Първа катастрофа с безпилотен автомобил

Четирима са ранени с машина на Google
20 юли 2015 20:52, Александър Попов
30
Първа катастрофа с безпилотен автомобил
Снимка: Google Cars

Първи инцидент с участието на безпилотен автомобил, при който има пострадали хора, се е случил в Калифорния. Катастрофата е станала още на 1 юли, но е била държана в тайна, съощава AP.

При произшествието Lexus RX, оборудван със скенери и датчици, е бил ударен от друг автомобил. В резултат на това са пострадали тримата возещи се в безпилотната машина сътрудници на Google, както и шофьорът на другата лека кола. Нараняванията и на четиримата не са сериозни.

Според представител на Google до инцидента се е стигнало при преминаването на кръстовище. Шофьорът на автомобил, двищещ се пред автономната машина, е спрял рязко, въпреки че светофарът е светил в зелено. Колата на Google е реагирала незабавно и е намалила рязко скоростта, но е била ударена отзад от друго превозно средство.

По-рано тази година бе съобщено за общо 11 инцидента с безпилотни автомобили по пътищата на Калифорния. При всички тях са били виновни водачите на стандартни леки коли. До момента машините на Google са навъртяли близо 3 млн. км по пътищата.

Очаква се първите 100 безпилотни машини на Google да бъдат произведени още през тази година. Тяхното пускане на пазара е предвидено до 2020 г.

Още новини от автомобилния свят четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
На баба ти фърчилото преди 8 години
И на кого от Гугъл му пука кой си , къде отиваш и кой е с теб?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДругите 11 са инциденти, не е задължително да са катастрофи т.е. може да не е имало ПТП и пак да е инцидент.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така като чета, колата на Google няма вина - оня отпред е набил спирачки рязко (в момент, в който не би трябвало да го прави), изкуствения интелект въпреки всичко е реагирала светкавично и е ИЗБЕГНАЛ сблъсък, но този отзад не е могъл да реагира - понеже е човек се е нахендрил.
16
1
 
10
 
! Отговори
... преди 8 години
зА 3 милиона км има 11 катастрофи и то по вина на другите ....баи *** си иска да се състезава и да го събират на части....
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тя колата не е виновна нали пише че са се нахендрили в нея...просто участва в инцидента
14
8
 
4
 
! Отговори
американска подлога преди 8 години
Ама как може да се тръби за това публично! Та Google е авторитет!
13
2
 
10
 
! Отговори
bai Ivan преди 8 години
До ЕдинДа само че това може да го направи и безпилотния, ако му се зададе като алгоритъм и то хиляди пъти по-бързо от тебе ще направи преценката, а докато ти поглеждаш той има постоянен поглед на съседната лента.
12
5
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Ладата и Волгата също имат автономно управление, но то е строго секретно и бутонът му за стартиране го знае само Путин къде е.
11
2
 
8
 
! Отговори
оно човеко е ненужен преди 8 години
Язе мисла, че ублизо дроньове ше праат секс вместо назе. Що да се се лумборосваме-лажеме, хитриме,пари арчиме да докараме кравать у кревата. После она глее да те докара у гробищата. Един ден моа и нейнио процесор ше се разпознаат кат аватаре и удри, па удри-и ток ше ревърснеме.Оно Лексуса и без Гугле ше се обръква-Топ гиърете ги базикааа за последно.Они безпилотните все прави излазат-оно си е така,кога почнеш с мозак да бачкаш,се грешиш. Бааси кефа:оно ше ме вози-я ше си пием-мъка да забраим!
10
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първа катастрофа, а вече имало 11 досега?
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА ДА СА ДОБРЕ ПРОГРАМИРАНИ И ДА НЯМАТ ДЕФЕКТИ ЕДНА МАШИНА ЩЕ ДОПУСНЕ МНОГО ПО-МАЛКО ГРЕШКИ ОТ ЕДИН *** ШОФЬОР ЧОВЕК!
8
2
 
19
 
! Отговори
ъъъъъ преди 8 години
Баси умрелото бъдеще, я си представете че сте обирджии на банка и искате бързо да избягате :) Ами тая кола ако и блокират компа от централата на КАТ по сателита. Тц тц тц ще бъде скука ха ха ха
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
у русия тия работи са забранени! са пускаме нова лада /пето поколение/ дето се саморемонтира, като танка на парада!
6
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Същата новина беше в сайта преди 3 дена :) Смешна история.
5
9
 
26
 
! Отговори
да бе преди 8 години
Човек - нервен, пиян, уморен, разконцентриран и т.н., все предпоставки за катастрофи.Робот - железен та дрънка, няма място за грешки.Рано или късно всички коли ще са безпилотни, а с напредването на технологиите катастрофите ще се сведат до минимум.
4
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе глупости. требе си човек. тва са глупости.
3
14
 
23
 
! Отговори
българина преди 8 години
помислете върху въпроса, когато при катастрофа с безпилотни коли умрат хора, кой ще е виновния и кой ще плаща глобата или кой ще лежи в затвора. ако вашето дете умре от такава кола, която е виновна, кой ще съдите? това ще е начин да избегнете вината, не бях аз а колата, колко удобно никаква отговрност. гражданска отговорност чия отговорност ще покрива, на програмиста ли???
2
27
 
15
 
! Отговори
Един преди 8 години
Бих казал живо доказателство, че има накъде да се развиват безпилотните коли докато настигнат човека. Аз ако трябва да спра рязко винаги поглеждам в огледалото и ако има кола и ако мога, минавам в съседна празна лента ако има.... при зелен светофар съседните ленти е много вероятно да са били свободни.
1
8
 
37
 
! Отговори
hmf преди 8 години
the future is now :) дали след 25-30 години ще има още ръчно управление ? Според мен в даден момент ще се забрани в по развитите страни да се кара от хора.