Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония

"Ню Йорк таймс" за противоборството в епохата на дезинформация
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 17 сеп 2018 20:30, Елка Василева
102
Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония
Снимка: Reuters

В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в историята на страната им, множество публикации във Facebook призовават избирателите да изгорят своите бюлетини. Стотици нови уебсайтове приканват за бойкот. А новинарска статия, широко споделяна в интернет, предупреждава, че Google може да премахне македонския от списъка си с признати езици в зависимост от гласуването, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според македонски и западни служители тази засилена дейност в социалните медии е дезинформация, направлявана от подкрепяни от Русия групи, опитващи се да подклаждат страховете и да потиснат избирателната активност при това гласуване, което може да разчисти пътя на балканската страна към членство в НАТО, отбелязва американското издание.

Западът се стреми да отвърне, макар и неравностойно. Усилията на американския Конгрес за противопоставяне на руската дезинформация са блокирани заради разногласия във Вашингтон.

Още по темата

За да запълни празнината, министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристига днес в Скопие, за да покаже американската подкрепа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини вече посетиха Македония.

Посланието на всичко това е просто: сега или никога.

"Няма връщане назад", заяви македонският министър-председател Зоран Заев. "Всеки опит да се попречи на тези процеси връща Република Македония към състояние на пълна несигурност за нейното бъдеще, към общество, в което отново могат да бъдат вкарани авторитарни ценности и нестабилност", каза той.

Македония е поредната балканска страна, която се оказва арена на отдавнашната геополитическа борба между Русия и Запада. На референдума, насрочен за 30 септември, македонските избиратели трябва да отговорят дали искат да бъде сложен край на 30-годишния спор с Гърция чрез преименуване на тяхната страна на Северна Македония, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руски служители отричат да се опитват да влияят на резултати от европейски избори. Но руски дипломати не крият съпротивата си срещу по-нататъшно разширяване на НАТО, твърдейки, че това би дестабилизирало Балканите.

Представители на НАТО казват, че предоставят информация, за да помогнат на Македония да противодейства на руската кампания. "Виждаме, че Русия се опитва да се намесва, да разпространява дезинформация", заяви в интервю Столтенберг. "Но Русия не печели", каза той.

По думите му социологическите проучвания продължават да показват, че мнозинството подкрепя смяната на името въпреки руската кампания. Според него предизвикателството е, че Москва "действа на много различни нива с много различни инструменти".

Македония беше на прага на членство в НАТО през 2008 г., но Гърция блокира това. До референдума този месец се стигна, след като Заев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас постигнаха споразумение през юни, проправящо пътя към уреждане на отдавнашния спор, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Великите сили Англия ,Франция , Австроунгария , Германия създадоха велика Югославия и така загробиха всички мечти на Българският народ за обединение, през 1929 година като кралство Югославия .
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия *** промити макета дори са им забранили да пишат в собсвтените си сайтове хаха мниго са зле горките.хохо
34
13
 
11
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Днеска имаше интервю с Мари Люпен ,и тя каза че ще се бори за нов европейски съюз .Европейски съюз на нациите . И аз ще гласувам с две ръце за този нов съюз ,за да бием шута на неолибералните ***.руги от европа и светът . И да осъществим проекта на Императорът на света Владимир Путин Евразийски съюз от Лисабон до Владивосток .
33
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руските шпиони от Балканите !
32
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО толкова ли са закъсали, че са готови да приемат държава която още няма име, май не останаха много кандидати, няма кой да се излъжат освен макетата.
31
11
 
21
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Какво значение има мнението на азиатски хаганат управляван от върховен вожд с шатра в Кремъл! Русия и нейния пожизнен шаман нямат никаква дума на Балканите! Балканите са в ЕВРОПА! Русия е в АЗИЯ. Проста география.
30
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руското посолство харчи последните си рубли за да създава смут и вражди на Балканите.
29
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е създадена за да бъде анти-българска, така както Украйна насила стана анти-руска.Такава гео-политика водят трите велики сили-Англия, Франция и САЩ.Политика срещу България и Русия!!!
28
5
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Какво става с Украйна - ще влиза ли в НАТО, няма ли да влиза в НАТО, нали Майдан нещо правиха такова... Коментирайте!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО както и всяка негова членка от които е импотентна военно, може да бъде по всяко време унищожена от Русия по нейно искане.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО ще се разпадне дотогава.
25
5
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Тенденциозно се насажда и натрапва твърдението, че че българската емигрантска общност е срещу проевропейското управление в лицето на ГЕРБ. В някоя московска феесбешна кра туна е родена идеята да се разиграе тази постановка, пробутвайки някакъв лондонски кръчмар и шепа лузъри за лице на емиграцията. ГЕРБ на всички избори печели АБСОЛЮТНО мнозинство в избирателните секции в чужбина. Печели със СМАЗВАЩА преднина - над 80%. Абсолютното болшинство от българските емигранти са ЗА Европа.
24
2
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Чакаме ви в ЕС братя македонци. Добре дошли.
23
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония и Украйна ли???Няма такива държави!!!Има само България и Русия!!!!
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е псевдо-държава, която се командва от албанската мафия.Македония, Мизия, Тракия................географски понятия.................те са всичките части от България.Сега България граничи с Велика Албания............това са фактите.
21
5
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да бе то една люта битка ама като никоя друга по размерумрели са някои велики сили за балканите един район на неуредици и ганювска балканщина на кого му е потрябвалосънувало гладно куче кокал е нашата балканска илюзия,харесва ни да си въобразяваме че сме важни и специални а всъщност сме обратното
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е само призрак. ЕС се разпада.
19
11
 
2
 
! Отговори
БГ Русенско родино преди 5 години
Македония ще я спечелим ние българите който сме заинтересовани тя да стане българска територия
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Албанците им е през оная работа идеята за велика Албания. На определени елити им трябва, да внедрят на народите идея за величие и да я експлоатират. И задължително го имплантират в малки народи, като преди това ги откъсват от корена им. Същото е и с Македонците. Корена е това което носиш на света, без значение в коя географска област си роден. Как иначе в Европа ще има толкоз нации, които нищо друго не носят на света, освен имена. Разделяй и владей. Но всичко това е до време. А няма време!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОМи айде де , какво чакаш ? Бори се , можеш да поведеш пръв в борбата срещу "азиатската държава-***" !Ама ти е по-лесно да пишеш тук и да изкарваш друг виновен за скотския и мизерен живот в България !