Алепо се стяга за обсада. Дали не го чака съдбата на Мадая?

Докато силите на Асад настъпват към града, жителите се запасяват с храна
11 фев 2016 21:19,
86
Алепо се стяга за обсада. Дали не го чака съдбата на Мадая?
Снимка: архив Reuters

Докато правителствените сили все повече наближават Алепо, най-големия сирийски град, някои от жителите му се готвят да бягат, а други се запасяват с храна, в случай че се стигне до продължителна обсада. Те дори слагат хляб по покривите, за да го изсушат и да могат да попълнят запасите си с него.

ООН предупреди във вторник, че достъпът на стотици хиляди хора до хуманитарна помощ може да бъде отрязан, тъй като обръчът около контролираната от бунтовниците източна част на града се затяга.

Още по темата

Мисълта за глада не дава мира на жителите на Алепо, които са виждали снимките на измършавели деца и възрастни от други части на Сирия, намиращи се под блокада. Приблизително милион души са блокирани в обсадените райони, сочи огласен във вторник доклад на проекта "Сийдж уоч", пише БТА.

"Страхът е много голям, особено при положение че хората са видели Мадая", каза опозиционният активист Карам Алмасри, като имаше предвид обсадения град в Южна Сирия.

"Не искат същото да стане и с тях", добави Алмасри, който живее в опустошения от военните действия квартал на Алепо "Бустан ал Касър". Той и другите събеседници на Асошиейтед прес направиха своите изявления чрез Скайп и социалните мрежи.

Алепо заема важно място в продължаващия вече пет години сирийски конфликт в качеството си на някогашната търговска столица, а и на северен бастион на опозицията. Градът е разделен от 2012 г. - западната му част е под контрола на правителството, а източната е държана от бунтовниците. Много от кварталите и сградите с историческо значение бяха разрушени от улични боеве и бомбардировки.

Правителствената офанзива в северните околности на Алепо отцепи жизненоважния маршрут за снабдяване на опозицията откъм турската граница и така й остави само един-единствен коридор към външния свят на изток. Въпросният маршрут е притиснат между два правителствени фронта, стига до граничен пункт в западна посока и е изложен на ожесточени бомбардировки на руските военновъздушни сили. Тези авиоудари подпомагат настъплението на сирийските сили, които са подкрепяни от ирански, ливански и иракски милиции.

Единствените други маршрути на север са блокирани от бойци на групировката "Ислямска държава" и в по-малка степен - от кюрдски сили. Хуманитарните операции също бяха нарушени.

"Влязохме в Алепо през западния маршрут, но оттам вече е доста рисковано", каза Далия ал Аукати, директор на програмата на "Корпуса на милосърдието" в Северна Сирия. Международната хуманитарна организация доставя храна на 66 хиляди души в източната част на Алепо.

Предвоенното население на града, който е и столица на едноименна провинция, надвишаваше 2,1 млн. души, но няма точна статистика колко хора продължават да живеят там. ООН оценява броя на останалите в източния сектор на 300 хиляди, като предупреди, че е възможно достъпът им до хуманитарна помощ да бъде отрязан, ако сирийското правителство и силите на неговите съюзници обкръжат изцяло града.

"Говорим за силно уязвими семейства, живели години наред в условия на конфликт. Възможността да се стигне до обсада започва да тегне доста сериозно над тях", заяви Аукати.

Алепо вече е изправен пред недостиг на хляб, защото дизелът е поскъпнал двойно през последните две седмици, а това на свой ред се дължи на намалелите доставки от Турция.

"Някои хлебопекарни спряха работа, защото дизелът е много скъп", каза Алмасри и отбеляза, че цената на хляба не може да бъде повишавана, освен по нареждане на местните съвети, които все още не са я урегулирали съобразно поскъпването на дизела.

"Животът тук зависи от дизела", каза той.

Много от хората, които имат възможност да заминат, се готвят да го направят, каза Бахаа Халаби, друг активист от опозиционните медии. "Наричаме ги умните. Стягат си багажа, за да не ги ударят самолетите."

Десетки хиляди обаче вероятно ще останат - някои, защото няма как да отидат на безопасно място, а други, защото просто са избрали да останат.

Сред вече заминалите има десетки хиляди, които се налага да стоят на студа под открито небе на границата с Турция, която досега е позволила само на няколко хиляди да влязат.

"Избираме една смърт, вместо друга", каза Халаби, който възнамерява да остане в района на Алепо. "Нека умрем в нашите земи и домове, а не на студа на границата."

Тези, които все още са в източната част на Алепо, започват да събират храна и други припаси.
Халаби заяви, че е виждал как хората слагат хляб по покривите си, за да го изсушават и да попълнят с него запасите си.

"Не знам как ще го ядем. Още не сме го пробвали", каза той пред Асошиейтед прес. "Но ако го ядеш с леща, ще те засити. Няма да си доволен, но ще те засити".

Алмасри, който каза, че се е запасил с около 100 кг стоки, засега също ще остане в Алепо, но добави, че не знае дали ще е така и за в бъдеще.

"Не заминах дори когато обстановката беше още по-тежка. Мисля, че обсадата ще бъде по-поносима от варелните бомби", каза той. Смъртоносните бомби, които обикновено биват пускани от хеликоптери, не могат да се насочват прецизно, а в доклад на организацията "Лекари за човешки права" бе посочено, че бомбардировките са разрушили доста от източната част на Алепо, включително доста от болниците.

В момента в тези квартали има няколко бунтовнически фракции, които варират от ислямски батальони, свързани с прозападната Свободна сирийска армия, до сирийския клон на Ал Каида, Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Активисти се безпокоят, че ако тези фракции не координират отбраната си под единно ръководство, правителствените сили е възможно да сломят съпротивата на анклава в рамките на две седмици до един месец.
Загубата на Алепо ще бъде изключително тежък удар за опозицията.

"Алепо е снабдителната база за цяла Северна Сирия, за революционерите от Хама до турската граница", каза Алмасри. "След като правителството превзе Хомс, най-важният опозиционен град е Алепо". Все пак той изрази надежда, че опозицията ще може да издържи срещу правителството.

"Все още нищо не е приключило. Някои райони се губят, други се превземат. Свикнали сме с това", каза той.


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
12
 
! Отговори
Кой кой е преди 7 години
56, у нас не стана ли същото. Уж демократи, а се оказаха мародери, които разрушиха цялата ни икономика. Аз не виждам разлика. За разлика от Европейската, Българската десница си е грабителска, разбойническа, разрушителна..
56
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз и до днес не можах да разбера кои са бунтовниците в Сирия, коя е умерената и крайната опозиция, кои са ислямска държава. Хайде първо да си изяснят понятията хамериканците и тогава да дават акъл.
55
3
 
18
 
! Отговори
Харамия преди 7 години
"В момента в тези квартали има няколко бунтовнически фракции, които варират от ислямски батальони, свързани с прозападната Свободна сирийска армия, до сирийския клон на Ал Каида, Джебхат ан Нусра (Фронт на победата)."Ако "умерената" опозиция варира между про-западни ислямисти и Ал Кайда, единственото разумно решение е да бъде подкрепено на всяка цена светското правителство на Ал Асад.Независимо от това какво грехове има той, за нас българите е по-добре така, отколкото либийския сценарий.
54
3
 
9
 
! Отговори
454 преди 7 години
абе какво настъпване на Асад акате, като малко по-долу в статията пишете, че западната част е под контрола на Асад - е че той си е там Аман от политически коректни статии!!!
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете тези лъжливи статии.Просто е!В Алепо е пълно с терористи Мирните жители са претиснати между армията и джихадистите.ако минат към Асад ИД ще ги избият те ги ползват за жив щит ако минат към ИД армията ще ги избии.най добре изтеглете се към нивите стойте там 5,6дена и като превземат Алепо ще видите хората кого ПОТКРЕПЯТ
52
7
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименУПА ръководена от Степан Бандера е антифашистка организация и няма отношение към избиването на евреи или поляци. Това е заключението на съдиите в Нюрнберг, подписано от СССР САЩ и Британия. Бандера живее като свободен човек в Мюнхен до 1959г. Анонимнико, чети документи а не пропаганда.
51
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Да правят референдум, да обявят Алеповска Народна Республика (АНР) и да се борят срещу Дамаската жидо-арабска фашистка хунта.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истинатабля бля
49
16
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 7 години
До АнонименКазваш, да започнем да четем малко новини от съвеЦката пропаганда. Че да видим каква е истината.В целият ми съзнателен живот, до сега не е имало случай, в който, това, което казва съвеЦката страна да е било истина.И сега, нещата не са по-различни, въпреки вашата неудържима любов към джуджето.
48
4
 
29
 
! Отговори
Варна преди 7 години
ДНЕС стига западна пропаганда,стига мазнене.Какви бунтовници,какви 5 лева?Това е столицата на Ислямска държава.Утре тези може да дойдат и във вашия дом
47
5
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета статията и се питам :На тоя му е било по-зле когато Сирия е била спокойна държава отколкото откакто започнаха сраженията ?!Алепо не го ли завзеха някакви терористи и почнаха да го плячкосват?Дали не е от тези бунтовнци дето уж се борят да свалят Асад а всъщност са си най-обикновени бандити за които един такъв град без официалната власт (армия,полиция) е истинска златна мина?Просто защото може да правят каквото си поискат?Не ми се вярва Асад да почне да избива мирното население.Безумно е.
46
8
 
74
 
! Отговори
хехе преди 7 години
САЩ и НАТО се чудят как да изтеглят от Алепо инструкторите си които вкараха преди 2 години ....как ли ще реагира света ако разбере че над 4000 американци се бият в Алепо .....2000 са платени ...от часна организация за наемни войници .....ако умрат загубите на фирмата са невероятни ......за тва са всички преговори ....молят се на Русия да им даде коридор да се измъкнат .....
45
7
 
59
 
! Отговори
Умен преди 7 години
Другарю Путин, моля изпробвайте "умерено" всички най-нови и експериментални оръжейни системи върху "умерената" опозиция в гр. Алепо. Хуманно им раздайте умерено болезнена см.ърт
44
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко трудно силите на Асад ще настъпват към Алепо, при положение, че те през цялата война до момента контролираха големи части от града.
43
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истината А ! Добре че спомена Украйна . И си го наби . В Украйна национален герой Бандера . Човекът под което ръководство са избити над 800 000 хиляди евреи ,с куршуми ,изгаряни живи ,заклани ,бременни ,деца . И САЩ и ЕС го подкрепят . Защо демократите подкрепят наследниците на ,убииците на 800 000 еврей,маршеруващи със свастики . . Защо подкрепят убииците на над 150 000 поляци във Волинската резня .И кой са фашистите ?
42
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Алеппо е градът на тероризма и ислямския радикален геноцид в Сирия.Редовно снабдяван от турския режим на Ердоган и режима във Вашингтон(срещата на Маккейн с терористите в Европа) с оръжие и техника за да извършват ислямските терористи от Алеппо геноцид над християните,кюрдите,свободните сирийци и всички,които подкрепят законната светска власт в Сирия."
41
5
 
46
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Жителите на Алепо сами ще избият терористите и ще посрещнат с хляб и сол правителствените войски - край с харемите и главорезите.Тук няколко туркофили плачат, че чак реват, ами отивайте да помагате, не ревете на чужди ГРОБИЩА.
40
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да изпукат от глад и болести дано- щом настъпва Асад, значи Алепо е ИДИЛски сборище. Дай Боже да погребат всичкото гнусни обитатели на долната земя, кланящи се на алхския сатана.
39
4
 
35
 
! Отговори
Ореваха орталъка преди 7 години
"Сенатор Маккейн от Конгреса на САЩ да беше мислил за Алеппо,когато правеше официални тиймбилдингове с терористите и Багдади от ИДИЛ в Европа през 2013 с знанието и съгласието на режима в Вашингтон-Президент,Конгрес,ЦРУ,ФБР,Сикрет Сървис,Националната агенция за Сигурност,Държавния Департамнет."
38
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От статията разбрах, че горката бедстваща в Алепо опозиция има няколко бунтовнически фракции, които варират от ислямски батальони, свързани с прозападната Свободна сирийска армия, до сирийския клон на Ал Каида, Джебхат ан. Всичко е ИДИЛ?!