САЩ: ЕС направи историческа грешка за Западните Балкани

Вашингтон иска европейска перспектива за региона
4 ное 2019 14:39, Елка Василева
30
САЩ: ЕС направи историческа грешка за Западните Балкани
Матю Палмър и Александър Вучич. Снимка: БТА

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ и специален представител на американския президент за Западните Балкани Матю Палмър заяви в Белград, че отлагането на старта на преговорите със Северна Македония и Албания за членство в ЕС е било историческа грешка и това е лошо послание за целия регион, съобщи Танюг.

След среща с президента на Сърбия Александър Вучич Палмър каза, че САЩ искат Западните Балкани да имат европейска перспектива и ще направят всичко, за да убедят ЕС да промени това становище преди срещата на лидерите на съюза в Загреб през май идната година.

Още по темата

Той посочи, че днес е имал възможност да разговаря с Вучич за политическата ситуация не само в Сърбия, но и в целия регион, което, както каза, е особено важно след неуспеха на ЕС да намери компромис за отварянето на преговори със Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Това, според нашето мнение, бе историческа грешка и лошо послание за целия регион, каза Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна изтъкна, че вярва, че по въпроса за Косово след два или три месеца ще бъдат създадени условия за продължаване на диалога, от който Сърбия очаква да доведе до компромисно решение.

Доволен съм от разговора с Палмър, тъй като разгледахме всички спорни въпроси, решени сме да намерим решения, които биха позволили по-добри двустранни отношения между Сърбия и САЩ и конструктивен подход и опит да се върнем към диалог в отношенията с Прищина, каза Вучич.

Според неговите думи Сърбия иска този диалог да бъде сериозен, отговорен и да води към компромисно решение.

Сърбия е готова на компромиси, но няма да бъде готова на унижаване на своя народ в Косово. Никога не сме изтъквали каквито и да било екстремни, радикални искания, не сме искали нищо, което другите не могат да приемат, винаги сме говорили за компромис. Но също така онези, които искат да унижат Сърбия, които смятат, че е възможно Сърбия да бъде притисната и накарана да приеме нещо, което не е в нейните интереси, нека знаят, че това не е възможно, каза сръбският президент, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде Балканите в Евразия - първа стъпка към връщане в лоното на социализма, само че модерен китайски социализъм, с постоянна работа, изобилие от стоки и възможности за пътуване......
26
7
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Вашингтон може да иска, но Макрон иска африканци, вместо ***. Разбирам ги, е искат щит срещу Русия, но цената да я плати Франция, като я налазят още 1 млн *** от Сърбия и Македония, да ходят там да джебчийстват и да си правят кисело зеле в мазеата, да не могат хората да спят от миризмата. Макрон е прав, че ги отхвърли.
25
5
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Браво на Сърбия горди и смели,никой не им влияе ,сами вземат решения.В Европа ДА но без НАТО.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом щатите са за,значи трябва да сме твърдо против членството им,ес е конкуренция на сащ и е немислимо те да му желаят доброто,тъй,че това приемане явно ще причини някакъв дисбаланс или проблеми вътрешни в ес
23
6
 
6
 
! Отговори
Joko преди 4 години
НЕ ЕС направи историческа грешка за Западните Балкани, а инатът на Микрона и нескончаемите му мераци да се прави на пъвеню
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Ха-ха......не си прав..........."от много демокрация" не може да се ръси мозък!! Т.н. "демокрация" може да "ръси" само чалга; слободия; разпуснатост и разюзданост; пер-вер-зии и джендърски извра-щения, богохулство и пълно безсрамие!!! демокрацията НЯМА МОЗЪК!!!!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лесно в демокрацията... Някои пият хапчета за да я преживеят, други бял прах, трети пушат листа, а някои започват да ръсят мозък от много демокрация.
20
4
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Защо се чудите - Меркел пълзя пред Обонго Хюсеин... И му пригласяше за лошите Садам и Кадафи... Обонго Хюсеин и подслушваше мобилния... Сега Тръмп я рита като подметар... А Макарон - Тръмп (с право) - го мисли за хомосексуален.Каквито "лидерите"... такъв и континента!
19
4
 
13
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Сащ искаха Свят подчинен на контролиран хаос.Проблема е че контролирания хаос излезе извън контрол.Нещо като реактора в Чернобил.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като какви точно се изживяват тези, та и мнения изказват?Какво имат те с Европейската политика и Европа? Да отидат да учат мексиканските картели на хуманност щом толкова много им се е прищяло да раздават акъл.А ние в Европа сами ще си решим проблемите и без тях.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''да приеме нещо, което не е в нейните интереси"-- това няма да го допуснат защото имат истинскиполитици. А българия няма такива политици,за премиер -- гнусен предател на българскитеинтереси.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По каква причина се изказват тези ***?Някой пита ли ги за нещо?Да си ядат макфекалиите от макак доналдс и да не се обаждат по теми, които не са в тяхната компетенция.Ние не ги учим какво да правят с Канада, не виждам защо те трябва да ни учат на каквото и да било, особено за нашия регион. Отношенията в Европа са Европейски отношения, не американски.Така че shut the *** up.
15
4
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Идеята е още кучета да насъскат срещу Русия и да си създадат пазар за оръжие. Неслучайно имаха ни гър президент, но няма да допуснат латинос ! Това ше им е фаталната и последна грешка. Почти са превзели сащ още малко и ще се разпарчедоса федерацията
14
5
 
15
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Северно Мексико да мълчи. Вие що не си направите латински съюз и нато? Кпонсте вие *** да се занимавате с европа? Просро питаме кои сте? Ние сме америка не важи ! Разкарайте базите си гадни копилета
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе нас ни държат без визи вече 12 години откак сме в ЕС.
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам щатска перспектива за Мексико,Никарагуа,Ел Салвадор и Хаити.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Victimizedв.1 не му се харчат пари на макарон, щото няма кво да спечели. в.2 играе лошото ченге, да лъсне образа на някой друг, който ще положи "много усилия" да вкара шиптърите в ес
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите пак се обадиха от другия край на света,все да се намесят някъде.....и между другото дреме им на ЕС за още една шепа хрантулници че чак да е голяма грешка
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се чете: "Изпуснаха нови колонии, като другите източно-европейски ***".Само малко власт на прости и алчни хора и сами ще си продадат държавите. И без това ги третирате под нивото на Африка, въпрос на време е да станат по-прости и бедни. Нали това е целта на демокрацията, защото как ще съществуеат такива като нас без неформални колонии.
8
1
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
САЩ ползват ЕС и НАТО за да си разгъват сферата на влияние и вече дори не го крият.Това за европейската перспектива е най-голямата глупост, както беше и при нас.Ние до ден днешен доказваме, че ако трябваше да бъдем приети като равноправни членове щяхме да чакаме все още. Но прибързаното приемане на нови членове, е гео политически ход който господарите отвъд океана дават зор. Интересно е каква е идеята на Макрон, че толкова много се опъва на атлантическото лоби, що се отнася до ЕС.