2000 работници от завода "Арсенал" остават без работа

Причината - намалелите поръчки
25 мар 2020 16:06, Нели Христова
47
2000 работници от завода "Арсенал" остават без работа
Снимка: БГНЕС

"Арсенал"-Казанлък депозира вчера в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда Уведомление за предстоящо актуализиране на състава с 2000 души, считано от 29 април тази година. Това съобщава генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, цитиран от своя пресцентъра.

Той уточнява, че в оръжейния завод сега заетите почти 9000 души. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството.

Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка е спадът на поръчките към "Арсенал", в следствие на създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци. Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал"-Казанлък, пише още в съобщението.

Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, посочват от дружеството.

Третата причина са възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори, което води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

"Арсенал" - Казанлък е 100 на сто експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството, изтъква Ибушев. И уточнява, че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3000 души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
започва се, Бойко не знам къде ще се скриеш но от глада по-голям съветник няма. Таз корона ще ти излезе през....
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво стана със 60% бе. Даже големите фирми нещът да се хванат на тази въдица. Кредити за безработни, *** помоща!
39
1
 
7
 
! Отговори
Къде е държавата ? преди 4 месеца
Новината се крие ! Хората не смеят да продумат дори ! Но разберете - сиромах човек, жив дявол ! 300 000 се върнаха от чужбина до сега само а и като отворят границите ще се изпълни мечтата на Боко да се върнат. И тази демагогия негова да лъсне ! Кво ще го правиш тука безработни бе ? .... Анализаторите не дават шанс на кабинета да изкара пълен мандат ! Рецесията ще е жестока след карантината. Глад болести а и оръжията на ловците изземвали дали е вярно не знам но се очакват ..гладни хора на улиците
38
0
 
12
 
! Отговори
Къде е държавата ? преди 4 месеца
И какво ще спечелите вие глупаци които тук се подигравате ? В Казанлък никой не смеее да коментира дори !!! Иначе е умрял от глад ! И къде е държавата сега ? Хората в Арсенал са предимно с не малък стаж. 3000 на борсата за 1 година ... Кой има полза от това ? Данъкоплатците дето се подиграват тук ли , дето ги чака същото ли ? Не виждате ли, че правителството не може да защити най- големия си работодател, най- сериозния си сектор, най-големия износител ? Какво очаквате да се случи с вас малките ?
37
1
 
7
 
! Отговори
Къде е държавата ? преди 4 месеца
Другите държави взимат мерки за безработните - дават по 1000 евро безвъзмездна помощ, а тук държавата те оставя на пътя . Народ облечен с кредити. Дългове. Междуфирмена задлъжнялост. Айде ся си продавайте апартаментите по 1000 лева квадрата и ревете че няма клиенти ! Няма и да има ! И в световен аспект се очакват 50 процента да са безработни. Корона вируса издърпа очакваната рецесия на пред просто. Изходът е само един - хазната да подпомогне фирмите които осигуряват БВП т.е. които изнасят !
36
1
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 4 месеца
Бойко стига си писал
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Арсенал е частно предприятие и работи на 100% за износ, т.е. правителството няма никакво отношение към съкращенията.
34
0
 
8
 
! Отговори
Don преди 4 месеца
Споко,от Арсенал ще бъдат съкратени работещи на 30,40 години с по 2 деца,пенсионерите ще ги оставят,те са незаменими,тях Тодор Живков ги е назначавал. Представа си нямате за какъв "смях през сълзи" е там-70,80 и нагоре годишни настройчици и началници-НЕЗАМЕНИМИ..........
33
1
 
20
 
! Отговори
Казанлък преди 4 месеца
1000-евро на кв/м,строи един”бизнесмен”в Казанлък.......Човешката лакомия край няма.Спокойно иде.....ще има самоубесени бизнесмени
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шивашка фирма съкращава хора.Колко прост собственик трябва да си,точно сега да ти фалира ШИВАШКАТА фирма....
31
2
 
11
 
! Отговори
3000 таксита преди 4 месеца
В Пловдив останаха безработни ---на някой да му е задремало.....тука не е САЩ,който не издържи
е довиждане....
30
2
 
29
 
! Отговори
Казанлък преди 4 месеца
И други работодатели съкращават.....каква”буря”идва не е истина
29
5
 
9
 
! Отговори
Г преди 4 месеца
Не е добре за заетите и семействата им, но е чудесна новина сама по себе си. Надявам се някой ден всички подобни места да затворят врати за един по - добър свят!
28
9
 
36
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 месеца
220 човека заразени с кашлица, 3 бабички починали и сега няколко милиона ще подухват супата.
Браво на всички умни глави за тази хистерия. Браво Бочко, браво Мутанчийски
27
2
 
11
 
! Отговори
препърс преди 4 месеца
До До9-Който гази във водата никой не остава сух,и не съм ехиден а сатиричен има разлика.Аз никога не съм спирал да се боря срещу несправедливостта ,първата ми работа преди 12 години,бях вдигнал бунт за заплатите,но накрая овцете сами себе си се провалиха ,оттогава работя само за себе си,аз съм маргинал,така вчера ме нарече господин Горанов ,аз не чакам на тази държава ,който чака на държавата ще бъде доен ,стриган и колен това е .Аз и никой няма да остане сух.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците от всичко правят пари... Ей сега всички са се юрнали да купуват оръжия, що никой не може да ти каже, но наливат пари в икономиката... Нашите тук ги е страх, защото знаят, че всичко се връща!
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Казанлъчани имат 2 възможности. Или да се запишат в армията, както едно време всеки втори в Казанлък беше войник. Или да почват да орат розите
24
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да пуснат в Била и Кауфланд, Макаров и АК-47 от Арсенал... И никога няма да фалират...
23
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТИЯ МИЛИАРДИ КОИТО СЕ ОТПУСКАТ ЗА БОРБА С ВИРУСА И ЗАРАДИ КОИТО НА ТИКВАТА МУ ТЕКНАХА ЛИГИТЕ ПОНЕЖЕ СМЯТА ДА ДОКОПА ЩЕ МУ ИЗЛЯЗАТ СОЛЕНО ПРЕЗ НОСА.ДА БЛОКИРАШ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,ДА УНИЩОЖИШ БИЗНЕСА НА ХОРАТА И ДА ОСТАВИШ НАРОДА ДА ГЛАДУВА,ТОВА НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ПРОСТЕНО НА БОРИСОВ ,ЗАТОВА КАКВИТО И ИЗВЪНРЕДНИ И ВОЕННИ ПОЛОЖЕНИЯ ,КАКВИТО И РЕПРЕСИИ ДА ВЪВЕЖДА ШАЙКАТА КОЯТО СЕ ТРАНСФОРМИРА НА ХУНТА НАРОДА ЩЕ СКОЧИ,ЗАЩОТО ГЛАДА Е ПО СИЛЕН ОТ ТОКА ГЛАДЕН И ОЗВЕРЯЛ НАРОД НЯМА СИЛА ,КОЯТО ДА ГО СПРЕ
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Горанов до кога ще ги дондурка? Като няма работа да съкращават по чл.328, ал.1,т.3 да видим на работодателите дали ще им е изгодно и дали няма да премислят и запазят повечето работница? Затишие при оръжията може да има за няколко месеца, но след това пак ще продават и то на по висока цена поради липса на суровини и кадри!