Главните партии в Северна Македония "за" членство в ЕС

Пендаровски: Присъединяването към ЕС няма алтернатива
21 окт 2019 14:45, Елка Василева
13
Главните партии в Северна Македония "за" членство в ЕС
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Всички лидери на политическите партии показаха държавническо отношение, като се обединиха около мнението, че присъединяването на страната към ЕС няма алтернатива, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на пресконференция след срещата на лидерите на основните политически партии в президентската резиденция Вила Водно снощи, предаде МИА.

На срещата лидерите се договориха да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори на 12 април, а от 3 януари до тогава страната да бъде управлявана от служебно правителство.

Разговорът между основните политически лидери беше иницииран от президента Пендаровски, след като Северна Македония не получи дата за започване на присъединителни преговори с ЕС на срещата на Европейския съвет миналата седмица.

Още по темата

В снощната среща в Скопие участваха премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, лидерът на Алианса за албанците Зиядин Села, лидерът на партията Алтернатива Африм Гаши, лидерът на партията Беса Билал Касами и председателят на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи.

На пресконференцията Пендаровски подчерта, че всички лидери са се съгласили, че Северна Македония трябва да започне присъединителни преговори с ЕС и да ги завърши колкото се може по-скоро.

Той заяви, че всички участници в срещата са казали категорично "не" на всякакви други варианти освен пълноправно членство. В рамките на дебата в Брюксел и в Люксембург беше разглеждан вариант ние да участваме в (нещо като) съседство, каза Пендаровски.

Той цитира основополагащите документи на ЕС и отхвърли тази възможност, като заяви: "Ние имаме правото да станем член на ЕС, защото принадлежим към този континент". "Ние не искаме нищо по-малко от пълноправно членство", каза президентът на Северна Македония и подчерта, че всички политически лидери са се ангажирали да работят за присъединяването на страната към ЕС независимо от изборните резултати, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМакарона е най-големия *** след саркози.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНие направихме грешка че влезохме. То не че махме избор. Ние сме окупирана страна и никой не ни пита.
11
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Психодиспансера БЮРМ (Cеверна) няма място в ЕС, а трябва да бъде оставен да се разпадне!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още преди 7г казах на един украинец, мой колега в университета, че Европа няма да приеме нито една страна от бившия соц лагер. Голяма грешка направиха с нас, Румъния, Литва, Латвия, Полша и др.Как политиците не го разбраха това. Най много да ги излъжат, че първо в Нато и после в ЕС. Няма повече от балкански субекти да приемат
9
1
 
4
 
! Отговори
вервайте си у утопии преди 4 години
Ние сме в ЕС не заради некви преходи-непреходи, или най-малкото заради нас самите, а заради ресурса който предлагаме. Заедно можем повече, корумпета от всички страни, обединявайте се! По-добре 20 сребърника, отколко да те дрънкат и *** да ти надигат, това е веруюто на ЕС чиновника.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SKOPIA ..nito severna nito zaladna makedonia...kradeno ime
7
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
И не само Макрон и Холандия и Австрия и още няколко държави от ЕС. не ги искат с албанците.
6
5
 
5
 
! Отговори
Антантата преди 4 години
Макрон играе срещу Македония и най-вече в услуга на Сърбия, която не трябва да загуби влиянието си в Македония. Ако има на кого да се сърдят македонците, това е най-вече Сърбия,която ще изпозва всяко задкулисно влияние(вътрешно и външно) за да не влезнат македонците преди Сърбия в ЕС. А Сърбия ще влезе на куково лято - болна държава, политици и народ, който ги избира, с болни мозъци. Дълго лечение им трябва, а даже не искат да го почнат. Това е голям шанс за България да затвърди лидерството си!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Северна Македония - 2 македонски (български) партии и 5 албански! И двете "македонски" претендират да не са български... Ами тогава сигурно и те са албански?
4
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
референдум в македония за влизане в нато и ес народът да се произнесе а не кактостана в българия
3
2
 
10
 
! Отговори
Паскал преди 4 години
Макрон пак ще им раздава тупаници! Пък и само вижте "имената" на лидерите на партиите им!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го направили, кога трябвало. В Антиката е нямало ЕС.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те може да искат много неща, но Макрона не ги ще.