Гърция да не блокира Македония – и спор за името няма да има!

В интерес на Гърция е да има съсед като Македония, заяви дипломат
Обновена: 2 юли 2017 16:33 | 2 юли 2017 16:32,
60
Гърция да не блокира Македония – и спор за името няма да има!
Снимка: архив Reuters

Ако Гърция не блокира Македония за членство в НАТО, ще възникне много положителен климат за решаване на спора за името. Това заяви първият дипломат на Скопие Никола Димитров в интервю за хърватската телевизия H1, предава „Сакам да кажам“.

Димитров подчерта, че след смяната на властта в Скопие Македония гледа към съседите си без предразсъдъци и страх, и че "всъщност не ни трябват стотици паметници, за да бъдем горди македонци“.

"Моето послание в Атина беше следното: Моля за подкрепа, ние смятаме, че трябва да помислите какъв съсед искате да имате. В Македония сега сме силно ангажирани с изграждането на европейска демокрация, която се основава на върховенството на закона и вярваме, че е в интерес на Гърция да има такъв съсед", зави Никола Димитров, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че дългогодишното блокиране на Македония и стратегическите й цели не създава конструктивна среда.

"Като се има предвид, че Гърция може да използва влиянието си като член на ЕС и НАТО, може да създаде редица препятствия по нашия път към бъдещето. Но ако ни пусне в НАТО, ще възникне много положителен климат за решаване на спора за името. А и това ще има много успокояващо въздействие върху региона“, заяви Димитров в интервюто, дадено след участието в министерската среща на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, проведена в Дубровник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Това е все едно Делян Беевски или Цвъкан Василев да ти каже: Дай ми 50 милиона лева и няма никакви проблеми- след 3 дена ти ги връщам!
41
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Едно гюбре по-горе пише,че мкедонскитефамилии завършват на -ски,а не на -ов.На всека българска фамилия може да прибавиш -ски.Отделно има и фамилии в България завършвина-скиЛазар Кулишев,се е молил на цар Борис||| да го помилва ,после става Колишевски.Кълнял се е,че е българин.Тази измислена комунистическа държава трябва да изчезне за настъпи спокойствие на балканите.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера се върнах от Скопие, центъра на града е пълен кич и бутафория. Най-смешни са когато казват за Александър Македонски, че бил основател на държавата им. Ако беше така щяха да говорят гръцки език а не български диалект.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32. Имаме много общи неща с макетата, но не ги смятаме за българи. Те да се определят както си искат. Не можеш да отречеш, че България досега винаги е помагала на Македония а тя винаги е с...а отгоре ни. Така, че търсете си братя в Албания и те да ви помагат за НАТО и ЕС. Не ни занимавайте с измислената си държава, не ставате за нищо. Мога да напиша какви сте, но ще ме изтрият
38
0
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 6 години
Вий на пуснети у натото и еурупейскиот, па посли ша видим, за имиту.
37
6
 
17
 
! Отговори
България преди 6 години
Македония е Българска!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен41 Албания е вече членка на НАТО.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 40: "...ако Македония влезе в ЕС, де що има албанец ще плъпне из Европа."Албания може да изпревари Македония да влезе в ЕС и НАТО .
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е "македонските земи" да станат част от ЕС и НАТО !
33
2
 
5
 
! Отговори
Свой преди 6 години
Не съм против македонците, защото... е, то се знае защо: наши хора... Обаче ако Македония влезе в ЕС, де що има албанец ще плъпне из Европа.
32
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До АнонименДали го признавате или не, Вие и помаците сте толкова българи колто и Ние !
31
2
 
21
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен За да влязат в ЕС и НАТО макетата трябва да са уредили всички спорове със съседите си, особено тези от ЕС и НАТО. Засега не им се получава. Между другото спорът с България е много по-неразрешим, отколкото този с Гърция. Трябва или едните или другите да се откажат от историята си, което България никога няма да направи. За макетата не знам.
30
5
 
18
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Както гърците, така и съвременните "македонци" нямат нищо общо с древна Македония. А. Македонски обаче се е считал повече за грък, макар, че гърците му се подигравали и презирали макетата тогава. Гърците имат право да се опъват, защото ако отстъпят, макетата ще си навирят много носа ще продължават да фалшифицират и присвояват чужда история.
29
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата от 1 година смениха тона. Взеха да се мазнят яко... Според мен не трябва да влизат. Много са изостанали ...Да не говорим че половината са албанци.
28
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им трябва на македонците да влизат в нато и ЕС . Това са вредни съюзи за сувернитета на една страна . На българите които със пяна на уста говорят за Македония и казват че това са българи , но дано се разпаднат -чукам на дърво, плюя си в пазвата от такива братя . Не ти трябва враг с такива български "братя". Но за българите това е нормално и отличително ...за това е приказката и за ада където ако има двама ***, то единия дърпа другия към казана . Да ви го връща бог българи
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Муахахаха....гладна кокошка се размечтала....Защо не пуснете й гръцкото мнение?
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние трябва да ги бойкотираме за влизане в НАТО и ЕС, не защото се мислят за еди какви са, а защото много плюят по нас. Но като знам наще управляващи, май ще вземат да клекнат, и затова се надявам гърците да не поддават, а да продължават да ги блокират.
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците никога няма да признаят че съществува някаква Македония! Първото което е името е откраднато от Гърците. Летището в Солун се казва Македония. Е щом като Гръцкото летище се казва Македония каква държава Македония може да съществува без тяхно позволение? Или си сменяват името на Татаристан или никакъв ес и нато!
24
1
 
18
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
На гърците им е все тая кои сте на власт в Скопие,само да не крадът името Македония. Що ли ми се струва ,че ако продължават да възпитават поколения ,като антични македонци,накрая ще пристанат на гърците,като славогласни елини,както гърците наричат българите в Егейска Македония и нищо чудно да се овградят Гръцка Македония .
23
3
 
32
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Македония е отделена от България през 1913г,от 1945г е република в състава на Югославия,а от 1991-независима държава.Това им е цялата история,а приказките за античност и средновековие са смехория.Ама щом държат на тях-да си седят в ъгъла.То както е тръгнало,македонската история е на път да приключи скоро-със или без ЕС и НАТО.