Историци от бивша Югославия: България злоупотребява с историята!

„Македонска нация създадена като всички останали нации“
18 ное 2020 18:55, Елка Василева
523
Историци от бивша Югославия: България злоупотребява с историята!
Снимка: архив, БГНЕС

Група от двадесетина историци от Западните Балкани подписаха протестно писмо поради „българската злоупотреба с историята в процеса на евроинтеграция на Северна Македония“, с което поискаха от историците и политиците да не подклаждат националистически конфликти, пише сръбското издание „Политика“.

„Конфликтите около историята и историческите символи отново са важна политическа тема в Югоизточна Европа. През последните месеци правителството на България заплашва с блокада на започването на преговори между Брюксел и Скопие, искайки от Северна Македония да приеме „историческата истина“, че македонската идентичност и език имат български корени и че македонската нация е създадена от Тито и Коминтерна. Осъждаме този случай на исторически ревизионизъм и злоупотреба с историята с политически цели“, се казва в писмото.

Според подписалите писмото такъв подход е опасен не само за историята като хуманитарна дисциплина, но и за демокрацията и просперитета в региона и самия Европейски съюз.

Още по темата

„Налагането на „исторически истини“ е неприемливо и опасно. Създаването на македонска нация не се различава от начина, по който са възникнали всички останали нации, а правото на самоопределение е основно човешко право“, изтъкват историците.

Те искат от институциите и държавите от ЕС да реагират на злоупотребите с историята, зачитайки основните принципи на ЕС, които са застрашени на Балканите и в Европа – различността, антифашизма и демокрацията.

„Европейският съюз е създаден като лекарство срещу лошия опит от миналото и затова да не позволяваме чрез  изкривяване на историята да се унищожават принципите, на които се основава идеята за обединена Европа“, се казва в писмото.

Протестното писмо е подписано от Дубравка Стоянович, Хусния Камберович, Твъртко Яковина, Божо Репе, Аднан Прекич, Снежана Корен, Миливой Бешлин, Дамир Агичич, Бранимир Янкович, Момир Самарджич, Олга Манойлович Пинтар, Хървое Класич, Радина Вучетич, Сърджан Милошевич, Александър Р. Милетич, Велко Станич, Петър Жаркович и Драган Марковина.
 


523
Още от Балкани
Сурови глоби за спекула по време на локдауна в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
435
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 4 дни
"Да се бъде българин или български македонец, гражданин на Сев.Македония, е само алтернативен начин да се бъде македонски патриот" пише Панайотов от институт за обществени и хуманни науки в Скопие, като добавя, че това било много трудно за разбиране от българите. Tа, сигурно затова Бойко скоро щял да омекне както правел винаги и отделно всички в Европа щяли да му се смеят - добавя novatv.mk...Как го разбирате вие това, моля?...на мен ми е малко трудно...
434
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
България има историческия шанс да натика така наречените македонци и лъжливите сърби в пета глуха.
433
1
 
14
 
! Отговори
Петър преди 5 дни
Кои историци се пита в задачата? Видях списъка в македонски вестник. Половината са сърби от Сърбия. Другата половина са сърби от Черна Гора и Република Сръбска в Босна. Има и един от Словения и той сърбин...
432
1
 
1
 
! Отговори
Напиши коментар преди 5 дни
Появата на такова разделение е симптом, но самото заболяване е доста по-тежко. Причина за него е другаруването с изтока, и особено близостта с враждебна на християните вяра. Това го вършат българските държавници. А сега търсят начин да се изкарат за жертви пред своите дружки от ЕС. Това е една игра, която продължава вече години, а зад нея се върти търговия. Неотдавна имаше скандал с една държавна банка, който подсказва какво наистина се случва. Добре, че американците разкриха това пред целия свят
431
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да го духат всички ги чака блокиране докато не си седнат на задниците !!!
430
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Що не ги напипете от къде са тия?
Какво значи Западни Балкани? Славения и Хърватска, едва ли.
Сърбе и сърбомани от вардарско.
Айде у лево и да си гледат Косово.
429
2
 
9
 
! Отговори
Те това е преди 5 дни
Кажи му македонец и го остави да учи история. Ейй йй, наглостта им е безкрайна. Всички са пишман войводи.
428
0
 
6
 
! Отговори
Провидението преди 5 дни
Нямам думи. Пази боже от добри комшии. От лошите сами ще се пазим.
427
0
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 дни
Как сте с спомените сърби помните ли колко пъти сте яли бой от нас и колко пъти сме ощастливявали жените ви . По добре си стойте мирно и не отваряйте усти че туко виж влезнало нещо голямо в тях.
426
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 дни
те са прави
425
1
 
6
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 дни
Чакайте сърби и вашият ред ще дойде и вие искате европейски съюз. Ще се наложи да признаете за голям брой българско малцинство.Но пък и е Евразия може да влезете там ще ви е по добре
424
2
 
51
 
! Отговори
Те преди 5 дни
Сърбите вече и толерантни към "другите нации" станаха - точно те, които за 10 години направиха 5 войни, след разпадането на СФРЮ ! По-голямо лицемерие не знам дали може да има !
423
5
 
23
 
! Отговори
Един българин преди 5 дни
Оставете ги на шиптърите, БРАТЯ българи. Само няколко години и ще има Велика Албания. Аллах е велик!
422
3
 
30
 
! Отговори
Така преди 5 дни
Поне става ясно откъде идват доктрините !
421
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Чудесно. Значи със Тито напред към Европа. Явно, малко ви бомбардирах
а... Явно и че последният комунист ще умре не в Сибирската тайга, а в Белград.....
420
1
 
4
 
! Отговори
много интересно преди 5 дни
продължение: защото играят на асвалт.Такива са ни училищата. Хора това ни е манталитета. Има малка разлика в историята която разказах и това което се случва. Но ние сме балканци , смесиц от гени, много зависливо племе.Едни генни,много държави ,готови за самоунищожение
419
1
 
24
 
! Отговори
цървул преди 5 дни
Ами и на мен ще ми се реве ако съм на мястото на тия с петицията. То да си отгледаш тези 3 рожби(история, език, идентитет) и изведнаж някой да иска да съсипе 70-80 годишни усилия... ще рева като магаре дано да ме чуят я в Брюксел, я В Москва, ама хурец нема я вече тая.....
418
11
 
3
 
! Отговори
много интересно преди 5 дни
Моето дете тренира в детска школа по футбол. Школата е малка с един много качестен треньор който направи силен отбор от деца които преди това не можеха да ритат топката. В момент в набор 2010 побеждават деца от иментити одбори с традиция. В училището има съученици , които са от известна школа и постоянно го обиждат че неговия отбор е измислен и никой не го знае,казват му че са аматьори, въпреки че като играят в училище той им скрива топката и те постоянно го ритат и много пъти се контузвал.
417
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И как изобщо ви е интересна тази тема. На мене, по интересна ми е войната в Алжир, исторически, отколкото тези вълнения. За какво става дума? Не се карайте за глупости...
416
0
 
18
 
! Отговори
Z преди 5 дни
До Слави
Ало, Слави, хайде да довършим преди да си легнеш. А какъв език говорят в Австрия - австрийски. А какъв език говорят в Австралия - австралийски. А какъв език говорят в Канада - ами канадски, разбира се. А какъв език говорят в Люксембург - люксембургски. Уморих се, а има още толкова много езици за изреждане.
Тайно се надявам, че постът ти е шегичка, а не плод на общата ти култура.