Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!

Промените бяха направени след проблемите в Гърция
106
Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!
Снимка: Булфото, архив

200 лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новия собственик не я пререгистрира на собственото си име. Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция.

По гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.

Още по темата

Много българи продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската "Пътна полиция". След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро.

Заради проблема беше сформирана работна група, която трябваше да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите. Така се стигнало до решените за 200 лева глоба.

Регистрацията на автомобили и преминаването на технически преглед да се извършва от Министерство на транспорта, а вътрешното ведомство да контролира за нарушения и корупция. За това настояват от МВР, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на ведомството.

Предложението е било обсъдено следобед на заседание на Комисията по безопасност на движението. Как точно ще става регистрацията и с какви коли, това тепърва ще се обсъжда. Ще се обмисля и как общините да участват в това. Последното беше предложение на неправителствения сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей сега ще ходя да ги уведомявам щото разбираш ли тетката зад компютъра няма нищо между ушите. Оня ден като ги гледах при смяна на документи само колко "бързо" пишеха с клавиатурите се чудех да се смея ли да плача ли - 1 клавиш = 3 секунди
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие май не четете. Не на купувача е глобата а на продавача. Значи ако купувача не я регистрира в срок продавача е виновен. Смех, да си върнел големия талон в кат.
53
0
 
6
 
! Отговори
До 48 Коки преди 5 години
Хайде стига с този мит за 7 милиона държавни служители в България и 100 човека в Холандия!В България през 2016-та щатните бройки за държавни служители са били 132648, от които 5840 са незаети. 98663 са в централната администрация, а 33985 са в териториалните администрации. В Холандия през 2013-та са били 150000 държавни служители и предлагаха съкращение с 12%. Обхвата на държавните служители в различните държави е различен. В някои държави общинската администрация не са държавни служители.
52
5
 
4
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КОЛАТА СЕ ПРОДАВА пред нотариус. След подписването на договора от купувача и продавача, нотариусът осигурява малко време, купувачът да плати на продавача. След плащането, купувачът взема големия и малкия талон и ключовете.Продавачът има право да поиска заверено от нотариуса копие на договора.Продавачът отива в КАТ на гише 13-деловодство и подава две ксерокопия. Едното остава за КАТ, а другото го заверяват с входящ номер, че си ги уведомил.После отива в общината и ги уведомява по същия начин.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колкото до тия в кат са бавни бавни извинявам се че ги обиждам *** последния път за регистриране на кола бе преди няколко години пет човека чакахме пет часа за работа около 10 минути срам
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе ако искам ще я преригистрирам след като колата е минала технически преглед и е годна отде на де щете задължът и глобят пък а
49
0
 
1
 
! Отговори
Volvor преди 5 години
100 procenta lajete...nikoi garaj ne registrira kolite...
48
1
 
5
 
! Отговори
да преди 5 години
договора за покупко-продажба е пред нотариус задължително. А нотариуса ти иска застрахователна оценка, бележка от общината за платен данък, големия талон и тн. Накрая новия купувач отива в КАТ сменя талона на колата и декларира МПС пред Общината. Всичко това е в някакви срокове. За Общината е май 1 месец от договора. Минал ли е 1 месец - глоба 500 лв. за купувача(поне знам че ми наложиха такава глоба). Въпросът е Общината дали си е свършила работата.
47
2
 
9
 
! Отговори
Коки преди 5 години
И още нещо, защо бизнесът и хората не си поискат да бъдат реформирани тези тежки структури от едно време милицията и държавната администрация. Това са само едни хранилки. В Холандия има около 20 000 държ. служители, а самата Холандия е над 15 милиона жители и държавата върви, а на 7 милионна България имаме над 700 000 държ. служители, от които сигурно 75 процента не стават за нищо.
46
1
 
4
 
! Отговори
Баровеца преди 5 години
Пълни глупости! В договора за покупко продажба е упоменато ясно,че новият собственик на автомобила е длъжен в едномесечен срок да го регистрира на свое име.Според мен би трябвало ако не го направи да има съответно и наказателна процедура срещу него! Миналата година се оказа,че в данъчното ми се води продаден от мен автомобил,но договора за покупко продажбата оправи нещата! Не виждам проблем!!! Какви глоби ,какви глупости от продавача,или иначе казано "Тази бездънна яма-български бюджет не стига"
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се преборят с масовото генерално пълномощно... смешници!
44
0
 
4
 
! Отговори
Коки преди 5 години
И аз друго да попитам, защо МТИТС ще регистрира МПС, те много добре се справят с прегледите, та ще им дадат и регистрацяита. Хранилката ще мине в други ръце. *** държавата, вместо този Радев да измисли нещо, което да работи, той иска да прехвърли неработещо нещо на друго ведомство.
43
0
 
6
 
! Отговори
ама преди 5 години
то и сега има глоба. Ако купиш колата пред нотариус(с договор) и не я декларираш пред Общината (мисля 1 месец) глобата е 500 лв. Поне мен ме глобиха, защото имало някакъв срок, а аз съм закъснял 2-3 седмици. А ти без бележка от Общината за платен данък не можеш да минеш през нотариус, нито технически преглед. Просто има система и всичко е далавера, не вярвам в гърците да е проблема, защото Общинска администрация не е наложила глоби на новите купувачи!
42
0
 
2
 
! Отговори
дедо преди 5 години
До Анонимен 33евала за коментара, това е решението! трябва да си решим ние нещата тук, не са ни виновни гурците, те искат някой отговорен насреща и това че по БГ правила субектът е този не означава че гърците ше си затворят очите, не, който им на ачика него ще подпукат...имъкване освен в БГ няма никъде
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така , както е описано - означава , че за неизпълнение задължение на купувача да си регистрира колата го отнася продавача - глобата ще се налага на него. Това е някакъв мега - абсурд - за неизпълнение на задължение , което е вменено в тежест на едно лице да се налага наказание на друго лице. Нещо не се разбира ясно , но ако е така , както се разбира от пръв прочит - то противоречи на основни принципи и правила на правото...
40
0
 
31
 
! Отговори
Пълна глупост преди 5 години
Купувам си автомобил регистрирам го.След известно време решавам да го продам и купувача решава,че няма да го пререгистрира и аз съм отговорен за това,че той не е го е пререгистрирал.От къде на къде ?
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната безмислена глоба.
38
0
 
18
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Алооооооооооооооо..... Автора на статията, прочели ли сте каква *** статия /тъпотия/ сте написал?! Хайде, прочетете я още веднъж, внимателно и коригирайте текст, моля! Ако нещо не Ви е ясно /което определено си личи от написаното от Вас/, пак питайте, не е срамно! Но да пускате "фишеци" на аудиторията - най-малко е непрофесионално! Хайде, със здраве!
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не я регистрираш 200 лв. глоба. И това решава проблема. Егаси милиционерската мисъл. Аз ако съм решил за трафикирам нелегални тая глоба ли ще ме спре бе ***.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абсолютно глупост! Явно ще глобяват той , който добросъвестно си продава колата, за това, че купувачат му е решил да лъже и да не я пререгистрира! По-важно е, че тази глоба по никакъв начин няма да спре тези, които купуват автомобили у нас с цел трафик на мигранти