Парламентарната комисия прие на първо четене Бюджет 2006

За първи път в проектобюджета за следващата година се определя буфер при харченето на средствата за общините и за държавните разходи
10 ное 2005 19:06,
Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене законопроекта за Държавен бюджет за 2006 година.

За първи път в проектобюджета за следващата година се сменя критерият, според който за общините и за държавните разходи се определя буфер при харченето на средствата. Досега този буфер се определяше в зависимост от бюджетния дефицит. За пръв път от 2006 г. за буфер ще служи дефицитът по текущата сметка, обясни министърът на финансите Пламен Орешарски пред депутатите от бюджетната комисия.

Буферът е харчене до 90 на сто от заложените разходи, като последните 10 на сто се предоставят в края на четвъртото тримесечие, в случай че дефицитът по текущата сметка не надхвърли 12 на сто, каза Орешарски.

Проектът за бюджет на съдебната власт, гласуван от комисията, и който ще бъде внесен в пленарна зала, е този със становището на правителството, а не на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Според ВСС за следващата година ще са необходими 471,9 милиона лева, а според правителството - 277 милиона лева.

Министърът на финансите заяви, че ако бъдат приспаднати предвидените средства за покриване на щетите от наводненията и средствата за европейската интеграция, реално държавната администрация свива разходите си през 2006 г. с около 1,5-2 на сто.

Спонсорирано съдържание