БХРА: Докато ние умуваме, Румъния договори с ЕК помощ за хотелиерите

Съседите ни ще вземат 500 млн. евро
69
БХРА: Докато ние умуваме, Румъния договори с ЕК помощ за хотелиерите
Снимка: Pixabay

Докато в България умуваме, а исканията на хотелиерския бизнес за държавна подкрепа, се неглижират, Румъния успя да договори с Европейската комисия схема за подкрепа на хотелиерите и другия туристически бизнес в размер на 500 млн. евро. Съседите ни ще подкрепят компаниите от сектора безвъзмездно с 20 на сто от оборота им, като компаниите трябва само да докажат спад на оборота през 2020 г. спрямо 2019 г., съобщиха от БХРА.

У нас или няма желание за подобна мярка, липсват пари или се неглижира значението на хотелиерския бизнес, който допринася съществено за БВП на страната, коментират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).В полезрението на обществото като че ли през последната година туризмът се ограничава с провалените екскурзии зад граница и затворените заведения. Надяваме се новите управляващи, които и да са те, да осъзнаят, че индустрията е съставена от значително повече субекти и туризмът не е само ресторанти, въпреки че голяма част от заведенията всъщност са към местата за настаняване, а във всеки хотели има минимум от 3 до 5 ресторанта и бара всеки, които не бяха компенсирани по никакъв начин за забранената си дейност.

През последната година единственият дял от туризма, който не бе подпомогнат по никакъв начин от държавата, въпреки наложените ограничения и забрани за работа, е хотелиерството, припомнят от БХРА. Обсъдени бяха различни варианти за помощ – като процент от спада на оборота, като помощ за стая в хотел, за осигуряване на ликвидни средства чрез евтини заеми, за осигуряване на потребителски кредити поне за персонала в хотелите. Гръбнакът на туризма – хотелиерството, което е плод на много инвестиции и усилия, около което гравитират и се издържат предприятия от хранително-вкусовата индустрия, промишлеността, транспортния сектор, търговията, е оставен да оцелява сам в безпрецедентната кризисна ситуация. А това е делът от туризма, който всъщност внася средства в страната, а не изнася спечеленото у нас в чужбина.

Затова от БХРА са категорични, че новите управляващи трябва веднага, без повече приказки и умувания, да последват примера на румънците и да договорят с ЕК специализирана схема за подпомагане на хотелиерския бранш. От БХРА сме готови да обсъдим вариантите как точно да бъдат подпомогнати инвеститорите в местата за настаняване чрез безвъзмездни помощи – според спада на оборота, според броя на стаите, чрез кредитиране, чрез придобиване на дялове от хотелите с опция за обратно изкупуване от държавата или чрез работещ друг вариант, който би помогнал на бизнеса за оцелее. Ако наистина индустрията, която допринася за съществена част от БВП е приоритет, сега е правилният момент управляващите да го докажат, категорични са от БХРА.


69
Още от Технологии
В Китай платиха с цифрови юани за първи път
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
2
 
! Отговори
Монката преди 2 седмици
Ами свиквайте ,тепърва само това ни очаква.
С мутри и чалгари толкова
53
3
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 2 седмици
Напълно си прав, но тези до които адресираш думите си са тролове....за тях лъжите, които ръсят ..... са пари. Тъжното е, че Тиквата разполага все още с нашите пари, за да
плаща на тролове да го венцехвалят. Всички ще забележат до 1-2 месеца как внезапно ще намалеят хвалбите за Тиквата по нета....
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
чумата на съдебната система
нпарви референдум с колегите
иначи ставаш диктатор
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МУТРИ ВЪН КЪДЕ БЛЕЕТЕ
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
трифонов Спиш
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
arabadjievi, banevi, minevi, mandjukovi, rusevi, pavlovi, ninovi, dobrevi, ionchevi, stanishevi, manolovi, iotovi, radevi...aide ko chakate
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тиквата трябва да бъде арестуван незабавно!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
проблемът е че оборотът на нашите отели за 2019 и 2020 нулев. че на некои даже отрицателен.
46
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Лъвското сърце пак се изказа.
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато тиквата умуваше и крадеше, други държави си уредиха и ваксини, и помощи, и всичко... Трябва да го съдят за държавна измяна джипко-бибитков!
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е тя Мая Манолова вчера по панорама точно това каза, че това ще бъде едно от нещата за които се борят след като съставят правителство.
Вие как очавакте от 2-рия ден да бъде решен този въпрос?
Нека не забравяме, че ПРАВИТЕЛСТВОТО ББ-3 все още си действа, по Конституция.
Въпреки че има подаде оставка, то продължава да действа до ново такова.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те новите управляващи това не им е приоритет, ама виж ШОУ да правят в парламенту е друго! Че кво ще показват по телевизийката си???
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те нашите не бяха ли договорили едни 60 милиарда общо от ЕС за възстановяване?
Те хотелиерите не получават ли едни парици по 80/20, 60/40 и др. програми?
Щото в публичните списъци от мерките се виждат хотели с преведени по 100-200 хиляди на месец... Пък и румънците са по-затворени от нас, а тук хотелите имаха право да си работят, че даже и само техните ресторанти работеха...
Та нещо не разбирам от какво точно се оплакват.
41
0
 
3
 
! Отговори
Ааа преди 2 седмици
щях да забравя и Конституцията ще чакате да сменят... и това е на дневен ред. После вие.
40
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
като не скачАхте на ГЕРБ сега ще чакате тези дето скачаха да си свършат своята работа - ревизии, субсидии, изборни закони, съдебни системи ... и като оправят всичко това тогава ще ви дойде и на вас реда...
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"На тоя бранш ще му кажа едно, колко пъти скочихте на герб за 11 г? Нито веднъж, точно вие си ги преизбирахте във Варна И Бургас категорично дори когато ГОНЕХА И ГОНЯТ руснаците като чума от черноморието. Късно е либе не за китка, а за с в ка!"

Путински трол
38
3
 
3
 
! Отговори
Black Sea преди 2 седмици
До #9

Що, тквУ.н досега много ли помогна?
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До !: 31
Наистина ли чакаш от хора , които едва вчера са встъпили в длъжност да са взели необходимите решения . Че то дори нямаме правителство . Дори още не са започнали консултации. Кой ще им изпълнява решенията .
36
4
 
9
 
! Отговори
Дюбрютрю преди 2 седмици
На тоя бранш ще му кажа едно, колко пъти скочихте на герб за 11 г? Нито веднъж, точно вие си ги преизбирахте във Варна И Бургас категорично дори когато ГОНЕХА И ГОНЯТ руснаците като чума от черноморието. Късно е либе не за китка, а за с в ка!
35
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Помощи може ,но за производството,не за разни ненаситни хотелиери.