Ликвидирането на сирийския химически арсенал започва

Това ще трябва да стане в условията на война
Обновена: 30 сеп 2013 14:08 | 30 сеп 2013 11:53, Елка Василева
9
Ликвидирането на сирийския химически арсенал започва
Снимка: Reuters

Експерти по химическите оръжия ще започнат утре една от най-амбициозните и най-опасните операции по разоръжаване в разгара на войната в Сирия, пише Франс прес.

Става дума за елиминирането на над 1000 тона токсични продукти /зарин и иприт/, складирани в цялата страна.

ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия набират трескаво кандидати, готови да рискуват живота си и да работят къртовски, за да изпълнят невъзможните срокове.

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета в петък, задължава Башар Асад да унищожи за няколко месеца всичките си запаси от химически оръжия. Но подробностите от плана, разработен от руснаците и американците за инспектирането на 45-те обекта за съхранение на химическите оръжия, все още се уточняват.

Такива операции вече бяха предприети в Ирак и в Либия, но никога в разгара на война. Войната в Сирия отне живота на 100 000 души за 30 месеца и сраженията продължават.

Експертите смятат, че ще са необходими близо 200 инспектори, а Организацията за забрана на химическите оръжия, натоварена със задачата да прилага разпоредбите на Конвенцията от 1993 г. за забрана на химическите оръжия, не разполага с достатъчно специалисти.

Още по темата

Онези, които доброволно кандидатстват за тази мисия, рискуват да се превърнат в мишени за враждуващите страни. Ще трябва със сигурност прекурсорите /токсичните продукти/ да бъдат изнесени от Сирия, за да бъдат унищожени в обезопасена среда. Американско-руският план предвижда да се свърши цялата работа до средата на 2014 г., но повечето от експертите не вярват, че това е възможно.

"Никога не е осъществявана такава мащабна операция и то в условия на война", подчертава Дина Есфандиари, специалист от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Първо ще бъде много трудно да се гарантира, че Асад действително е декларирал целия си арсенал", допълва тя. "А после инспекторите ще се превърнат в идеални мишени в тази гражданска война. Всеки, който иска да саботира операцията - и аз съм сигурна, че много ще искат да го направят - ще може да ги вземе на мушка, когато те посещават обектите", посочва специалистката.

Според Хамиш дьо Бретон-Гордън, бивш офицер от британските сили за боравене с ядрени и химически оръжия, подобна мисия е невъзможна в разгара на войната. Химическите снаряди или ракети, които вече са готови за употреба, трябва да бъдат унищожени на място в специален инсинератор, но ще бъде невъзможно да се създадат подобни инсталации в Сирия.

В Ирак експертите понякога копаеха дупки в пясъка насред пустинята, изливаха бензин и задействаха детонатор, за да изгорят химическите продукти. Но и дума не може да става да се процедира така в Сирия.

"Идеално ще бъде сирийците да доставят химическите оръжия на границата, където ООН и големите сили ще ги вземат, за да ги елиминират", казва експертът.

Двестате специалисти трябва да работят неуморно в продължение на шест месеца, за да опишат и да прехвърлят извън страната всички опасни продукти. "Но за тяхното унищожаване е необходимо много по-дълго време, може би две години", добавя специалистът, който подготвя медицинския персонал в Сирия да работи под заплахата от химически атаки.

САЩ и Русия от години доброволно унищожават химическите си арсенали, но поискаха допълнителни срокове заради мащабите на задачата.

Москва и Пекин предложиха услугите си за сирийската операция. САЩ, Германия и други страни също предложиха техническа или финансова помощ.

Руснаците и американците имат инсталации, които могат да приемат сирийските оръжия, но Русия е сдържана по въпроса.

Стойността на операцията се очертава колосална. Според Башар Асад тя ще продължи една година и ще струва един милиард долара. Според някои експерти този срок едва ще стигне, за да се направи равносметка на наличните химически оръжия и те да бъдат изнесени от Сирия.

"По отношение на финансовите ресурси, фактурата ще излезе солена", казва Бретон-Гордън.

"Това е като минно поле. Обезвреждаме една бомба, но винаги остава още една за обезвреждане", обяснява дипломат от ООН.

Дина Есфандиари е оптимистка. "Възможно е сроковете да не бъдат спазени, но дори и специалистите да успеят да обезвредят само една част от арсенала, усилията си струват", казва тя.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Сирияхимически оръжия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли наивници които вярват, че това ще стане? И ако има всички те живеят на запад от Полша.
8
3
 
12
 
! Отговори
Хм преди 10 години
"В Ирак експертите понякога копаеха дупки в пясъка насред пустинята, изливаха бензин и задействаха детонатор, за да изгорят химическите продукти. "е кви химически оръжия в Ирак бе - тор от камили?!
7
3
 
13
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
след приключване на операцията по унищожаване на химическото оръжие....... очаквайте "включване" тоест нападение по нови скалъпени обвинения.
6
1
 
4
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Нема се плашоте,ще ги унищожат на полигона в Змеево.Нали и нашата химия там я унищожиха и за това крещяха другарето муманяги?Шем си платика да си купят химия,хем платиха да я унищожат,хем изтровиха народа тогава.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kvo stana evreiski licemer4eta sega to4ite zabi za gazovite naxodi6ta na siria i zaradi tva sasipaxte darjavata i podlojixte naroda na genocid..sa6toto vi o4akva i vas vapros na vreme e koito noj vadi ot noj mre..
4
3
 
9
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Ликвидиране? Никога не са имали химически оръжия, нито са иэполэвани специално в Сирия!и по-точно эа тоэи период!! Ако става въпрос эа гаэопровода, преэ кои държави ще минава эа Европа, това е друг въпрос!!!!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво да кажа за палячото Плевнелиев (faggot alert!)? Той също е много притеснен милия... Изобщо не знам дали разбирате добре, момчета и момичета, но тези хора живеят в голям стрес! Те са персонално обезпокоени от случващото се в Сирия и говорят за това с цялата сериозност на света. Хахахахахаха!!! Bundle of divine bullcrap!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама бил сериозно обезпокоен, защото световните общочовешки ценности били заплашени от случващото се в Сирия и той се чувства длъжен (от името на света) да направи нещо. Хлъц! Ъъъ, какво? Моля? Я пак?...Милият Обама Сигурен съм, че не може да спи от притеснение за бедните сирийски жени и деца (мъжете вече е ясно, че са irrelevant *** them!), които режима на Асад тероризира... И горката Мишел! Та тя едва ли може да мигне от хлипанията на мъжа си в тяхното легло 20-на-20-***-метра!
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето едно предложение за великия умиротворител Обама! Нека САЩ, като носител на велики устои първи да предадат своя ядрен арсенал (с удоволствие бих предоставил гаража си за целта) и по този начин да даде пример на целия свят, че трябва да има мир, а не война. Това е да имаш истински намерения за мир. Истински намерения за мир не са да отидеш в чужда държава и да искаш оръжието на някого, без да си готов да предадеш своето, просто защото личното ти мнение е, че ти си по-зрял при играта на бомби.