Европейското мляко не е по-евтино от българското

Няма картел в млечния сектор, твърдят от бранша
9 мар 2016 15:00, Анисия Иванова
19
Европейското мляко не е по-евтино от българското
Архив: Булфото

В България влиза прясно мляко от Европа, но никой не може да каже, че то е по-евтино от българското. Това каза Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводителите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Все пак ние имаме и транспортни разходи. А при закупуване на млякото от Европа, първо се плаща и после пристига", коментира още той.

Загубите на европейските млекопроизводители заради руското ембарго съставят 15% от общото производство на територията на ЕС. За България това се равнява на 30 % от годишното производство на страната, обясни  председателят на млекопреработвателите в България - Димитър Зоров.

По думите му твърденията за съществуващ картел в млечния сектор са неоснователни: "Има 240 предприятия, които не членуват в една организация. Няма как да се договорят всички. Цените в цяла Европа са изравнени, това означава ли, че и там има картел?", попита Зоров.

Той обърна внимание, че едва 30% от кашкавала, продаван у нас, е с български произход.

Вчера Колев поиска директно разпускане на КЗК и намесата на ДАНС за разследване на картел в сектора.

"Поискаме разпускане на Комисията, защото от 8 месеца сме алармирали за разследване, но отговор няма", поясни той..

"Искахме да се намеси ДАНС и Прокуратурата в митници, за да се види каква суровина влиза в Европа, защото на етикетите пише само "Произведено в Европа" и не са изследва какво има вътре в продукта. Агенцията по храните не е представила протоколи на изследваните храни и колко от тях имат палмова мазнина вътре", поясни той.

Колев защити тезата, че значителна част от загубите в сектора са генерирани от липсата на проверка. По думите му бюджетът губи над 100 млн. лева от това.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZAPLATITE I TE LI SA NI PO4TI KATO NA EVROPEICITE?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В испания лидълското е на 58ц ,а по-скъпото стига до към 89ц , при изкупна цена 32-35ц , и в Лидъла има едно бяло саламурено сирене (6,50Е за кг), каквото в България от мноооого години не съм ял
16
0
 
0
 
! Отговори
Chastna mandra преди 8 години
Dance :-):-):-):-):-):-)
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там където има вани в повечето случаи се мият с прах за пране за по евтино. Пръска се за мухи без никаква идея, че това са отровни препарати. Крайно време е държавата да помогне като организира цялото производство в района да е на едно място с ток вода канализация комуникация обща вана за бързо охлаждане и лесен контрол........
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо, българското мляко не е по евтино от вносното. Пита някой. Защото нашето мляко се произвежда в допотопни условия. По голямото количество де, не всичкото. Произвежда се на село. В самото село. Не в лоши условия , а в никакви условия за елементарна хигиена.С много излишен труд и като първобитни хора .Животните не се изследват за болести, животновъдите нямат здравни книжки. Сулю и пулю е в досег с млякото, включително кучета и котки. Млякото се охлажда със замразени с вода пластмасов бутилки
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ДДС е като в Европа цените на млеката ще паднат с над 10 %
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За цената на вносното е така , но българското се изкупува на 45 ст . Вярно е че някои ферми искат 60 ст , но когато почне да се произвежда и бяло саламурено , както се произвежда кашкавал в ЕС цени те ще се изравнят . Фермите ще го дават по 45 ст пазар . В момента може да се купи от мандри кашкавал на цени под 6 лв
11
0
 
2
 
! Отговори
Bai- преди 8 години
Рботя в мандра и внасяме мляко от Европа(Полша,Германия,Унгария).Купуваме и от Бг ферми.За еднакво качество цената на литър доставено от Европа е около55 стотинки.Транспорта от Европа струва 2000 евро за 25 тона цистернаТова прави 16 ст за литър транспортни разходи или цена 39 ст./л,От тях махаме поне 3 ст/л надценка на прекупвача и себестойността излиза 36ст/л първокачетвено мляко.В същото време Българската ферма иска 63-65 ст/л .Е как да накараме някой Бг производител да купува на тези цени ?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анн преди 8 години
Европейските фермери имат огромна подкрепа под форма на субсидии и прочие. Цените са им минимум с 10% по-добри от тези на българските производители... Сурово мляко под 50ст/л е смес с неясен произход и състав. Явно няма желание/интерес в България да се запази и стимулира родното производство.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иван Не му цъкайте минуси, защото е прав, аз купих от Лидъл 55 цента, 3,5 % масленост в Германия. За 1 Евро, от млекомата пред фермата, където наливат мляко, което току що е издоено за 1 Е, литър и половина.
8
1
 
9
 
! Отговори
Ком преди 8 години
До АнонименТакава е и цената в европа на млякото в кутия- около 1 лв
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в една верига, която има само два магазина в софия - в люлин и в младост, продават немско прясно мляко на цена 1 лев за литър. а сега де :)
6
4
 
2
 
! Отговори
az преди 8 години
До АнонименЗащото субсидиите им са по-големи и съответно техните продукти са по-евтини...
5
5
 
2
 
! Отговори
az преди 8 години
До свинаряНе знам къде са тези изкупни цени от 40-50 ст обаче.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майтап обезмасленото сухо мляко + добавката на палмово масло и свинска мас за докарване на 3,6% масленост да е по-скъпо от 50 стотинки. Почти повярвах.
3
1
 
8
 
! Отговори
Вот дю фак преди 8 години
Изводът е ,че по магазините няма български сирена и в същото производителите са на загуба защото не си продават кашкавала в русия
2
1
 
20
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Краве мляко се купува на 40-50 стотинки от производителите и след пастьоризация и опаковане се продава на 2 лева в магазина. Какви разходи имат,че да продават с 300% горница?
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не е обратното? Защо българското мляко не е по-евтино от европейското, след като заплатите на българските краварки и доячки са по-ниски от тези на европейските?