Петролът се срути с близо 7 долара, борсите в САЩ със значителен ръст

Очакванията на Бернанке за по-ниска инфлация подкрепиха долара и фондовия пазар
23 авг 2008 11:51,
40
Петролът се срути с близо 7 долара, борсите в САЩ със значителен ръст
Снимка: БГНЕС

Цената на петрола регистрира поредното си рязко движение през последния ден от работната седмица, губейки 5,5 на сто от стойността си, което е най-голямото процентно понижение на котировките от декември 2004 година насам. Значителното поевтиняване на черното злато доведе до оптимизъм сред инвеститорите в акции и американските борсови индекси отбелязаха значителни повишения.

Основна роля за поевтиняването на петрола изигра стабилизацията на американския долар, който напредна с близо 1 на сто срещу еврото, след като ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке каза, че очаква инфлацията в САЩ да спадне през следващите месеци и че централната банка е готова да направи каквото е необходимо, за да държи поскъпването на живота под контрол.

За спада на котировките допринесе и съобщението на ВР, че доставките от Каспийско море през Турция са възстановени. Те бяха спрени в началото на месеца, след като на петролопровода от Азербейджан до Турция избухна пожар и се наложи спиране на преноса на петрол.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има много истини в твойте думи, но липсва и едно уточнение - който с Русия се е хванал хубаво не е видял от нея и винаги ама винаги руснаците получават много повече от колкото дават ;)
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe hora :)Nikoi nqma da sloji embargo na Rusiq :)Polovinata svqt zavisi ot nenite resursi a zalejite sa za o6te desetki hilqdi godini.Tova 4e bol6instvoto rusnaci za super oligofreni e vqrno no tova se otnasq i do bylgarite nqma kakvo da si go kriem sega :)Sy6to taka e vqrno 4e Rusiq izopa4iva istoriqta smeni imeto na bylgarskata azbuka s Kirilica i ize istori4eskite knigi ot manastirite predi 2 veka, kakto i nasyska syrbiq da ni napadne v Srybsko bylgarskata voina. Vypreki tova oba4e v Rusiq ima mnogo hora koito sa dobrojelatelni kym nas mnogo pove4e ot tezi v Amerika. A i vidqhme do kyde stignahme s Amerikanska "podkrepa"Byde6teto e na Rusiq i v tova nqma kakvo da se symnqvame.Makar 4e vse o6te sa zdravo v blatoto tam po-zle nqma kak da stane ne6tata sa trygnali na podobrqvane.Vse pak neka nezabravqme 4e predi revoluciqta rusiq be6e mnogo napred s materiala rublata be6e po-skypa ot dolara i imenno poradi tazi pri4ina i zapada finansira bol6evikite za da spyne imperiqta.V momenta ne6tata se vyzvry6tat kym predi6noto polojenie. A i Rusiq nqma na kyde da hodi poneje ot ednata strana sa q podpreli Kitai koeto e golqma zaplaha za vsi4ki! Indiq koeto e ne po malka ikonomi4eska ako ne voenna zaplaha. a ot zapyd Evropa koqto e nai golemiqt tehnologi4en konkurent. taka 4e i tam ne6tata zapo4naha da se razvivat s byrzi tempove.Neka nezabravqme sy6to 4e Bylgariq vloji izklu4itelno mnogo v Rusiq prez poslednite 1000 godini. Cqlata ruska kultura se dylji na Bulgariq. Dori v dale4na Alqska v Cyrkvite se sluji na bylgarski ezik.6te doide vreme kogato Istinata 6te izleze i Rusiq 6te ni se otblagodari za vsi4ko koeto napravihme za neq vypreki vsi4ko koeto polu4ihme nasre6ta. Bez Bylgariq Rusiq nqma minalo ala i bez Rusiq Bylgariq nqma byde6te.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Както може да се убедят всички, след като прочетат номер 27 - някои другари, както и предупредих, вече са с нервна криза и реални признаци за "сумрачно" състояние на съзнанието. Прочее прочетете внимателно номер 27 - ще ви стане ясно какво е състоянието на типичния комунистически мозък. Дори и трагично не може да се нарече, нали. :)
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не свалят цените заради бензиновата мафия. сега ще кажат че са купили петрола на високи цени и не искат да губят. да ама тогава шофьорите в България ще трябва да покрият загубата. после ще кажат че петролът е поевтинял, но видите ли доларът се качил. после ще измислят че сигурно международното положение се е влошило. и все така мафията на прекупвачите и спекулантите ще ни дои
35
0
 
0
 
! Отговори
бивш нефтохимик преди 15 години
То ,че политика за нефта има е така ,но не мога да разбера за какво се дърляте .Тук става въпрос за цената на международните пазари. Защо цената на горивата не се върнат на нивата когато нефта имаше цена от110$ за барел? Те това е въпроса.Мойте съображения съм изложил в пост 12.Тук повечето се дърляте като петлета.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Свободният свят е в Русия - останалото е чист ***!............. Мухахахахха! Много наивници са си мислели така, но сега гледат тревата откъм корените... Виж Политковская, Литвиненко и пр.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОПЕК намалиха цената на петрола след събранието си в четвъртък под натиска на американците заради президентските избори. Венецуела обаче вече декларира че няма да се съобразява с ОПЕК и няма да продава на САЩ на такива цени
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
петролът пада главно заради президентстките избори в САЩ и главно заради очакванията да се разреши сондирането по американските плажове, което досега беше забранено след екологичната катастрофа в Тексас през 70-те год. това са основните фактори. доларът беше подкрепен най-вече от очакваното изтегляне на американците през следващата година заради обещанията на Обама. но американците не може да се радват много дълго, понеже Китай и Индия ще продължат да внасят все повече петрол, а ако цената му се запази ниска руснаците ще спрат да изнасят петрол и земен газ. Европа и САЩ вече зависят от Русия в много по-голяма степен от миналото. Русия става все по-силна и ако не се намери алтернативно гориво или ресурси, САЩ са пред фалит
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само да добавя нещо ,което струва ми се ви обягва въпреки умните коментари. Това , че долара ще девалвира и суровините ще продължат мощно да поскъпват защо се счита за неизгодно за САЩ ??? НапротиВ!!! Америоканците искат девалвация на долара за да си платят вътрешния и външния дълг и да падат жестоко акто относителен дял финансите на арабиските държави и китай, а и много други. Американците ще си напечатат после колкото искат долари. Освен това кой каза че американците не притежават ресурви??? НАпротив американците притежават 60 % от ресурсите, които ще поскъпват тепърво и основно златото. Само петрола е пробив в системата и това ме кара да мсиля ,че САЩ имат предвид друго гориво и други технологии и сам огледат сеир сега. А факта че ситуацията е полезна и за Русия - ми нищо чудно винаги големите са на далавера. Няма за какв ода се карате, война нема да има.. И по добре ! ПС. моля ви не политизирайте икономическите теми
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е пред пълен разпад. Единственото което все още държи тази страна в днешните и граници е наследника на КГБ или както сега го наричат ФСБ. Колко още ще издържат година, две пет? След това ще последва мощно сгромолясване и от пепелта на руската империя ще възникнат десетина нови държави. Това е бъдещето на Русия и никакъв петрол, газ и природни богатства няма да я спасят. Това го знае и Кремъл и единственият начин загниващия труп Росия да остиска още някоя година е разпалването на никому ненужни войни със съседите.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в пазар на биковете е съвсем нормално да има моменти на корекция. Точно такива моменти се избират за да се тръби че петролат и другите суровини падали. На 10 годишна база суровините се качват десетки пъти, и след 10 години ще са минимум 10 пъти по-скъпи. конкретно за петрола - той ще падне само при промяна на политиката - придвижеване с велосипеди, редуциране на разстоянията преминавани до работа и до училище, увеличаване делът на жп транспорта, увеличаване процента на возилата с алтернативно гориво. Лично аз мсиля че електричеството може да замени нефта до 50 %
28
0
 
0
 
! Отговори
ЗАХАРИ СТОЯНОВ преди 15 години
Да, и като се събуди - пръстите ти в контакта, а косата накъдрена?:))))Неуважаеми служители в руското посолство, направете си труда да прочетете какво е написал за Русия великият БЪЛГАРИН Захари Стоянов.Като изключим вас, работещите в посолството и консулствата на Русия и част от руските емигранти в България, мнението на Захари Стоянов се подкрепя от огромна част от българите. Нека ви цитирам само два откъса от него:-.-.-.-.-.-.-.-.-По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села.-.-.-.-.-.-.-.-.-Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. -.-.-.-.-.-.-.-.-ПРЕДПОЛАГАМ СТЕ НАЯСНО ВЕЧЕ КАКВО МИСЛИМ ЗА ВАС.НАБИЙТЕ СИ ГО В ПРАЗНИТЕ *** КРАТУНИ И СЕ ИЗМИТАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 22. ***, ти ли ще ме учиш на показатели на качеството и количеството бе?! Икономиката си я заври в ! Признавам само интензионала на погледа, който - ако реши - убива без да му мигне окото такива като теб. Що се отнася до екстензиите и количествата, мри си там в ефектите на времето и изоставането! Самата дума икономика е ефект на екстензиите и математиката. Истинското творчество е интензия и изхожда от различията и непредсказуемостите. США ще загине вследствие "контраудар от нищото". Ама първо малко ще й погледаме сеира как се гърчи под погледа на възхождаща Русия... Мри, икономист гнусен!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
САЩ са сатанинска империя, страна-мутра. Русия е самодостатъчна в суровинно, културно, ресурсно и чисто хуманно отношение. Не е така със САЩ обаче. Освен съдбовно от петрола, те зависят от непрекъснатия приток на свежа емигрантска кръв от целия останал свят. Те на нищо не научиха света, освен на далавера, мошеничества и как да се краде и граби, за да се устояват собствените интереси. Но тези имперски амбиции повече не могат да бъдат задоволявани, самата земя повече не може да търпи духа на консумеризма и потребителството. Ако САЩ не се променят през следващия президентски мандат, те ще загинат в собствените си фекалии и алчност. Никакво господство над икономиката нема да ги спаси. Други страни и други народи господстват над нещо много по-важно - икониката. Една от тях е Русия. Русия ще влезе в Новия свят нашестата раса, докато САЩ загива с изчерпването на ПЕТрола. Понеже са животни, хора без ценности и без Бог!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Разбира се, че САЩ ще фалират, а Русия ще просперира, нема да се плашите. САЩ са вечно фалиращи, а Русия е вечно просперираща, също както комунистическото бъдеще е вечно светло, а лошия капитализъм - вечно загниващ. Разбира се, по една малка случайност за която не си струва и да се говори, практически всички високи технологии са създадени в западния свят, САЩ имат всяка година по няколко нобелови лауреати по науките, а СССР за цялото си 70-годишно съществуване имаше само двама. Въпросната просперираща Русия е със заплати и пенсии доволно много пъти по-ниски от загниващите, а една чашка кафе в Москва, както стана дума наскоро под друга новина, струва 10 щатски долара в обикновено заведение. Същото кафе струва средно 3,80 долара в Ню Йорк. За разликата в доходите - няма да говорим, щото някой другари ще изпаднат в нервна криза. :)
24
0
 
0
 
! Отговори
Ivostiil преди 15 години
Русия това онова, Китай това онова, ако не е САЩ да им купува ***, Китайците ще мрът гладни, на кое се дължи покачващата се икономика бе на големите продажби а кой купува САЩ и ЕС,
23
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
Ти вярваш ли си наистина, или такава е инструкцията от посолството?Съдейки по лексиката ти, ти си чистокръвен руснак, понаучил малко български.Та да те попитам, абе, *** пияна, що щеш в нашата западнала и неразвита БЪЛГАРИЯ, а не си стоиш в твойта просперираща и развита Русия?Най се дразня, когато такива като теб, умрели от глад в родината си, жадуващи за нормални обувки, блузки и дънки, за нормална цивилизована страна, нормални отношения между хората, възможност да видят как живеят в нормалните страни, - като позабравят малко глада, мизерията и простотията в родината си и стават големи родолюбци.Като ти е толкова мило за Россия - хайде на първия самолет и обратно в блатата от които си изпълзял.Ако имаше поне капка мозък, щеше да си разбрал, че представените от теб цифри категорично и еднозначно подкрепят тезата на 10.След като 20 % от БВП се реализира от износ на нефт и газ, поне още 8 % - от износ на оръжие и 4 % - са от износ на други енергосуровини, най-вече ядрено гориво, а 14 % са износ на други суровини - алуминий, диаманти, различни видове руда, още около 20 % са за износ на други продукти, от рода на хайвер, водка, кожи и т.н. - сещаш ли се до какво ще доведе едно ембарго?Пълна разруха за не повече от 2 години. Вот так, ублюдок нещастный!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Без майтап ти даните от Световната Банка ли ги взе или от авиша на Болшой Театър публикуван в в.Комсомолская правда? А като учеше в ВИИ Карл Маркс редвоно ли ходи на лекциите на Чавдар Кюранов и факира Румен Гечев? Слуайно да си наясно що е то интензивен и екстензивен растеж и защо Русия има от първия и до кога? Всичките ми сипатии към руснаците но наясно ли си че руската икономика се движи от твойте любими руски юдеи :)
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти днес пи ли си хапчетата или забрави? Ела на преглед отново ако трябва да вдигнем дозата или да те изпратим на кратко лечение на 4ти километър.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тук се говорят абсолютни глупости! Износът на нефт дава едва 6% от БВП на Русиь, а на газ - 13%. Преувеличава се ролята на петрола и газа за съвременния икономически възход на Русия. Иска им се на някои *** в тоя форум нещата да са така, както им ги казват американските медийни ментори, ала не са така. САЩ ще фалират финансово да две години. А Русия в момента е най-ускорено развиващата се икономика - ръст 13 на сто за 2007 и първото шестмесечие на 2008 г., ръст по-бърз даже и от Китай (10.8%). Умирайте от яд, Русия е бъдещият лидер на човечеството, доколкото е останало нещо от него, щото тоталната промивка на юдеите през тия години се оказа фатална. Свободният свят е в Русия - останалото е чист ***!

Спонсорирани публикации