Автомобилният пазар в България – отново в крак с ЕС

Ръстът за април е 8,8%, този в Европа пък е 9,1%
13 май 2016 12:14,
16
Автомобилният пазар в България – отново в крак с ЕС
Снимка: Ройтерс

За пореден месец продажбите на нови автомобили в България се увеличават със сходен темп с тези в ЕС. От статистиката на ACEA става ясно, че през април българският пазар е нараснал с 8,8% спрямо март, а европейският - с 9,1%.

През изминалия месец в България са реализирани 2173 нови коли, докато през април 2015 година броят на автомобилите е бил 1998.

Резултатът за първите 4 месеца на година е 7572 продажби, или с 8,1% повече от същия период на миналата година.

Април е 32-ият пореден месец на ръст в ЕС. Броят на реализираните нови коли достига 1 273 733, което е с 9,1% по-добър резултат спрямо миналогодишния. Четиримесечието приключва с 5 094 026 продажби, или с 8,5% повече спрямо януари-април на 2015 година.

Любопитен факт, че увеличение записват абсолютно всички пазари в ЕС. Най-големият като обем - Германия, отбелязва 315 921 продажби за април и 1 107 345 за четиримесечието. Ръстът е съответно 8,4 и 5,6 на сто. Вторият най-голям пазар на нови автомобили в Европа продължава да бъде Великобритания, а в топ 5 попадат още Франция, Италия и Испания.

Най-голямо увеличение за месец април - цели 75,2%, отбелязва Кипър. Сериозен ръст от над 20 на сто е записан в Хърватия, Гърция, Полша и Испания.

Подробностите вижте в таблицата в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
az преди 7 години
купих си нов фиат и какво ...чаках само 7 месеца да ми го доставят, защото преди мен имаше само 840 заявки само за този модел от шоурум-а на Колумб .... смятай колко са от цяла БГ!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14:Много от тези хора в ИТ компании с "високи" за нашия стандарт заплати също го карат от месец за месец и въобще не са средна класа. Нагърбили се с безумни ипотеки за по 20-30 години, купили си нова кола с 5-годишен лизинг, обличат се с малко по-фенси дрешки, и това е. За два месеца ако им спрат доходите по някаква причина и са на улицата.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално погледнато непрестанно растат инвестициите от чужди компании, било то ИТ или други. Кадри се търсят постоянно. И аз си купих нов автомобил тази година, мои колеги- също. 30-50000 лв. не са проблем са хора с нормални за такива компании заплати. Въпросът е, че само такива хора си купуват нови коли, а средната класа е доста под това ниво. Че растат продажбите, растат, но само определени хора могат да си позволят този, за някои други, лукс.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е преди избори се пускат доста пари в икономиката и мит'ряла бърза да ги вложи в нещо лъскаво!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, горките бедни българи ;(
7
3
 
11
 
! Отговори
Горублянец преди 7 години
То и за мене 15 годишната барака дето си купих миналата година си е НОВ автомобил.
6
2
 
3
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Все натякваме, че сме най-бедните, но в същото време сами признавате, че сме и най-корумпираните (нали така). И какво излиза, реално получаваме и харчим на равно с европейците (поне така излиза от статията), просто голяма част от парите ги получаваме на ръка от подкупи (и под друга форма) и минават през сивата икономика.
5
4
 
13
 
! Отговори
не ви ли писна преди 7 години
ДА ЛЪЖЕТЕ? ръст в продажбите ?на нови коли УТРЕ: ръст в продажбите на коли втора ръка и покачване на цените ...след 20 май: скок на цените на апартаментите .Ха престанете с тия платени глупости де ВСЕКИ МЕСЕЦ ПРЕДИ ЗАПЛАТИТЕ ГИ ПУСКАТЕ ЯВНО ИМА БАЛЪЦИ БАЯ ТУКАне вярвайте хора цените падат и още ще паднат -справка зап.европа
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
една дума за руския пазар не отронихте, ще се обидят руските ни братя
3
12
 
11
 
! Отговори
преди 7 години
Лоша новина за руските ***, населяващи този сайт...
2
4
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Каква втора ръка? За нови автомобили се говори в статията. Аман от критикуващи по принцип.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И всичко е втора и трета и пета ръка.