Румънец изпържи яйца на слънцето в адската жега

Използва само тиган върху горещ пясък
27
Румънец изпържи яйца на слънцето в адската жега
Снимка: Pixabay

Преподавател от Университета по аграрни науки и ветеринарна медицина в Букурещ изпържи яйца на слънце, използвайки само тиган върху горещ пясък и слънчевата топлина. Той не използва никакъв огън, съобщава Диджи 24.

С този експеримент, проведен в румънската община Мършани в окръг Долж, Михай Енеску иска да привлече вниманието към явлението на опустиняване в района на Олтения и да демонстрира, че температурите, които се усещат на нивото на земята, са много по-високи от официално измерените.

“Човешкото тяло усеща няколко градуса повече от температурите, обявени от метеоролозите, поради отразената от земята топлина. Така например 40 градуса се усещат като 45 и повече. Колкото повече се доближаваме до нивото на земята, толкова по-топло е. И почвата става "пещ”, обяснява Енеску.

Той използва и термометър, който отчита температурата в тигана. От снимките, публикувани на профила му във Фейсбук се вижда как градусите постепенно се повишават до 78. Всичко продължава около 3 минути.

“Експериментът не е кулинарен, а тревожен сигнал за ситуацията с пясъците в района на Олтения, по-специално в Мършани, Долж. „Опитайте се да останете пет минути на пясъка на слънце, но препоръчвам да не сваляте обувките си“, казва Михай Енеску, цитиран от Диджи24.

По негова информация само в окръг Долж има 100 000 хектара пясък. Според него възможно решение за оправяне на почвата е залесяването с акации. Университетският преподавател се надява скоро да започне залесяването на площ от 4000 хектара в района на Мършани, където най-голямата пясъчна дюна е висока 18 метра. /БТА, Мартина Ганчева/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: яйцарумънец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Ама след пожара преди 9 месеца
Във Гърция
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само аз ли усещам, че всяка втора новина е за невероятното глобално затопляне, заради което трябва да си седим вкъщи, щото иначе планетата ще изгори, а Урсула супер се е загрижила за нашето безгрижно съществуване, и такова нещо като 40 градуса през лятото е "адска жега", хахах.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми зависи къде е бил румънеца. Защото навсякъде в Румъния днес и вчера не са достигнати 40 градуса. Ако е бил в Сахара предлагам, че и кавърма може да си направи.
21
1
 
2
 
! Отговори
Нидерландеца преди 9 месеца
До АнонименПълни глупости. Ловци на митове имаха експеримент с бяла и черна кола и разликата беше минимална, нещо между 2 и 3 градуса. В единия случай мериш нещо на ръба на боята . В другия случай мериш истинската температура . За да направиш яйца ти трябва количество . А не максимална температура .
20
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
Па нормални са си температурите за средата на лятото...
19
1
 
2
 
! Отговори
Ромул или само ром преди 9 месеца
Какъв пореден връх на древноримската наука в ромалия.!.
18
1
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
До Анонимен Не съм ви виждал на лекции по физика . Значи черната ламарина се нагрява толкова много че в един момент се стапя . А бялата се изстудява и накрая замръзва ???? А какво ще кажеш да тестваме твоите твърдения със специализирана апаратура .
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да изпържи и мамалига :)))
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До "Любопитно"- щом са ПЪРЖЕНИ, би следвало от значение за експеримента да и видът на маслото, в което са пържени! Дали е краве, слънчогледово, свинска мас ? Изобщо, не разбирам защо се дава гласност на такива неточни експерименти? :-)
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колкото до изстиването, под 50 градуса, практически и двете се охлаждат предимно чрез конвенция, т.р. при една и съща температура на околния въздух, се охлаждат еднакво бавно.
14
0
 
4
 
! Отговори
Любопитно преди 9 месеца
Какви яйца са пържени на жегата? Кокоши, пъдпъдъчи, щраусови, човешки? Има значение за експеримента
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пепи, човекът се опита да ти обясни, че грешиш, но ти продължаваш да се излагаш. Категорично не си прав, че черна и бяла ламарина поглъщат и излъчват еднакво- бялата отразява във целия видим спектър(затова е бяла), а черната поглъща в целия видим спектър и затова е черна. Черната наистина излъчва малко повече от бялата в инфра-червения спектър, но това само защото поглъща повече и достига баланс на поглъщане-излъчванр при много по-висока температура. Това и малките деца го знаят.
12
5
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
До инженер Няма значение каква е колата . Да черната се загрява по бързо но и по бързо отделя топлината . Това не ти е перпетум мобиле . Ако черната ламарина се загрява до 70 градуса , значи и изстива много по бързо ако околния въздух е на 40 градуса . А и конкретно в примера с Испания - колата беше тъмна на цвят и не можа да дигне градуси . Даже и пет градуса нямаше по високи . Нищо . Всичко това е измислица . Това е като да хванеш студен предмет в една стая - да ама стаята е 22 градуса .
11
1
 
5
 
! Отговори
ммм преди 9 месеца
Следващият път да ги изпържи директно на пясъка и си ги изяде
10
1
 
10
 
! Отговори
инженер преди 9 месеца
До: номер 7 (Пепи) Първо пише, че градусите са 78, а не 70.После, не мери температурата на въздуха, щото ако е 45 градуса пробвай да измериш на ламарините на колата колко са градусите!Като има значение дали цветът е бял или черен - ако е черен градусите са повече.Накрая ако не вярваш - пробвай да ходиш бос по пясъка в 12 ч. на обяд до 14 ч. следобяд в тази жега - не да стоиш на място, а да ходиш! Освен ако не си нестинар, ще замирише на човешко печено!
9
3
 
0
 
! Отговори
Слънчасаха преди 9 месеца
Говорех нещо против Папата дето още не е забранено и от Царя Румънска само подскачат....................Ако не Путин то Лайден нещо с един маркуч да ги пръскат с вода...........Рим, Венеция,Торино и Палермо най-румънските градове
8
0
 
2
 
! Отговори
#makak преди 9 месеца
Уау...
7
9
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
Няма как да стане - 70 градуса са нищо за яйцата . Даже и кафе не можеш да си направиш . Правил съм си експеримент като бях в Испания - на 45 градуса на слънце слагаме чаша със студена вода и нес кафе вътре - нищо не стана . Няма поток от топлина или калории . Има само висока температура но няма количество че да загрее водата и да замирише на кафе . Всичко е измислица .
6
1
 
13
 
! Отговори
БАН преди 9 месеца
а колко са били яйцата ? щото има значение за експеримента :)
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди години една моя позната от Кувейт ми каза, че при тях е над 50 през лятото и могат да се изпържат яйца върху асфалта....ето, сега климатът ще стане и при нас като в пустинята!