука . Може би Магаданската научна школа имате във предвид и техните склавянски морета или че Крум владетелят от Панония /което по това време маи е Аварско/ бил склавянин пред вратите на Константинопол. АХ ТОЯ КОМИНТЕРН ,МАКЕДОНИЧИТЕ МАЛКО МАИ
245
0
 
10
 
! Отговори
. преди 11 години
МАКЕДОНАЛДС хахахахаха :) ей мили сънародници , гордея се че съм Българин и най-вече с нашето изключително чувство за хумор , кофти е на гърба на други да се майтапим , ама като те си го просят - няма как ...Няма нужда от омраза и псувни , майтапите си казват думата ! продължавайте в същия дух ! :):):)
244
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Българин от ПамирСъгласен съм, че тезата за иранския произход на "прабългарите" има силна логика и е доста убедителна. Но не можем да неглижираме славянския елемент в създаването на народа ни. Най-малкото езикът ни е със славянска основа. Не съм лингвист и не бих влизал в езикови спорове, но имам съвсем просто доказателство: без особено усилие разбирам езика на сърби, поляци, руснаци (с чехите ми е малко по-трудно), т.е. славянските езици; думичка обаче не разбирам на фарси...
243
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименВе за Сше не знам...ама за тати му Филип световният македонистически център споменава че основал там и по- нататък светилище на първият писмен език-МАКЕДОНКАТА.Не се знае ве...току виж пристигне от там някой космодръндулет с македонски ЦАР ..А дръндулета с мотори от танковете дето им подарихме. Космос е тома - македонска работа ,не е шега я..Току виж изкарат и видеото с приветствието на Нил Армстронг на МАКЕДОНСКИ при кацането му на пистата на Македонската Митница,, Македона 1,-Луна
242
0
 
4
 
! Отговори
българин с биричка преди 11 години
Александър Македонски е толкова велик,че на американците скоро ще им омръзне
241
0
 
14
 
! Отговори
WASP преди 11 години
ДА "ПРЕБЪДАТ" СИТИО И МАКЕДОНСКИ ГИГАНТИ - ТОВА МАКЕДОНАЛДС, МАКЕНТОШ, МАКЕЛЕЛЕ, МАКЕФЕРСОН, МАКЕЧИКЪН, МАКЕ КОЗМЕТИКС, ФЛИЙТУУД МАКЕ, МАКЕЙЛИ КЪЛКИН..........
240
0
 
0
 
! Отговори
ДО ХИНДОКУШ преди 11 години
пАМИРЕЦО сега ще ти разясня нещата. Българите не идват ту със коне и магарета през 681 а много по рано. Тук на нашата земя са си живеели Траки / романизирани / от части други не. Имало е 7 славянски племена които Българите ПОДЧЕНИЛИ / има извори/ И правят саюз със СЕВЕРИТЕ .Северите са ГОТИ живеели по поречието на река Вит около Плевен И около Велико Търново има безброи архиологически материал . Това е първичната смес на нашият етнос по късно се смесват Печенеги и Кумани .
239
1
 
1
 
! Отговори
до 274 преди 11 години
никъде и никога не е имало славянски език--Даа, тежко е човек да е неграмотен, необразован и да отрича науката.
238
1
 
3
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Пак им раздавайте български паспорти !!!!
237
0
 
2
 
! Отговори
. преди 11 години
DO 278 : изби рибата ... хахахахахаахахха
236
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано да доживея това време, когато ще можем да ходим до Марс на екскурзия, да видим обувката на Сашо Македонски там, оставена преди хилядолетия!
235
0
 
19
 
! Отговори
македонец от марс преди 11 години
учените с учудване установили че всички извънземни форми на живот са с македонски произход.
234
0
 
18
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Ха ха ха хаа ... ми драги маке.. или как се наричате там световни основоположници - има един език с граматика и букви който е четвъртият християнски език.За сведение- арамейски ,старогръцки ,латински и български.Други няма.То вярно - може да избирате между глаголицата и осъвременената версия. И е български по Папска Була.Та всички които изучават или ползват даден език се съобразяват със суверена на съответният език.Никъде и никой не може да налага диалекти както му е кеф.А честит Ви български !
233
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това вероятно е единственият ОФИЦИАЛЕН ДИАЛЕКТ по света. Официален, видиш ли, щото са "признали" Македония за автономна, а не за българска провинция... СРАМ, СРАМ, СРАМ! И ЗА ТЯХ, И ЗА НАС, ЧЕ ГИ ТЪРПИМ! НИКАКВО ГРАЖДАНСТВО НА ТЕЗИ ***, НИКАКВО! ЗА ГОДИНА ИМ ДАВАМЕ ПО 25000 ПАСПОРТА, ЗА ДА НИ ПЛЮЯТ ТЕЗИ МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ!Скоро, много скоро ще дойде видов ден, косовари, албанци, ***.... скоро!