Най-малко двама убити и 8 ранени при стрелба в Йерусалим

„В последната минута“ Израел и „Хамас“ удължиха примирието
30 ное 2023 10:58, Елка Василева
13
Най-малко двама убити и 8 ранени при стрелба в Йерусалим
Снимка: БГНЕС

Най-малко двама души бяха убити, а осем ранени днес при стрелба по време на час пик в Йерусалим, съобщи израелската служба за спешна медицинска помощ "Маген Давид адом", цитирана от Ройтерс.

Още по темата
"Двама терористи, пристигнали въоръжени на място с превозно средство, са стреляли по мирни жители на автобусна спирка. Те бяха неутрализирани от силите за сигурност, които са били наблизо", каза израелската полиция.

Голям брой линейки и полицейски коли се стекоха на мястото на престъплението, а полицията каза, че е претърсила района, за да се увери, че няма други нападатели.

Американският посланик в Йерусалим осъди стрелбата.

"Ужасна терористична атака в Йерусалим тази сутрин. Категорично осъждаме подобно брутално насилие", каза посланик Джак Лю.

Стрелбата в Израел бе извършена на фона на договаряне "в последната минута" между Израел и "Хамас" за удължаване на примирието с още един, седми ден, за да може да продължат преговорите за размяна на палестински затворници в Израел и заложници в Газа.

Примирието позволи на много хора да получат необходимата хуманитарна помощ в Газа след бомбардировките на Израел, предизвикани от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Предвид усилията на посредниците да се удължи процесът по освобождаване на заложници при спазване на условията на договорената рамка действащата пауза ще продължи, съобщи израелската армия в изявление, публикувано броени минути преди изтичането на временното примирие в 7 ч. тази сутрин.

"Хамас", който вчера освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници, съобщи в свое изявление, че спирането на огъня ще продължи седми ден. Условията на примирието остават същите, което означава че сраженията спират, а хуманитарната помощ ще може да стига до нуждаещите се в Газа, заяви говорител на катарското министерство на външните работи.

Катар бе ключов медиатор между воюващите страни, заедно с Египет и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Преди новото договаряне Израел и "Хамас" заявиха, че се подготвят да продължат да сраженията, тъй като преговорите за освобождаването на следващата група заложници са в застой.

"Малко по-рано Израел даде списък с жени и деца съгласно споразумението, така че примирието продължава", посочи канцеларията на израелския премиер в изявление точно когато срокът на спирането на огъня трябваше да изтече.

Преди това "Хамас" каза, че Израел е отказал да посрещне още седем жени и деца, както и телата на трима заложници в замяна на удължаване на примирието. Групировката не съобщи имената на убитите, но каза вчера, че семейство от трима израелски заложници, най-малкият от които е 10-месечният Кфир Бибас, e загиналo по време на израелски удари срещу анклава.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
за беснитеКУЧЕТА преди 4 месеца
е необходимо санитарно почистване
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно е кой започна първи с кланетата на жени и деца и какво искаше да направи с това. Израелците наистина можеха да сринат цяла Газа за две седмици и да има не 10.000, а 2 млн жертви и не го направиха. Извинявайте, ама кой отвлича 10 месечно бебе за заложник? Къде сте чували някоя армия по света да го прави? И после убиха детенцето. А оня отвлечен руснак, който успява да избяга и 'цивилни' го хващат и връщат в плен на терористите? Въобще не ги съжалявам тия джихадисти в газа, ама въобще
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още след 67', при поредния джихадистки атентат върху Израел, умират над 200 израелски палестински араби; в Израел живеят около 2 млн палестински араби. Започва масово записване на араби в израелската армия и това продължава и до днес. В израелската армия има араби бригадни генерали, които открито заявяват, че се бият за родината и семействата си, а палестинците са спрели да са им роднини в момента, в който са убили други араби мюсюлмани, чиято единствена вина е да живеят в Израел.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тъпо и упорито, палестинските араби си плачат за разстрел. Въобще не сравнявайте положението с Газа, там има война. Йерусалим е международен град, под контрола на Йордания и това е направено съвсем умишлено, за да се предизвика широкообхватна религиозна война между исляма и останалите религии. Йордания е в мир с Египет и Израел, а палестинските джихадисти това не ги устройва. И защо не нападат военни или полиция, а винаги колят момичета?
5
9
 
1
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
всеки ден трябва да е така ... да видят какво е
4
4
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Моля те,брат Нетаняху,освободи ни от руско-турските окуоатори на Майка България! Поклон пред храбростта ти и честта ти,свети израелски Апостоле на Свободата ни !
3
6
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Не Израел,а тъкмо страхливците араби унищожиха Палестина.Във Франция съм и се гавря с арабското нввежество.Защо не итидат да се борят за свободата на Палестината им? Защото друго,освен да пушат хашиш и играят на хазарт не могат.Освен това Израел не е грабил от палестинците земя.Тази земя бе законна Британска земя и бе предложено от англичаните да достойните евреи да купят земята.Арабско безсрамие ромско ! Да живее Израел !
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е за това никакво спиране на огъня - бой по арабелите до откат!
1
3
 
10
 
! Отговори
до предния преди 4 месеца
арабоман-Палестинците-детеубийци нямат право на живот.И това ще бъде присъдата им.Забравяте угодно да споменете за изкланите деца и жени от арабските животни-терористи.Еврейските невинни жертви не са жертви,А?