Коста от Белград - най-жестокият масов убиец на деца в историята на света

Пред полицията казал, че е психопат, който трябва да се успокои
Обновена: 5 май 2023 09:05 | 4 май 2023 13:04, Елка Василева
199

Снимка: БГНЕС

“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи” (в. "Данас"), „Детето убиец планирало и да избегне затвора“(в. "Блиц"), „Покосена младост в час по история“ (в. "Вечерне новости"), „Тринадесетгодишен извърши масово убийство“ (в. "Политика"), „Най-черният ден в Сърбия“ (в. "Курир"), „Сърбия в сълзи“ (в. "Ало"). Под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят подробности за вчерашната трагедия в Белград, при която седмокласникът Коста Кецманович застреля в училище в центъра на Белград осем ученици и охранител. Ранени са шест деца и учителка.

Още по темата
Момчето и родителите му са задържани. Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си и коктейли Молотов.

Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата,  които иска да убие.

“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.

В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да се успокои“.  Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни. Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите. За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа, така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ.  Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.

Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.

Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. "Данас", случилото се е симптом на агресията в обществото.

Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.

Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“,  че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето, извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище - особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.

„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.

На въпрос как това престъпление може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към насилие, Надеин каза, че „това е толкова шокиращо събитие, че всички училища със сигурност ще вдигнат максимално нивото на сигурност, за да няма подобни случаи“. Въпреки това, както тя предупреди, многобройни психологически изследвания показват, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се увеличава броят на убийствата и самоубийствата.
(БТА, София Ангелова)

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво общо има АОК, американците и превъртял зубър взел пистолетът на баща му който се търкалял в тях? Май ти си за тротинетката.. Даже май си за цял отбор тротинетки и въртележка..
113
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тия двойки по история кой знае какви шутове е получавал в къщи.
112
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По едно време в Белград ставаха повече убийства за месец отколкото в БГ за година. Нищо ново под слънцето.Няма да ползвам думите "диви и луди" ама баща му не е ли див *** да остави пистолет и кутия патрони на малкият психар за да " станел мъж ". А малкият че е луд е ясно. Жалко че няма да го обесят. А тва дали са го тормозили е спорно. И в България имаше един психопат който беше убил сума ти жени защото ... майка му го тормозила като малък. Мисля че беше "убиецът от пещерата"- Ничия земя
111
2
 
25
 
! Отговори
До 104 Край преди 1 година
"Охраната в българските училища най-често е опърпан алкохолен пенсионер. А се налага понякога да действа в екстремни ситуации - пожари земетресения стрелба." -------Е ти кво предлагаш? Всяко училище да се охранява от снайперист, пожарникар и планински спасител? А "пропадналите хорица" вършат точно това, което им е наредено - осигуряват пропускателен режим. Преди "демокрацията" на никого не му хрумваше, че училищата се нуждаят от охрана. Ама тогава психопатите не се разхождаха на воля по улиците.
110
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начиии, не мога повече заклевам се. Четеш коментарите на русофилите и виждаш, че според тях вината за стрелбата в Сърбия пак била на Запада. Ми не мога повече, честно, край.
109
3
 
6
 
! Отговори
Гранични вражди преди 1 година
Ниш(Наисус) родно място на Константин Велики и някогашен изцяло Български град като БОЛГРАД днешен БЕЛГРАД..........Това е било още преди Първата Сръбска Империя на балканите а се знае че Букурещ и Киев също са били изцяло български градове.........Вероятно,може би,сръбската дума БОГУ е от възможен български произход а сръбските чалга простаци имат обидна псувня "ЙЕБЕМ ти Богу" преведено от масоносръбски език би означавало :"ЙЕБЕМ ги бугарките"
108
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-жестоките масови убийци на деца ги търсете на острова на Епщайн и сред елита на най-богатите държави. Това тук е лаишка работа.
107
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееееееееххх, Коста, Коста. Защо трябваше да убиеш тези деца, бе момче. Да беше влезал в някой пенсионерски клуб пълен с русофили, щехме ти простим.
106
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това само в щатите ставало. Православните не били такива хора... Православните СТАНАХА такива хора, откакто започнаха да ги облъчват с американска и европейска пропаганда и все още сме много повече ХОРА в сравнение с ония изверги на Запад, всички знаят защо.
105
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са ценностите на ЕС и на демокрацията, тепърва ще има да страдат нашите съседи и братя ,ако влязат в ЕС и НАТО
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И аз съм научил жената и сина да стрелят ! Какво лошо има в това ?" - няма лошо, но ако докато е непълнолетен сина ти застреля 7 деца с твой пистолет... Ти смяташ ли, че трябва да бъдеш съден и колко години би си сложил? А за него какво трябва да е наказанието? И като размишляваш над въпроса си представи, че си и от другата страна на барикадата и Костя застрелва сина ти? Интересно ми е да видя как разсъждаваш понеже си родител.
103
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерете снимка на Путин като малък и ще видите невероятната прилика с Коста. Същия психопатски поглед, същите влажни и сочни устни, само къде на Коста лицето е по-дебеличко ама това е щото се храни по-добре, очевидно. Едно към едно са по външен вид, бе, вижте ако не вярвате.
102
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНТ която е с претенции да е НАЦИОНАЛНАТА телевизия на БГ, показва филми с насилие преди и около полунощ...ужасни филми, съдържащи убийства, жестокост, садизъм! СЕМ няма ли да се намеси или в страната вече е тотална анархия!?
101
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, политизирани мозъци! Къде връзвате тоя 13-годишен с Русия, Путин и космоса. Други причини са в основата на убийството.
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това само в щатите ставало. Православните не били такива хора...
99
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай малко уе. Нали сърбетата са дружки на Русия и в Сърбия всичко им е наред и са развити и са културни и са православни и са славяни и са още не знам си какво. Кви са тия простотии питам аз?
98
1
 
15
 
! Отговори
До Край преди 1 година
Пенсионери са охраната, щото никой млад не се хваща на тая работа за тия пари, дето ги дават. А на пенсионерите добре им идват като добавка към "огромните" пенсии.
97
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, къде ще сравнявате някакъв Коста с МАСОВИЯ УБИЕЦ ПУТИН, който изби стотици невинни деца от началото на войната?!? Разбира се в историята има и по-зловещи убийци, но в настоящето Путин може да се сравнява само с Дявола
96
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчето е завършен евроатлантик! В Кравария щеше да бъде герой
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 - За Сърбия не знам, но у нас не наказват и не гонят, щото "парите вървят след ученика", така че накажеш ли го, има вероятност да си хване шапката и губи училището средства, пък за гонене - само в хептен краен случай, дето няма как да си затвориш очите. И не само учителите имат вина, родителите също. Получил забележка някой и майка му готова да набие учителя, вместо да си ошамари вкъщи отрочето.