Nissan става собственик на Mitsubishi

Сделката за 34% от акциите е на стойност $1,8 млрд.
12 май 2016 11:07,
22
Nissan става собственик на Mitsubishi
Снимка: Mitsubishi

Компанията Nissan Motor се готви да придобие 34-процентов пакет от акциите на Mitsubishi Motors, като ще плати 1,8 млрд долара. Това съобщи японската телевизия NHK, според която сделката е пред финализиране. Остава единствено през тази седмица УС на Mitsubishi да се събере и да реши дали да приеме предложението на Nissan.

Ако сделката се състои, Nissan ще се превърне в най-големия акционер в Mitsubishi и фактически ще вземе компанията под свой контрол. За по-малкия производител това също е изгодно, тъй като ще му позволи значително да разшири своите възможности.

Още в края на 2013 г. двете японски компании обявиха, че започват обмен на технологии и съвместно използване на производствени мощности. Тогава се очакваше Nissan да окаже необходимата помощ, благодарение на която Mitsubishi да пусне два нови седана. Година по-късно проектът бе спрян, но сега отново се открива възможността моделите Galant и Lancer да получат наследници.

Двете марки вече имат едно съвместно предприятие – компанията NMKV Ltd., основана през 2011 г. Тя произвежда малолитражките Mitsubishi EK, Mitsubishi EK Wagon, Nissan Dayz и Nissan Dayz RooX, а през есента на миналата година трябваше да започне разработка на напълно нов електромобил.

През пролетта обаче избухна скандал, след като от Mitsubishi признаха, че са извършили нарушения при тестовете за разхода на гориво на свои модели и в резултат на това продажбите на малолитражки в Япония спаднаха само за месец с 60%. Сега компанията е заплашена от сериозни санкции и помощта на Nissan идва в най-подходящия момент.

Любопитен факт е, че именно Nissan разкри несъответствията в разхода на гориво на моделите на Mitsubishi.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
истина преди 7 години
Японските коли са номер 1 в света.Имах Митсубиши Паджеро,купих го като беше на 8 години и на 130 хиляди километра.карах го 3 години и навъртях още 120 хиляди километра без ни къкъв ремонт на нищо.Преди това имах немска кола-за нищо не ставаше пред японеца.Това,че германците са майстори е пълна заблуда.
16
0
 
3
 
! Отговори
СА преди 7 години
До АвтоМоторСпортТВИ аз не бих повторил,ама Нисан!За Мазда си е така,ама и Хонда не отстъпват!Да не забравяме и Субару!!
15
0
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
четох какво пише там, знамсъдят го за толкова колкото ги е рекетирал - 10 000 000 е поискал !
14
0
 
7
 
! Отговори
SA преди 7 години
За жалост и Митсубиши става Рено-още един японец си заминава!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Авторът на 7 преди 7 години
Ясно, че е евреин :)Но да уточня, там пише, че авто производителят съди тоя Узи за $10 млн., а не обратното. И след като човекът си е регистрирал домейна какво право имат да му се бъркат. Той може да иска за домейна колкото му хрумне.
12
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Четох го този еврейн . Той твърдял, че Нисан е еврейско име ....Понеже съм японец ще ти кажа , нисан в превод на български е " дневна продукция " и не е никакво еврейско ( библейско име )!
11
7
 
6
 
! Отговори
Patrol 6.5l преди 7 години
Единственият хубав немски автомобил е продаденият.Нисан е класи над немските бараки, които не си променят дори дизайнерската линия с години.
10
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Искал им е 10 000 000 $ ... Как няма да го пердашат ;) Отгоре на всичкото е и еврейн от Йерусалим... Сметай ...
9
4
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Този компютърджия знаеш ли колко $$$$$ иска на Нисан да му продаде домейна ???Нисан с право ще го гъбаркат , той си е рекетьор (съвременен)
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сайтът от коментар 7 е нисан точка ком, само че на английски :) Пиша го така, че системата тук проверява за линкове.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате да научите нещо повече за автомобилния производител нисан, може да посетите този сайт: n.i.s.s.a.n -> махнете точките в думата нисан. Сигурно очаквате това да е техния главен сайт. Не, това си е фирмен сайт на компютърна фирма, но най-горе на сайта има мигащ линк 'Nissan Motor's Lawsuit Against Us'. Оказва се, че авто производителят нисан се опитва да съсипе един човек само защото името му е Нисан и така си кръщава фирмите, а най-вече е регистрирал този сайт.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате си купувайте коли с радиация! Вместо Япония да застане в междунсроден съд задето зарази целият свят със цезий и стронции от калпавите си АЕЦ продтлжава да изнася радиоактивни стоки.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво? Нееее!!! Не и митсубиши ... В тоя концерн нисан-рено само се разваля качеството... Жалко Митсубиши правеха добри коли...
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Рено се разраства още повече. БРАВО.
3
0
 
11
 
! Отговори
-- преди 7 години
Любопитен факт е, че именно Nissan разкри несъответствията в разхода на гориво на моделите на Mitsubishi. - всички производители на коли лъжат за разхода, но само някой ги хващат.
2
2
 
18
 
! Отговори
Яко преди 7 години
Една от любимите марки се слива с друга любима. Успех.
1
32
 
4
 
! Отговори
Бачо преди 7 години
Нисан е японският форд нищо добро не очаквайте ! Японците до ден днешен само на кражби и продажби го карат . Каквото и да мъчат никога няма да стигнат немските автомобили по качество