КЗК: "Булгаргаз" е злоупотребил с господстващото си положение

Дружеството налагало нелоялни условия по договори за газ
Обновена: 27 мар 2014 18:10 | 27 мар 2014 18:10, Анисия Иванова
2
КЗК: "Булгаргаз" е злоупотребил с господстващото си положение
Снимка: Reuters

Държавната газова компания "Булгаргаз" е злоупотребявала с господстващото си положение, обяви Комисията за защита на конкуренцията.

От регулаторния орган смятат, че дружеството е нарушило интересите на потребителите в периода август 2010 - декември 2012 година, когато налагало нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на газ.

Според комисията, в посочения период дружеството е принуждавало клиентите си да продължават срока на сключените договори без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в тях.

Освен това едностранно е поставяло условия, без които договорите не е можело да бъдат продължени. "Булгаргаз" е задължавал клиентите си да заявяват и количества природен газ за следващата година отново по едностранно наложени указания.

Според регулатора, поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължават да се снабдяват с природен газ от него. Определението на комисията не подлежи на обжалване, като компанията има едномесечен срок да предяви своите писмени възражения и да поиска изслушване от комисарите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 10 години
Освен това едностранно е поставяло условия, без които договорите не е можело да бъдат продължени. "Булгаргаз" е задължавал клиентите си да заявяват и количества природен газ за следващата година отново по едностранно наложени указания.Абсолютно вярно, мога да го потвърдя защото аз правя разчетите за разхода на пр. газ за година напред в предприятието където работя.И винаги накрая на годината има наказателна такса (ако надвишиш или ползваш по малко от заявеното количество газ)