Продължава търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене

Харченето на средства за проекта е ограничено до минимум
18 юни 2010 18:15,
96
Продължава търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене
Снимка: БГНЕС

Продължава търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, стана ясно от изказване на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той посочи, че целта е да се намери качествен инвеститор, който да се ангажира с рисковете и ползите от проекта, съобразно участието си в акционерния капитал.

Министър Трайков коментира, че през последните месеци има неофициални разговори с потенциални инвеститори в АЕЦ Белене, но те са необвързващи.

Той подкрепи думите си със случилото се със спечелилия конкурса за стратегически инвеститор RWE, тъй като впоследствие компанията се отказа от проекта.

Още от коментара на министър Трайков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
АЕЦ Козлодй произвжда 1/3 от нужната ни електроенергия.АЕЦ Белене е подобен на АЕЦ Козлодуй.Алтернативата на АЕЦ Белене е внос на електроенергия.Сериозно ли мислиш, че в случая имаш коли за цялото семейство и още две коли да даваш под наем?
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
преди малко докат се прибирах от кръчмата и случайно намерих на земята 10 лвготов съм да ги инвестирам в Белене,аз съм стратегически инвеститор!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ***, ако имаш достатъчно коли, за да се вози цялото ти семейство и освен това още 2 коли даваш под наем, ще си купиш ли автобус, само защото съседите ти са купили такъв ?!
60
1
 
0
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
"Видяла жабата, че подковават коня и тя дигнала краката." Като се има в предвид, че ние имаме АЕЦ от 1974г, кой е жабата в случая и кой е вола?
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Видяла жабата, че подковават коня и тя дигнала краката.
58
1
 
1
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
То се оказва, че не само Турция строи реактори в момента, но и Румъния продължава да разширява своята АЕЦ. До 2015 очакват да пуснат в експлоатация още 2 реактора (в момента 2 работят), като се смята, че ще може да се произвежда енергия от АЕЦ-а в продължение на 50г. Турците и румънците ли са много глупави, та строят такива нерентабилни електроцентрали или благодарение на г-н Борисов и неговата ***, ние си предаваме националните интереси, като същевременно ставаме за смях пред съседите ни?
57
2
 
2
 
! Отговори
киро преди 13 години
ТЪРСАЧИТЕ ПИТАХТЕ ЛИ РУСИЯТА ДАЛИ НЕ ИСКА ДА ПОСТРОИ АЕЦА ,щото другите ще ви набият шиша без да се замислят
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости.
55
1
 
3
 
! Отговори
nasko преди 13 години
Преди 12-15 години се мерна статийка , че в Америкаския Сенат е обсъждано и решено - АЕЦ Белене не влиза в Америкаските интереси и ако въобще се създава ядрен център на Балканите , то той ще бъде в Косово . Няколко дена по-късно започна Грийнпис да скандират -Беле-не, Беле-не , после мними български експерти от Германия , обявиха за сеизмични проблеми и т.н. Оттука нататъка започна сеира на всички правителства с проектите и строежа на новата АЕЦ И нашето самобичуване - кой е по-лош ...
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За домати и консерви това и получихме - цъкаща бомба ! След '89 г се вложиха стотици милиони за достигане ниво на нормално ниво на безопасност на АЕЦ Козлодуй.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така е, непосилна е. Трябва да използвам електронен микроскоп за да оценя реалните му размери. Другият вариант е в ЦЕРН да го потърсят и него, докато търсят други липсващи елементарни частици.
52
2
 
1
 
! Отговори
r.umen. преди 13 години
Гоце да направи референдум за съд АНТИМАФИЯ или се страхува, че ще разберем кой покровителства маргините, тракторите, ' златните ' барети, дупнишките братя, делиорманските ' бизнесмени ' и подобни и най - вече, че ще се разбере кой е главЪтЪ на октопода у нас !?
51
1
 
1
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Ти си прав! Много по-добре ще е някой да ни я построи без пари или за домати и консерви, както беше построен Козлудуй! Тогава ще си струва, защото ще сме на чиста аванта! Като ни я построят, спокойно вече ще можем да си плюем по строителя и да го обвиняваме в империализъм. Много добре, ама сега нямаме домати, а и баламите свършиха.Я кажи сега, виждам, че си компетентен, каква ще е печалбата на шведите, които са решили да си подменят всичките АЕЦ, а те дават 50% от електричеството на Швеция?
50
1
 
3
 
! Отговори
stg преди 13 години
za 56, прав си аз написах най най най оптимистичния вариант че е 20 години, с цел "специалистите " по енергетика да не скочат веднага да ме оборват с леко коригирани цифри истината е че централата никога няма да излезе на печалба, защото преди това ще изтече ресурса на реакторите
49
2
 
3
 
! Отговори
za 56 преди 13 години
Козлодуй обяви печалба 65 000 000 евро за миналата година, Белене има същата мощност и същите разходи да речем- гориво, и пр.. Печалбата и ще е подобна, ако не и по малка заради 30 годишните разходи по строителството. 20 години х 65 000 000 = 1 300 000 000 евро. Ня *** да стане за 20 години да излезе на печалба ........ отделно няма на кой да продаваме,а и нямаме сметка да си строим сами конкуренция и то доста скъпа
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мировой атомной энергетике в результате Чернобыльской аварии был нанесн серьзный удар. С 1986 до 2002 года в странах Северной Америки и Западной Европы не было построено ни одной новой АЭС, что связано как с давлением общественного мнения, так и с тем, что значительно возросли страховые взносы и уменьшилась рентабельность ядерной энергетики.В СССР было законсервировано или прекращено строительство и проектирование 10 новых АЭС, заморожено строительство десятков новых энергоблоков на действующих АЭС в разных областях и республиках.
47
4
 
3
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Непосилна задача е за теб да преценяваш колко ми е акъла.По-добре се огледай и виж колко безпомощна е България, откакто си сменихме съюзниците.
46
2
 
4
 
! Отговори
стг преди 13 години
По приблизителни разчети, ако АЕЦ Белене работи на 100 процента ще се изплати след 20 години и тогава ще е на 0 и ще почне да печели евентуално. Проблема е че Русия строи АЕЦ и на единствения ни сериозен клиент Турция, така че на кой ще продаваме ток, на който и Румъния сиреч на никой
45
4
 
3
 
! Отговори
стг преди 13 години
тука очевидно всички сте специалисти по енергетика, а да четете можете ли , ако отговора е да отворете и прочетете , енергийната система на България е натоварена около 53 процента в момента, износа на тока е на такива цена на каквито има клиенти, АЕЦ Черна вода работи на половин капацитет щото няма какво да се прави с тока който произвежда. Цената на тока произведен от АЕЦ, като се сложи цената на самият обект и цената на закриването му после + съхраняването на горивото - става друга
44
3
 
5
 
! Отговори
адвайса преди 13 години
Г-н Трайков, трябва да отидете на Луната, там сигурно ще намерите стратегическия инвеститор. Пък ако не го намерите и там, не се отчайвате, може да построите АЕЦ Белене, като съберете по 10 тина хиляди евро самооблагане от всяко българско *** и всеки отявлен русофил и АЕЦ-а е готов.