Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!

Средната възраст на автопарка у нас е 20 години
Обновена: 10 апр 2018 11:44 | 10 апр 2018 07:00,
208
Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!
Снимка: flickr

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове.

Това са така наречените "ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си.

Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

Още по темата

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила, съобщава Нова тв.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила.

Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозните проблеми за въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
"правилен" избор няма и всеки сам за себе си решава за кого да гласува или да не гласува. Според мен всички партии крадат и въпросът опира до това, да намериш партия, която освен да краде и да върши работа, т.е. да не действа по модела Мафиянски, както правеха СДС, а сега и ГЕРБ. Разбира се истината е, че трябва да принудим партиите да си вършат работата, но не виждам как ще стане. Мафията здраво е завзела властта в България.
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятелю " Обективен", я ми покажи според теб коя партия не краде,да знам за кой да гласувам следващия път! Щом Герб не става,кажи кой е правилния избор!
142
5
 
16
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Поредното копиране на неща от Европа без да има изобщо почва за развитие и контрол! Целта на стикера е да ограничава движението на коли които замърсяват в центъра на града или в определени зони. Но кой ще следи за това? По-добре стегнете пунктоветв за ГТП! Отиваш на преглед, оня слага сондата в страни от ауспуха и вика Бомба е... Хората масово махат катализатора, ламбда сонди не работят и прочие! За това замърсява една кола, а не защото е на 10-15 години! Защото реално е технически неизправна!
141
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия проблем с въздуха и трошките може да се реши за една седмица,но...! Ще падне рейтинга,а може и правителството! Е това е истинския проблем!
140
2
 
23
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До оня дето си въобразява, че в България ако се плаща повече пътищата може да станат гладки. Ти май повече от 25 години си извън България и изобщо си нямаш понятие как е в България. Пояснявам като за теб. Ако сега се плащат 100 милиона за ремонта на някакъв път, то 99 милиона се крадат от ГЕРБ и фирмите им, а с 1 милиона се имитира, че се прави нещо, мо така, че след година пак да трябва да се прави ремонт. Ако вместо 100 милиона се даде 1 милиард. 999 милиона ще се откраднат,а пак с 1 милион ще
139
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като имаш сив стикер не те пускат в центъра или те пускат като си платил допълнително,както е в Берлин например!
138
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам повече лепенки на стъклото, защото нарушават видимостта! Може всичко да електронно!
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШофьорИма си закони, след като е законно да си караш без филър, какво да се контролира? Дай да ги бием търговците на коли, ей така профилактично. Аман от такива наивно-глуповати предложения. Дайте да настъпим едните, а другите да си правят каквото си искат, защото другарите още водят с гнилия капитализъм - много умно и справедливо.
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е и не разбрах каква е целта на тези стикери? Какво става, ако имаш сив стикер?
135
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма как да плащаш минимума или хич,а да караш по гладко! Я ходи и разбери какво струва автомобила и пътищата в ЕС! Само човек който е бил по дълго време в чужбина, след това може да разбере разликата!И така у нас ги е страх да настъпят Бай *** по мазола! Пак добре че нещо все пак опитват! Ще те пита някой на Запад какво ти е финансовото положение....абсурд!
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BRAVO Щото един толум и една шайка от червенотиквеници , през 2009 година дойде на власт с обещания за минимална заплата от 800 лева ,пенсия от 500 лева ,,НЕЗАБАВНО И ВЕДНАГА ,, и обясняваха как можело да стане ВЕДНАГА ЗАЩОТО ЗНАЕЛИ И МОЖЕЛИ . Да ама не . Ама може да въоръжава ИДИЛ и да увеличава ежегодно парите и правилегиите за ци..га .ните
133
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има място на предното стъкло ще лепим стикери, после започваме и по задното. Новота игра на министерството на транспорта - събирай стикери, спечели потупване по рамото.
132
3
 
10
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
А защо не засилят контрола на търговците? Самите те казват, че масово се внасят автомобили с отстранени катализатори? Да не говориме колко доходи прикриват като ти подават договор за 2000 лв. за покупко-продажба, а ти взимат 8000 лв.??
131
10
 
1
 
! Отговори
Prometeus преди 6 години
До АнонименЩе караш до метростанцията и от там с метро. Оправданията ви са неоснователни!
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като жълтата звезда, задължителна за е..вр.ейте .
129
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стикери ли? А пътищата кога? Вчера минах покрай Севлиево на път за Балкана, ми то няма 50м да караш по нормален равен асфалт, нацепено напукано, потънало, дупки, няма маркировка никъде, да не говорим за светлоотразителни колчета, все едно си в Сирия!!!До кога? А като карам на газ и не замърсявам въздуха, какъв стикер ще ми лепнете?
128
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че в ЕС нещата взеха много да деградират, измислят се хиляди налудничеви директиви, ей така да се симулира дейност и ей така по между другото да осигурим работа на нашите хора. Не случайно UK напусна кораба, то не се спряха от Брюксел да ни бъркат в джобовете и да ни усложняват живота, с хиляди правила, обслужващи интересите на шепа хора, а мнозинството да плаща и търпи.
127
3
 
1
 
! Отговори
Барутеца преди 6 години
До Димитър КраевЗабраните ще важат за големите градове и то само в дни с голям трафик и прогноза за замърсяване. Вие защо сте се притеснили за малките градове? Пак сте чели отгоре-отгоре какво е написано.
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още стикери трябва, и такси - преди време охранената герберска ***, свинетка вдигна двойно винетките и малко след това тъпия матриал пак гласува за герберските суджуци, значи *** си искат и таксите и крадците на власт!
125
0
 
24
 
! Отговори
667 преди 6 години
Винетката става електронна догодина, а еколепенката се въвежда - печатницата продължава да пИчели, клиента плаща такса ГТП, всичко е точно.