На Балканите: Западът и Русия в надхитряне и противоборство

От 1 януари поемаме Съвета на ЕС. Да се надяваме на добри новини за региона
30 дек 2017 15:00, Елка Василева
68
На Балканите: Западът и Русия в надхитряне и противоборство
Снимка: архив, Reuters

От бурето с барут, както са известни Балканите, през тази година идваха новини, които не влязоха в световните топ вести, както по времето на разпадането на бивша Югославия или кризата с мигрантите преди година-две.

За България обаче имаше важни и добри новини. След политическа криза, продължила повече от две години, Македония се сдоби с ново правителство. То отвори страната към България. Двете държави подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. После премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев заедно честваха Илинденско-Преображенското въстание в Скопие.

През ноември пък Македонската православна църква изпрати писмо до Българската православна църква с протегната ръка за заедност. Българският Свети Синод отговори, че ако МПЦ признава БПЦ за своя майка-църква, то БПЦ е готова да се застъпи пред останалите православни църкви за установяване на канонически статут на МПЦ.

През годината премиерът Борисов неколкократно заяви, че в отношенията с Македония е важно да се гледа към бъдещето. Миналото беше оставено този път не на историците, както обикновено се казваше досега, а на специална експертна комисия, която предстои да бъде сформирана съгласно подписания двустранен договор. Тя трябва да работи за обективно изясняване на общата история на България и Македония.

И макар днешните македонци в Република Македония да заявяват, че те са отделен народ и нация и това трябва да се уважава, трябва да се зачете и фактът, че допреди няколко десетки години хората във Вардарска Македония са били българи и са се заявявали като такива.

А в другия край на Балканския полустров едни българи са запазили българското си самосъзнание и до днес и през тази година Албания най-накрая призна българското национално малцинство в страната. Този успех беше постигнат благодарение усилията както на българската общност в Албания, така и на хора от България – включиха се евродепутати, а и самият премиер.

Важно събитие през годината се случи с още една балканска държава с излаз на Адриатическо море – Черна гора. Тя стана 29-ата членка на НАТО. С приемането й Северноатлантическият алианс вече има пълна доминация в района на Адриатическо море.

Русия не беше особено щастлива от факта на черногорското членство в НАТО. В източната част на региона обаче един друг факт вероятно носи задоволство в Москва. Строежът на газопровода „Турски поток“ е в пълен ход. С него България засега е изключена от пътя, по който руският газ ще стига до Европа.

В Турция през тази година се проведе референдум за конституционни промени, които да заменят парламентарната система с президентска. Той беше спечелен от Реджеп Ердоган, който може да остане на власт поне до 2029 г., доближавайки управлението до едноличен режим. Междувременно Турция изостри отношенията си с Германия, със САЩ, дори с НАТО.

В Сърбия за членство в НАТО и дума не може да става. Декларираното й желание за членство в Евросъюза обаче навежда на размисъл предвид очевадно близките отношения на западната ни съседка с Русия. Западът обаче заяви на Белград, че ще трябва да избере между единия и другия стол – с Русия ли е или със Запада.

Годината сложи край на една институция, създадена заради събитията от разпадането на бивша Югославия - Международния трибунал в Хага. Точката сложи по драматичен  начин един босненски хърватски генерал – Слободан Праляк се самоуби в самата съдебна зала, след като чу потвърдената си 20-годишна присъда.

Отвън погледнато, новините през тази година бяха добри и за южната ни съседка Гърция. Според Германия Гърция е излязла от кошмара на кризата след проведени реформи. Правителството в Атина дори намери 1,2 милиарда евро, които да раздаде като коледни бонуси на един милион социално слаби и на граждани със средни доходи.

От 1 януари 2018 г. България поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Един от заявените приоритети ще са Западните Балкани. Да се надяваме на добри новини за региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
1
 
! Отговори
марш в русия! преди 6 години
Те руснаците и дясна партия направиха и сега ни облъчват стерео от ляво и отдясно, но българския не е толкова глупав и не се гепи на руските пинизи.
52
0
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Е да, ама и от българия има хора дето ходят в Русия и знаят какви са ***.На руснаците всичката им пара излиза през свирката.
51
2
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
запад накарва сърбия да се откаже от русия тогава да стане член на ес.като направиха с украйна но сърбите не са украинци ..русия и сърбия винаги са били съюзници . ще бъдат. в сърбите живеят по добре от българите.това а факт
50
3
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До Анонименживея и работя в москва като си ходя в отпуска и виждам с очите си как се гладува в бг как мизерно живейте.руснаците в бг са много.летуват и ми го казаха ние ще си харчим парите в братска българия.братска българия само умей да унижава да обижда руснаците а на запада падат на колене с с зад.....та част
49
6
 
4
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
Русия ни направи десет милиона. НАТО ни смали на шест полвината от които са роми.СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ ! НАШИ БРАТЯ ПО КРЪВ И РЕЛИГИЯ !
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съглашенството на Борисов със Заев по нищо не се различава от това на Димитров с Тито. Ще кажете, сега има Европейска интеграция. Е, тогава е имало Съветска.Проблемът е, че и двете интеграции са замислени от чужди сили и реализирани от послушковци. А не за това са се борили нашите предци.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
47
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво надхитряне ми говорите? След като най-европейската и най-патриотичните партии се опитват да надхитрят народа когото би трябвало честно да управляват за да си прокарат един лифт на своите си хора от едно село? И цял цирк направиха с "мръсния въздух" в София за да се получи отвличащ маньовър. И после се надяват че Македория ще иска да се разправя с такива хора. Друг път.
46
7
 
15
 
! Отговори
Тикволандия днес преди 6 години
"Така България се превърна в остров на агресивната алчна посредственост и простащина, тъмна дупка в покрайнините на Империите. Тук не важат универсалните правила, ценности и добродетели. Ако решиш да живееш почтено, се превръщаш в аутсайдер, обект на насмешки и подигравки. Стана престижно и гаранция за успех да си невъзпитан, невеж, неук, дори неграмотен.До къде, мислите, ще ви доведе всичко това?До Ада!!!
45
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на европредседателството трябва да се търси единствено 100% забрана на производството на германски храни и продукти за източноевропейския пазар. Това ще ни убие като нация ако продължи още 20 години. Броя на психичните отклонения, раковите заболявания, метаболитните заболявания и репродуктивниоте проблеми вследствие на тези западноевропейски продукти за източноевропейския пазар ще ни погуби като нация.
44
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКъде се живее по добре в Сърбия или в България.-------------- В България.
43
3
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До СТРАНДЖАТАВярно казано.
42
7
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТи добре ли си?*** на Балканите винаги е яла само шамари.Просто не и е мястото тука.Никога няма да види Константинопол дори през крив макарон.
41
12
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Балканите, извличайки поуките от близката и далечна история, ще направят съвсем логическият избор да преминат в лагера на Русия. Щом като Турция, вековният противник на Русия в Кавказ, Средният Изток и Балканите, вече би шута на САЩ, НАТО и ЕС е показателен знак за по-натъшните действия на останалите държави от Балканският полуостров. Същото вече прави и Гърция.
40
15
 
20
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ !!! ЕДИНСТВЕНАТА СУПЕРСИЛА НА ЗЕМЯТА !!!
39
2
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Няма да има никакво надхитряне, нито противоборство на Балканите, освен в една страна - България. В нея населението от *** ще се опитва да надхитря ЗАПАД и Русия едновременно и ще си го отнесе като миналите пъти. За другите държави това не важи, те са ясно разпределени и балансират между ЕС и Русия в различно съотношение.
38
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са толкова жалък народ, който още не е помирисвал свободата. Слугуват на смешни диктаторчета и се опияняват с какво ли не, за да забравят мизерния си живот. Въпросът е : Кой е този ненормалник, който иска да подражава на тази пропаднала нация? Ако погледнеш русия в тубата, ще видиш опиканите алкохолици как се бият, *** млади момичета в несвяст, беззъби откачалници, дебели тьотки раздаващи правосъдие и т. н. Направа да паладееш.
37
5
 
10
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦЪТ преди 6 години
До Василев Защото турция не е никакъв фактор, турция отива там където я приемат, или се над,упват и се молят на някой да ги включи някъде. Погледни ДПС на всякъде се бутат било то при БСП или ГЕРБ, царе, маре там където имат изгода, те нямат ясна позиция......
36
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас кой ни иска .Нали Русия ни отряза от всичко .За какъв х... сме им на руснаците.Питам къде са американците на които се кланяме.Къде се живее по добре в Сърбия или в България.В нато сме и с колко самолета ако не е тайна.В ЕС и къде сме на дъното.Къде се краде най яко???????
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български русофобчета крилати, къде си бутате тоталитарните структури ЕС и НАТО и вашата измислена недържава във изборите в Русия. Вие започнахте да се приемате много сериозно, мегаломански проекти, геополитика, я марш при свинете в цивил европа. Както се пее в песента, когато си в Европа look behind you because there the IDIL ranger is going to be.
34
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шахматиста - джудже напоследък губи позиции в цял свят, даже и в космоса загуби на хората сателитите. Никой вече му няма доверие. Олигарсите му избягаха с парите си в омразния запад, колкото и да ги заплашваше, че ще ги избие. Вместо да се издигне от вожд на нацията в посмъртен император, се превръща в шамана на племето "пияни кухи глави".