Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?

Причината - сухите есен и зима и поройната пролет
114
Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?
Снимка: Pixabay

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

Още по темата

Много ни е тревожна жътвата тази година, каза пред БНР  Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова.

„Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки“, изтъкна тя. 

Според нея печалба няма да има.

„Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март“, допълни зърнопроизводителят.

„За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска“, заяви Мариела Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди седмица други приказки имаше - странна работа!накъдето духне, на там тръгне!
93
0
 
6
 
! Отговори
саки преди 3 години
ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА УПРАВЛЕНИЕТО НА ХУНТАТА ПЕЕШЕ ДРУГА ПЕСЕН,А ДНЕС ПЕСЕНТА НА ПОСКЪПВАНЕТО,ХЛЯБ,ТОК ВОДА И ДАНЪЦИ.ТОЙ ХЛЯБА ПОСКЪПНА С ГРАМАЖА НАДОЛУ,А ЦЕНИТЕ НАГОРЕ!СРЕЩАХА НИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ С МИЛИОНЕРИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ И МИЛИОНЕРИ ТЪРГОВЦИ НА ТОРОВЕ И ПРЕПАРАТИ,А ДНЕС ДОБИВИ ОТ 0 ДО 300 КИЛОГРАМА НА ДЕКАР!ХУНТА,ВОЖД,МЕДИИ,*** И ТЪЩИ!ТО...
92
0
 
3
 
! Отговори
отвсякъде сме вътре! преди 3 години
умиране има - отърване няма! Съединението прави вируса! Разделяй и живей!
91
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Словянин Послъгваш много яко. Рекордът по Тошово време беше 6 млн тона и то с различни фалшификации. Максималният добив беше около 500 кг от декар, като криеха площи за да го "повишат". Реалните нужди на българина са около 1.5 млн тона, ако не са намаляли още. Всяка година се добива над 5 млн тона като излишъкът се продава. Някакви липси имаше по Виденово време, ама то при комунистите винаги има глад и мор.
90
0
 
3
 
! Отговори
izh преди 3 години
Не е лошо когато някой се изказва и други повтарят думите му да вземат да проверят действителното положение. Какви са цифрите и какви са игрите с тях. Иначе няма сив свктор и издръжка на партиен апарат. от години добив 600 кг се смята за провал. Средния добив се върти около 800- 820 кг за севрна България и малко по малко в южна. 30 % още от Жан Виденовото време се продава кеш, а житарите / много стройна организация/ имат грижата да го докарат до Балчик /зърненото пристанище на страната/
89
3
 
2
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
При капиталистическата система хлябът е винаги скъп...много скъп. Това е истината и причината за цената на хляба.
88
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Пшеницата е борсова стока, и това, че в България добивите са ниски, няма абсолютно никакво значение за нейната цена. Цената към момента е ниска, защото в eдин от основните производители - Русия, реколтата е много добра.
87
1
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 3 години
До СловянинНаистина незнанието ти не е аргумент . Не само , че цифрите които цитираш са неверни , но за пръв път чувам изказване на такъв наивник , че пшеница се гледало в задните дворове .
86
5
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Незнанието не е аргумент. При Бай Тошо произвеждахме от 8 до 10 мил т зърно, като не се отчитаха добивите в дворовете и в доста планински райони. Сега рядко достигаме 5-6 мил т. Преде изнасяхме в Русия срещу много по-евтини нефт и газ. Сега получаваме много по-скъпи горива, а и токът от ФАЩ-централите, от ветрогенераторите и слънчевите панели и до 4 пъти по-скъп. Българско е ограбвано ежегодно от западни банки и корпорации от 14 до 16 млрд Евро. Сега сме най-бедни в ЕС, а бяхме на 23-27-ми в све
85
0
 
8
 
! Отговори
Антилогика преди 3 години
Тъй като реколтите при големите играчи, като Русия и щатите няма да са по-ниски, проблема е само при нас и пшеницата е борсова стока, изкупната цена не мърда, производителите реализират загуби, което означава, че НЯМА причина да поскъпне хляба. Но в тази държава всичко е антилогично и хляба пак ще си поскъпне, както и всичко останало...
84
1
 
11
 
! Отговори
*/* преди 3 години
Пичове работата е следната.Европа дава едни луди мангизи да се отглежда българска пшеница.Но тя не е за българския пазар ,а за европейския..Ние сме на концесия,не се заблуждавайте.Внасяме зърно от Египет,Мароко и т.н.Елате след месец на пристанище Варна.Колоната камиони пълни със зърно, стига до село Казашко. Това е.
83
1
 
7
 
! Отговори
борса преди 3 години
Ако реколтата е качествена тя се изнася за печалба българина винаги яде ней-евтиния и некачествен хляб.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Да бе, такива добиви имаше през социализма, че се налагаше да внасяме зеле, картофи, чесън, пшеница.А преди 1945 г. България е произвеждала селскостопанска продукция в количество, достатъчно да нахрани два и половина пъти по-многочислено население.
81
6
 
8
 
! Отговори
Gute Zeiten, schlech преди 3 години
Пич бъркаш тотално зърнопроизводителите със софийските банки нещо ,да ЗЪРНО Е=ПАРИ , ама бентлитата ги карат банкерките, олигасите и онея с бързите пари по 500? в нощното шкафче, затрихте си селата сега ревете че сте гладни столичанчета....dead end street....
80
3
 
7
 
! Отговори
Евала ! преди 3 години
Почвам освен да паса с овцете , то друго вече не остава !
79
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не мога да разбера защо само Лъжи се говорят и пак се мисли за повишение на хляб и т.н.-ПЪРВО да Проверят Институциите в последните 5 г колко зърно се изнася всяка година? Колко хиляди тона са? И колко Зърно остава за БГ пазарът-Аз мога да ви кажа че зърно има достатъчно за БГ-Но може да няма толкова много за изнасяне с цел по добри печалби-По скоро ще се получи ситуация че алчните посредници ще изкупят всичкото-и за БГ може да не остане! С закон да намалят Износа! Аз ли да ви уча-един Гражданин
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се отглежда хлебна пшеница, отглежда се фуражна .Цената на един декар земя в Добруджа е 2500 , на места гони 3000лвПолетата са буквално черни и реколтата ще е около 100-150кг от декарРентите от 90 лева ще се сринат на 50-60 лв , на места дори 30 лева Земеделието е фабрика на открито и срещу природата никой не е спечелил Дъждовете не паднаха в подходящото време , сега надеждата е в царевицата и слънчогледа . Това са фактите , другото е празни приказки
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мухобойки лъжи
76
2
 
23
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
Явно обработват населението . Голям гърч ги гърчи някои да забогатеят още и още, сякаш ще си го носят в космоса. По скромно го давайте и ще ви е по лесно.
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОГРОМНА ЧАСТ ОТ БГ ГРАЖДАНИ ПРИТЕЖАВАТ ДОМАШНИ ХЛЕБОПЕКАРНИ- ИМА ГИ НА РАЗЛИЧНИ ЦЕНИ - В МАГАЗИНИТЕ БРАШНО ВСЯКАКВО, ЗАДАВАШ МУ ЧАСА И АРОМАТА НА ТОКУ ЩО ИЗПЕЧЕН ХЛЯБ ТЕ СЪБУЖДА. ХЛЯБЪТ ЩЕ ПОСТОИ, А КАТО МУ МИНЕ ТРАЙНОСТТА И НЕ Е ЗАКУПЕН ЩЕ ГО ИЗХВЪРЛЯТ, ЩЕ ИЗПРОБВАТ РАЗЛИЧНИ ЦЕНИ.